A szoptatás higiéniája

Az alkalmazott módszerek előnyei és hátrányai – orvosi szemmel

A szoptatás higiéniája

A szoptatás az anyaság legszebb, legmeghittebb tevékenysége. Az anyaság szimbóluma is egyben a köznapi és művészi életben az ókortól napjainkig. Nem csak gyönyörű, hanem ismereteink szerint a legjobb, legegészségesebb táplálási mód az élet első hat hónapjában. Szerencsére ma már az anyák többsége nem zárkózik el ez elől a nagyszerű élmény elől, melynek kisebb-nagyobb buktatóin az új édesanyákat körülvevő családtagok és egészségügyi szakemberek igyekeznek átsegíteni. Ennek az újságnak is ez az egyik célja.

Cikkemben a szoptatás (és az anyatejfelesleg lefejése) első mozzanatáról, a mell higiénés fertőtlenítéséről szeretnék szólni. Ez a művelet nagy jelentőségű abból a szempontból, hogy ez a szép és meghitt tevékenység ne váljék a legdrágább kincs: a baba kárára. Az elmúlt évek újdonsága ezen a területen a speciális mellápoló kendő megjelenése, amely sok jó tulajdonságot egyesít magában a mell tisztítása és ápolása terén és szélesebb körökben sajnos még nem ismert.

A tisztításnak, fertőtlenítésnek az elsődleges célja az, hogy a viszonylag fejletlen immunrendszerű kisbaba szervezetébe ne kerüljön olyan mennyiségű kórokozó, amely azt eredményesen megtámadhatja. Nagyon is fontos szó itt a mennyiség, ugyanis a babát a környezetből szinte állandóan érik „kórokozó-támadások”, ez az immunrendszer fejlődéséhez szükséges is. A probléma ott kezdődik, ha olyan mennyiségben jut a szervezetbe egy baktériumtörzs, amellyel az nem tud megküzdeni, ekkor alakul ki a betegség. (Az anyatej összetevői igen fontosak a kórokozók elleni küzdelemben is!)

A betegség előidézéséhez szükséges mennyiségű baktérium elszaporodásának előfeltétele a megfelelő „táptalaj”. Ez lehet bármilyen szennyeződés a bőrön, amelyben a kórokozók „jól érzik magukat” (vagy akár a bizonyos ideig álló anyatej maga is), és megtalálják a szaporodásukhoz szükséges anyagokat. A fertőtlenítésnek két fontos célja van, egyrészt az ilyen szennyeződések eltávolítása a mell bőréről, másrészt az esetlegesen már elszaporodott kórokozók elpusztítása.

A fertőtlenítésre számos módszer terjedt el, ezeket szeretném kicsit közelebbről megvizsgálni. Ehhez azonban alapvetően külön kell választani a szoptatást és az anyatej lefejését, mert ez utóbbi esetben az elengedhetetlen tárolási-újramelegítési procedúra során a baktériumok elszaporodása miatt alaposabb fertőtlenítő hatásra van szükség. (Figyelem, egyes kórokozók a hűtő hőmérsékeltén is szaporodni képesek – különösen, ha a hőmérséklet ingadozik, és melyik hűtőben tudjuk ezt kizárni!) Közvetlenül szoptatás előtt, ezzel szemben elegendő az alapos tisztítás is, hiszen ezután nincs ideje a baktériumoknak elszaporodni.

Az alkalmazott fertőtlenítési eljárások közül a legegyszerűbb és legolcsóbb a langyos víz, amely a kórokozókat nem távolítja el, csak a szennyeződéseket és azokat sem mindig megbízhatóan. Ezen kívül a kemény, klórozott víz szárítja a mell bőrét. Ez összességében tehát önmagában nem javasolható.

A második, hatékonyabb módszer a szappanos víz, mely detergensként erőteljesebben távolítja el a szennyeződéseket és bizonyos antibakteriális fajtái a baktériumok túlszaporodásának is gátat szabnak. Sajnos hatékonyságukkal arányosan jobban igénybe is veszik a mell bőrét.

A leginkább hatékony (és éppen ezért a tartós és biztos hatás miatt az anyatej lefejésénél szükséges és kívánatos) módszerek a különböző fertőtlenítőszerek, melyek nagyrésze patikákban beszerezhető. Ilyenek például:  Clarasept, Neomagnolos oldat (Neomagnol tablettából), bórvíz, kálium-permanganát oldat (a lila kristályok vízben való feloldásával). Ezek szinte kivétel nélkül kifejezetten szárítják a mell bőrét, elősegítve ezzel a mechanikus terhelésnek legjobban kitett mellbimbó berepedését. (A berepedésben elsődleges szerepe van a mellbimbó „cumizásának”, amely a szükséges- és elégséges 15-20 percnél tovább tartó szoptatási idő minden percével jobban növeli ennek a veszélyét)

A közelmúltban került kifejlesztésre egy mellápoló kendő, mely a fertőtlenítő hatású bórvíz mellett gyorsan felszívódó és magas vitamintartalma révén ápolja a mell bőrét, és ellenállóvá teszi a szoptatáskor érvényesülő mechanikai hatásoknak. Ezen kívül a szájpenész kialakulása, elszaporodása ellen ható borax-glycerint is tartalmaz. Ez a kendő gyors és egyszerű tisztítást és fertőtlenítést tesz lehetővé szoptatások előtt, ezzel egy időben egyedülállóan ápolja a mell bőrét vitaminjaival egy testápoló hatékonyságával. Használata tehát szoptatás előtt praktikus és több szempontból is célravezető, különösen utazások alkalmával.

Összefoglalva tehát a fent említett eljárások közül napjainkban a leginkább ajánlott szoptatás előtt a kezek alapos szappanos megmosása után a mellek bőrének fertőtlenítő hatású tisztítása (antibakteriális szappannal, esetleg fertőtlenítőszerrel).

Tárolás vagy anyatej-adás céljából mindenképpen a kórokozók hatékonyabb eltávolítását eredményező patikákban beszerezhető fertőtlenítőszerekkel való tisztítás javasolt.

Természetesen igen fontos az esetlegesen igénybe vett eszközök (pl: mellszívó, cumisüveg) naponkénti fertőtlenítése kifőzéssel vagy fertőtlenítőszeres áztatással.

Dr. Csikós Tamás

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone