gyógyszerszedés

Gyógyszerszedés és a szoptatás, anyatejadás

A szoptató anya által szedett egyes gyógyszerek és bizonyos élvezeti szerek hatóanyagai átkerülhetnek az anyatejbe, így a saját gyermekének és az anyatejet kapó más gyermek szervezetébe is átjuthatnak.

A hangsúly azon van, hogy átjuthat, de ez nem törvényszerű. Ha módjukban áll, kerüljék el az ilyen szerekkel való érintkezést, akkor ezt a veszélyt  minimálisra csökkenthetik.

 Az anyatejjel kiválasztódó gyógyszerek csoportosítása:gyogyszer

 

1. nem mutathatók ki az anyatejben

2. jelentéktelen mennyiségben vannak az anyatejben

3. nagy adagban jelennek meg az anyatejben,  – így ellenjavaltak

 

Amint az a felsorolásból is kitűnik a gyógyszerek egy része a babára nézve biztonságos, nyugodtan szedhető szoptatás alatt, mert nem választódik ki  az anyatejbe vagy nincsenek mellékhatásai, mások azonban károsak lehetnek.

Amennyiben feltétlenül szükséges, hogy az anya gyógyszert kapjon, akkor az szoros orvosi ellenőrzés mellett történjen. Az orvost a gyógyszer felírása előtt figyelmeztetni kell, hogy az anya szoptat  és más gyermeknek ad anyatejet, egyben kérve, hogy olyan gyógyszert válasszon, amely mellett szoptatni lehet.  Rendszerint vannak elfogadható alternatívák a szoptató anya számára.

Célszerű, ha a gyógyszeres kezelés rövid ideig tart. A gyógyszer bevétele lehetőleg a szoptatás után történjen.

A szoptatást fel kell felfüggeszteni, ha az anya által szedett nélkülözhetetlen gyógyszer a csecsemőre ártalmas.

Ha a szoptató anya egyben tejadó anya is, akkor még a tejadás előtt nyilatkozik arról, hogy szed-e gyógyszert – beleértve a  vitamint, vas készítményt, fogamzásgátlót, – vagy egyéb gyógyszert –  és tudomásul veszi, hogy a nem rendszeresen előforduló gyógyszerszedésről az Anyatejgyűjtő Állomást, még a gyógyszerszedés megkezdése előtt értesítenie kell.

Az Anyatejgyűjtő Állomás anyatejet  gyógyszer szedés mellett más csecsemő részére csak abban az esetben fogad el, ha  az a PHARMINDEX KOMPENDIUM  alapján megengedett. Ha a tejadás ideje alatt olyan gyógyszer szedése válik szükségessé, melynek hatóanyaga átkerül az anyatejbe, akkor erre az időtartamra az anyatej leadást szüneteltetni kell.

Schneidler Margit

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone