anyatejgyűjtő

“Hogy értsd egy pohár víz mit ér, ahhoz hőség kell, ahhoz sivatag kell!”

Zorán: Szerelemnek múlnia kell

 

A világ legtermészetesebb dolga, hogy egy édesanya testéből táplálja gyermekét.
De ha ez valami oknál fogva nem megy? …..

A barátnőmnek pár napja született meg kislánya, Réka 2900 grammal és 47 cm-rel. Várandósága alatt nagyon készült, hogy szopatni fogja a kicsit, mellszívót vásárolt, minden szakirodalmat elolvasott, de az élet mást hozott…

Most folytatnám az én történetemmel… A fiamat császármetszéssel hoztam a világra a Csepeli Weismanfred kórházban, ahol a nővérek segítőkészségének köszönhetően megtudtam mindent egy csecsemő ápolásáról, szoptatásáról, illetve a fejésről.

Igen fejésről!

Ennek ekkor még nem tulajdonítottam akkora jelentőséget, de a kórház elhagyása után is fejtem! De „csak” a mélyhűtőnkbe, ami igen hamar megtelt, így vettünk egy másikat, amit már nem akartam teli pakolászni! Illetve rájöttem, hogy ha rendszeresen fejek mindig lesz a fiamnak, Daninak friss tejcsije. Később kiderült, hogy a lefagyasztott tej nem is kell neki, bizonyára nem olyan az íze.

Tehát három hét „gondolkodási” idő után megkerestem az Anyatejgyűjtő Állomást. Ez után már tudtam, hogy a legjobb utat választottam, így elkerül a felesleges tejünk a rászoruló gyerekekhez.

anyatejgyűjtőDe a kezdetekben ezt nem éreztem át, csak tettem „dolgomat”.

Hamarosan felkerestek otthonomban, steril üvegekkel, fertőtlenítő szerrel, és egy füzettel, amiből elolvashattam, hogyan fejjek úgy, hogy ne legyen „pozitív” tejem. Megmondom őszintén eleinte nagyon féltem, a fertőtlenítésektől, hogy nem fog sikerülni, hogy bonyolult és hosszadalmas lesz. De az első pár alkalom után rutinná vált, „pozitív” tejem is csak augusztusban volt, amikor egy éjszaka nyitva maradt a hűtő és a tej sem bírta a 40 fokot. Szerencsére házhoz sem voltam kötve, mert az Anyatejgyűjtő munkatársai 2 órás intervallumban meg tudták mondani mikor érkeznek …

Visszatérve …megszületett Réka, aki kicsi és születési probléma miatt nem tud szopizni. Anyukája sem tudja a legjobbat nyújtani neki az anyatejet, így kénytelen volt az első hétvégéjükön végig nézni, hogy éhezik a gyermeke. Így igényeltek női tejet az Anyatejgyűjtő Állomástól, hogy Réka nagy és egészséges legyen.

Már tudom hogy miért fejtem, fertőtlenítettem naponta 4-5 alkalommal, szántam rá a szabadidőmet.

Ahogy a fiam nőtt többet és többet kívánt enni én meg örültem, hogy volt számára megfelelő mennyiség, míg végül nem volt mit leadnom. Eleinte napi 500-700 ml tejet fejtem le, ami 9 hónap alatt majdnem elérte a 120 litert.
Köszönöm, hogy adhattam!

Jakab Ágnes
Kérjük, Ön is írja meg tapasztalatait, gondolatait az anyatejadásról és küldje el nekünk e-mailben: anyatej@heimpalkorhaz.hu

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone