pasztörizálás

Az anyatej pasztörizálásáról

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

A Wikipédia szerint a pasztörizálás:

„olyan élelmiszer technikai módszer, amely elsősorban a folyadék, 60-90 C közötti hirtelen, rövid idejű felmelegítésével, és azt követőn gyors lehűtéssel csökkenti a benne lévő mikroorganizmusok tartalmát.”

„A sterilizációval ellentétben a pasztörizáció nem próbálja meg kiírtani az összes mikroorganizmust. Ehelyett logaritmikusan redukálja a számukat, lehetőleg olyan mennyiségre, ahol már nem képesek fertőző hatást kifejteni. ”

Az eljárást Louis Pasteur és Claude Bernard fejlesztette ki, úgy találták, hogy a hőkezelés a termék eltarthatóságát is meghosszabbítja.

Természetes körülmények között a bőrünkön különböző kórokozók pl. baktériumok élnek. Ezért fontos, az anyatej lefejése előtt, a fertőtlenítő szappanos kéz és mell lemosásra. Szükséges továbbá a mellszívókészüléket naponta kifőzni, ezekről és az egyéb anyatej eltarthatóságát növelő eljárásokról az Anyatej Magazin cikkeiben olvashat.

Ha a fejés és a tárolás során nagy mennyiségű baktérium kerül be az anyatejbe, akkor az káros lehet azoknak a csecsemőknek a számára, akik ebből a tejből kapnak. Ezért volt szükség kidolgozni egy olyan hőkezelési eljárást, amely a kórokozók megbetegítő képességét kiiktatja. Az erről szóló rendelet máig érvényben van.

Folytatjuk>>>>