Anyatejes táplálás a kórházban

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Anyatejes táplálás a kórházbanj0202038

 

Egészséges újszülött és egészséges kismama számára természetes és magától értetődő dolog az, hogy az anyatejes táplálást, tehát a szoptatást választják. Ám mi történik akkor, ha vagy az anya, vagy a csecsemő betegsége miatt erre nincs lehetőség? Ha az anya beteg, illetve az anyatej mennyisége átmenetileg, vagy tartósan nem fedezi a gyermek szükségleteit, a területi gyermekorvosi, illetve védőnői szolgálat segítségével, az anyatejgyűjtő állomásról kaphatnak anyatejet. A kórházban ápolt csecsemők ilyen ellátásáról szintén az anyatejgyűjtő állomás gondoskodik.

Ha a baba kórházi ápolásra szorul, a mamának minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a kezelés teljes időtartama alatt gyermeke mellett maradhasson, és amennyiben mindkettőjük állapota megengedi szoptathasson. Az anyát anyaotthonban helyezzük el, ahol szállást, étkezést is kap térítésmentesen, és a gyógyító team minden tagja segít abban, hogy az anyatej mennyiségének megtartásával, illetve növelésével ezt a természetes táplálási módot a lehető legtovább gyakorolhassa.

 Kik kapják az anyatejet a kórházban?

  • a szülészetekről érkezett újszülöttek, akik édesanyja még nem tartózkodhat gyermeke mellett, illetve a szülést követően még nem indult be a tejelválasztás
  • már szoptatott csecsemők, akiknél az anyatej mennyisége kórházi tartózkodás okozta anyai stressz miatt időlegesen csökkent
  • koraszülöttek, akiknél az a cél, hogy a lehető legkisebb saját energia ráfordításával tudják hasznosítani a legoptimálisabb összetételű táplálékot
  • táplálékallergia gyanújával felvett fiatal csecsemők, akiknél a gyógyítás kezdeti szakaszában megpróbálunk minden túlérzékenységi reakciót okozó táplálék-összetevőt kiküszöbölni, addig amíg a bél nyálkahártyája nem regenerálódik megfelelően és meg nem találjuk azt a tényezőt, ami a tüneteket okozhatta (pl.: laktóz, tehéntejfehérje)
  • hasi műtétek utáni állapotban lévő csecsemők, amíg a bélrendszer normál működése helyre nem áll
  • súlyosan alultáplált kis csecsemők az akut állapotban, amíg a súlygyarapodás meg nem indul

Az anyatej pótlását nyelni nem tudó csecsemőknél szondán át kezdhetjük, majd kiskanállal, pohárból folytatjuk. Célunk az, hogy ezek a gyermekek is minél hamarabb visszakerülhessenek édesanyjuk mellére és szophassanak. Az anyatej ízét így Ők már ismerik, és ha sikerül kiküszöbölnünk a cumisüveget hamar visszaszoknak a számukra is legmegfelelőbb táplálási formára, a szoptatásra.

A beteg gyermekek mellett tartózkodó anyukáknak elmondjuk, hogy az anyatejgyűjtő állomásról származó anyatej milyen vizsgálatokon, szűréseken át jut el gyermekükhöz. Azoknak az anyukáknak, akiknél azt tapasztaljuk, hogy a gyermekük számára a szükségesnél több tejük van, elmondjuk a tejadás lehetőségeit, és javasoljuk, vegyék fel a kapcsolatot a tejgyűjtő állomás munkatársaival.

A kórházban ápolt csecsemők számára az anyatej sokszor gyógyszer. Fontos, hogy ezt azok is érezzék, akik mérhetetlen fáradságuk nyomán adják, és azok is, akik fogadják.

Buncsik Ildikó