Publikációink

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Anyatejen nőttem fel!

Anyatejen nőttem fel!

 Minden várandós kismama szeretné, ha gyermeke felnőve, a címben szereplő mondatot fennen hirdethetné. Ennek érdekében a felkészülést a szoptatásra már a terhesség időszakában el kell kezdeni.

Az egyik legfontosabb és legelső feladat eldönteni, elhatározni, hogy akarok szoptatni. E döntés meghozatalához a legfőbb segítséget a gyermek édesapja adhatja, aki szoptatásra biztathatja az anyát azzal, hogy elmondja, szeretné, ha gyermekük anyatejen nőne fel. Igen fontos, hogy a felmerülő kérdéseket már a terhesség hónapjaiban őszintén megbeszéljék a gyermek édesapjával és a család többi tagjával. >>>>>


 

Miért érMiért érfejesdemes anyatejet adni?demes anyatejet adni?

Amikor egy édesanya megszüli gyermekét szembetalálja magát az egyik legizgatóbb kérdéssel, hogy lesz-e elég anyatej, és e mellett fejni- vagy nem fejni. Ha erről megkérdeznénk az emberek és a szakemberek véleményét sok eltérő választ kapnánk pro és kontra. A címben megfogalmazott kérdésre adott válaszok talán segítséget nyújtanak a helyes döntés meghozatalában.

 Miért érdemes anyatejadó anyának lenni?

 MERT

  • a fejéssel biztosítani tudja, hogy a saját babájának legyen elegendő anyatej
  • a fejéssel megelőzheti a mellgyulladást
  • nagyfokú biztonságot ad, hiszen látja és érzi, hogy van bőven anyateje
  • a tejadás idejére mellszívó készüléket tudunk ingyen kölcsön adni
  • segíthet másoknak
  • az anyatejért kapott plusz jövedelem adómentes – jelenleg 1 liter anyatej ára 1800 Ft >>>>>

 

A kézi fejés módja

47 év tapasztalata a fejés területénA kézi fejés módja

A várandós kismama sokat hall a szülésről, felkészül és felkészítik a várható nagy eseményre. Ebben az időszakban azonban még kevés szó esik a szoptatásról, vagy csak arról beszélnek, hogy természetesen anyatejjel kell táplálni csecsemőjét, azaz szoptatni kell a gyermekét. 

De hogyan lehetnek sikeresek ezen a területen?

Minden anya tudja, hogy a legjobb, legfontosabb táplálék a csecsemője számára az anyatej. Az anyatejben lévő védőanyagok védik csecsemőjét a különböző infectiók ellen. Az anyatej termelődése 2 hormon hatására jön létre, ezek az prolactin és az oxytocin. Az anyatej „belövelése”-ének ideje anyánként változó. >>>>>


 

Hol és mennyi ideig tárolható az anyatej?Hol és mennyi ideig tárolható az anyatej?

A címben megfogalmazott kérdéssel kapcsolatban, a köztudatban különböző nézetek, hírek terjedtek el, a kiadványokban is különböző időtartamokat olvashatunk.

A legalapvetőbb szempont, hogy az anyatej tárolásáról, illetve eltarthatóságáról csak akkor beszélhetünk, ha az anyatejet megfelelő körülmények között (fertőtlenített eszközzel), steril vagy fertőtlenített edénybe fejték le. Erről az alapvető tényről nem esik szó, amikor arról olvashatunk, hogy mennyi ideig tárolható az anyatej. Pedig elsősorban ezen múlik, hogy a tárolás után fogyasztható lesz-e az anyatej.

Miért fontos ez?

Ha nem ügyelnek a fejés körülményei-re, az eszközök fertőtlenítésére, akkor az anyatejbe fejés közben a környezetből, a bőrünkről és az eszközökről nagyon sok baktérium kerülhet be.
Mivel az anyatej nagyon jó táptalaj, ezért a bekerült baktériumok nagyon gyorsan elszaporodnak. >>>>>


 

Hogyan kell fertőtleníteni?

Hogyan kell fertőtleníteni?

 

Ha az anyatej fejéséről beszélünk, elengedhetetlen, hogy a fertőtlenítésről, sterilizálásról is szót ejtsünk. Mindenki által ismert, hogy az anyatejet steril körülmények között (steril eszközzel), steril edénybe kell lefejni.

De hogyan kell mindezt a gyakorlatban megvalósítani?

Mit jelent ebben az esetben az, hogy steril?

Sterilitásnak (csíramentességnek) nevezzük az anyagok (eszközök, tárgyak, műszerek, textíliák) azon mikrobiológiai állapotát, melyek mentesek minden mikroorganizmustól, valamint ezek összes nyugvó (latens, anabiotikus) formáitól. A gyakorlatban a sterilitással szemben támasztott további fontos követelmény, hogy az anyagok ezen csíramentes állapotát – sterilitását – azok felhasználásáig fenn kell tartani.”

A háztartásokban sterilitás nem, vagy csak nagyon nehezen valósítható meg. >>>>>


 

Mellre helyezés, szoptatási testhelyzetek

 

A hatékony, sérülés- és fájdalommentes szoptatás elengedhetetlen feltétele, hogy a baba jól vegye a szájába, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy az

"C" fogás

                                “C” fogás

édesanya jól adja a baba szájába a mellét.  Sokszor, főleg az elején a kórházban, egy-egy szoptatás alkalmával akár 10-szer is elölről kell kezdeni a folyamatot, ki kell venni a baba szájából a mellet (módját lásd később), és újra próbálni, egészen addig, amíg a baba jól veszi a szájába az anya mellét, annak érdekében, hogy ne keletkezzen sérülés.

Mellre helyezés:

A megfelelő, kényelmes szoptatási testhelyzet kiválasztása után a baba szája nagyon közel helyezkedik el az anya melléhez.

Az anya a mellét „C” tartással fogja, 3-4 ujjal alátámasztja a mellét, a hüvelykujja a mell tetején van 5 cm-re vagy távolabb a mellbimbótól, ezzel az anya a mellét jól irányíthatóan kézben tartja.

Ha a baba elfordul, érintse meg a baba arcát a mellbimbóval, és várjon, a baba a keresőreflex hatására az érintés irányába fordul. >>>>>

 


 

Problémák a szoptatás időszakában

Ez nagyon érdekes!!!

                 De érdekes!!!

 

A fájdalom nem feltétlen velejárója a szoptatásnak! Vannak édesanyák, akik úgy fogalmaznak, hogy csillagokat láttak a szoptatás elején, és vannak olyanok, akiknek soha, egyetlen pillanatig sem fájt a szoptatás. Mondhatnánk, hogy milyen szerencsések, de lehet, hogy csak ügyesen és időben megelőzték a probléma kialakulását.

Érzékeny mellbimbó:

A szoptatás kezdetekor előfordulhat fájdalom, mert a mell még nincs felkészülve a szopásra. Ebben az időszakban segíthet, ha a mell sokat van szabadon, ha hagyjuk rászáradni az anyatejet a mellre, és ha azonnal ellenőrizzük, hogy a baba megfelelően kapja-e be a mellet, és megfelelő-e a szoptatási testhelyzet.

Ez a kezdeti érzékenység átmeneti jellegű, néhány nap alatt elmúlik. Ha ez nem történik meg, akkor meg kell keresni a fájdalom kiváltó okát, és nem lehet továbbra is ráfogni arra, hogy „a mellnek hozzá kell szokni a szoptatáshoz”. Nagyon fontos figyelni már az első jelekre, amit csak az édesanya tehet meg. Ilyen jel lehet az enyhe fájdalom, a mellbimbó elváltozás, pl. szoptatás után látható benyomódott vonalak megjelenése a mellen, kis duzzanat, a baba szokatlan viselkedése stb. A legtöbb esetben a fájdalom oka a nem megfelelő mellre helyezés. >>>>>


 

A szoptatás higiéniája

Az alkalmazott módszerek előnyei és hátrányai – orvosi szemmelA szoptatás higiéniája

A szoptatás az anyaság legszebb, legmeghittebb tevékenysége. Az anyaság szimbóluma is egyben a köznapi és művészi életben az ókortól napjainkig. Nem csak gyönyörű, hanem ismereteink szerint a legjobb, legegészségesebb táplálási mód az élet első hat hónapjában. Szerencsére ma már az anyák többsége nem zárkózik el ez elől a nagyszerű élmény elől, melynek kisebb-nagyobb buktatóin az új édesanyákat körülvevő családtagok és egészségügyi szakemberek igyekeznek átsegíteni. Ennek az újságnak is ez az egyik célja.

Cikkemben a szoptatás (és az anyatejfelesleg lefejése) első mozzanatáról, a mell higiénés fertőtlenítéséről szeretnék szólni. Ez a művelet nagy jelentőségű abból a szempontból, hogy ez a szép és meghitt tevékenység ne váljék a legdrágább kincs: a baba kárára. >>>>>


 

A szoptató anyukák étrendjeA szoptató anyukák étrendje

 

A csecsemő számára az anyatej jelenti  a legtökéletesebb táplálékot, melynek minőségét és mennyiségét jelentős mértékben befolyásolhatja az anya étrendje és életmódja is. A tudatosan összeállított étrend egyrészt fedezi az anya szervezetének  működéséhez szükséges energiát, másrészt biztosítja a tejkiválasztáshoz nélkülözhetetlen tápanyagokat is. Az energiaszükséglet 6-700 Kcal-val emelkedik naponta, fehérjéből kb. 20 grammal kell többet fogyasztania a szoptató anyukának. A vitaminok közül a  C, A, D  vitamin és a folsav mennyiségét kell  növelni, az ásványi anyagok közül a kalcium, foszfor, magnézium, jód és cink  bevitelére kell ügyelni. A folyadékbevitelt  általában annyival kell növelni, amennyi a naponta termelődött tej mennyisége. Ez kb. plusz  1 liter folyadék elfogyasztását jelenti. Az étrendnek változatosnak kell lenni, és 4-5 étkezést kell tartalmaznia.>>>>>


Gyógyszerszedés és a szoptatás, anyatejadás

A szoptató anya által szedett egyes gyógyszerek és bizonyos élvezeti szerek hatóanyagai átkerülhetnek az anyatejbe, így a saját gyermekének és az anyatejet kapó más gyermek szervezetébe is átjuthatnak. A hangsúly azon van, hogy átjuthat, de ez nem törvényszerű. Ha módjukban áll, kerüljék el az ilyen szerekkel való érintkezést, akkor ezt a veszélyt  minimálisra csökkenthetik.

 Az anyatejjel kiválasztódó gyógyszerek csoportosítása:gyogyszer

1. nem mutathatók ki az anyatejben

2. jelentéktelen mennyiségben vannak az anyatejben

3. nagy adagban jelennek meg az anyatejben,  – így ellenjavaltak

Amint az a felsorolásból is kitűnik a gyógyszerek egy része a babára nézve biztonságos, nyugodtan szedhető szoptatás alatt, mert nem választódik ki  az anyatejbe vagy nincsenek mellékhatásai, mások azonban károsak lehetnek. >>>>>