Szoptatás

Problémák a szoptatás időszakában

A fájdalom nem feltétlen velejárója a szoptatásnak! Vannak édesanyák, akik úgy fogalmaznak, hogy csillagokat láttak a szoptatás elején, és vannak olyanok, akiknek soha, egyetlen pillanatig sem fájt a szoptatás. Mondhatnánk, hogy milyen szerencsések, de lehet, hogy csak ügyesen és időben megelőzték a probléma kialakulását.

Érzékeny mellbimbó:

de érdekes!!!

                                       De érdekes!!!

A szoptatás kezdetekor előfordulhat fájdalom, mert a mell még nincs felkészülve a szopásra. Ebben az időszakban segíthet, ha a mell sokat van szabadon, ha hagyjuk rászáradni az anyatejet a mellre, és ha azonnal ellenőrizzük, hogy a baba megfelelően kapja-e be a mellet, és megfelelő-e a szoptatási testhelyzet.

Ez a kezdeti érzékenység átmeneti jellegű, néhány nap alatt elmúlik. Ha ez nem történik meg, akkor meg kell keresni a fájdalom kiváltó okát, és nem lehet továbbra is ráfogni arra, hogy „a mellnek hozzá kell szokni a szoptatáshoz”. Nagyon fontos figyelni már az első jelekre, amit csak az édesanya tehet meg. Ilyen jel lehet az enyhe fájdalom, a mellbimbó elváltozás, pl. szoptatás után látható benyomódott vonalak megjelenése a mellen, kis duzzanat, a baba szokatlan viselkedése stb. A legtöbb esetben a fájdalom oka a nem megfelelő mellre helyezés.
A legfontosabb, hogy a baba nagyra tátsa a száját, azért, hogy megfelelő mélyen kerüljön a szájába a mellbimbó és a bimbóudvar (barna rész) mind nagyobb része, főleg az alsó ajka felől. Érdemes más szoptatási testhelyzetet is kipróbálni. Általában ezen a problémán a legkönnyebb segíteni, persze közös tanulásra és próbálgatásra, türelemre van szükség. Sokszor előfordul, hogy az elején, a szoptatás kezdetekor akár 10-szer is a baba szájába kell tenni a mellet, egészen addig kell újból és újból próbálgatni, amíg a baba jól kapja be a mellbimbót. A legtöbb sérülést az okozza, amikor csak a bimbót szopja a baba. Érdemes szakember segítségét kérni, akár csak arra, hogy nézze meg, nyugtázza, hogy jól tanulták-e meg ezt a nagyon fontos, az egész szoptatást meghatározó mozdulatot.

Sebes mellbimbó:

Sebes mellbimbó

Sebes mellbimbó

Előfordulhat, hogy a fájdalom nem múlik, sőt fokozódik, hámhiányos lesz, kireped vagy kisebesedik a mellbimbó, ekkor minden érintés fáj, még a ruha érintését is nehezen tűri az édesanya.

Okai lehetnek:

A leggyakoribb a helytelen mellre tétel, vagy a rosszul megválasztott szoptatási testhelyzet (lásd előbb). Ilyenkor gyakran látszanak vonalak a szoptatás után közvetlenül a mellen, a helytelen ráharapás helyén. A hiba kijavítása, már akár 1 nap alatt is enyhülést hoz, és a seb néhány nap alatt teljesen begyógyul.

Lehet, hogy a lapos, vagy befelé forduló mellbimbó, vagy a nem kellő gyakorisággal cserélt (nedves) melltartóbetét a felelős.

Sérülést okozhat a csecsemő helytelen levétele amellről, amikor az édesanya a kisujja segítsége nélkül csak kihúzza a mellét a baba szájából (lásd a „Mellre helyezés, szoptatási testhelyzetek” című cikkben). Ritkán előfordul, hogy a lenőtt nyelv (rövid a nyelvfék) okozza a problémát. Megoldása súlyosabb esetben orvosi, amikor egy apró bemetszéssel felszabadítják a nyelvet, vagy enyhébb esetben a nyelvfék a szopások hatására megnyúlik, ha az anya a fájdalomtól tud kellő ideig szoptatni. Nem érdemes halogatni az orvosi beavatkozást, ha az szükséges, mert ezt előbb vagy utóbb úgyis meg kell tenni, hiszen ez a későbbiekben, a beszédfejlődésben is problémát okozhat. Arról nem is beszélve, hogy a szoptatási probléma azonnal megoldódhat. A gombás fertőzés, pl. a csecsemő szájpenésze is gyakran okoz, komoly gondot (lásd később).  Ha a seb több hónapos csecsemő mellett alakul ki, előfordulhat, hogy a baba „kinőtte” az addig jó szoptatási testhelyzetet, és ezen kell változtatni.

Teendők:

Szoptatás

Szoptatás

Szoptasson tovább!

Ellenőrizze a szoptatási testhelyzetet és a mellre helyezést. Kérjen szakembertől segítséget! Változtassa a testhelyzetet egy-egy szoptatáson belül is. Segíthet a tejleadó reflex szoptatás előtti kiváltása (gyengéd masszírozás, simogatás). Szoptatás után hagyja rászáradni az anyatejet a mellére. Melle sokat legyen levegőn, legyen mindig száraz, segíthet az óvatos napoztatás is. Téli időben a hajszárítóból ráfújt meleg levegő is szárít és elősegíti a gyógyulást.  Hordjon szellős pólót, melltartót, és melltartóbetétet csak végszükség esetén viseljen, de akkor is cserélje gyakran. (Nagyon hasznos a melltartóbetét használata, ha már meggyógyult.) Ha melltartót kell vennie, átmenetileg segíthet a középen lyukas anyatejgyűjtő kagyló, mert a melltől távol tartja a ruhát, de nagyon ügyeljen rá, hogy a nedvességtől ne ázzon fel a melle. Tisztálkodáskor ne dörzsölje, hanem csak itassa fel a nedvességet. Bimbóvédő használata nem vagy csak átmenetileg javasolt, mert nem oldja meg a problémát, és mivel kevesebb inger éri a mellet, még a tejmennyiség is csökkenhet. A krémek segíthetnek, de önmagában nem oldják meg a problémát, mert elsősorban a kisebesedés okát kell kideríteni és megoldani. Ha a seb nem gyógyul, sőt a területe növekszik, gennyesedik, feltétlenül forduljon orvoshoz. Egy ilyen nem gyógyuló seb mellgyulladáshoz is vezethet, és a felülfertőződés miatt orvosi segítségre is szükség lesz.

Gombás fertőzés, szájpenész:

A hosszan tartó fájdalom, kisebesedés oka lehet a gombás fertőzés is. Ezt a problémát önmagában a fenti teendők nem oldják meg. Gombás fertőzés esetén kezdetben a mellbimbók fénylenek, később rózsaszínűvé válnak és csillognak, vagy kipirosodnak. Egyik fontos jel, hogy viszketnek.

Tipikus a szoptatás alatt jelentkező égő
érzés, vagy a szoptatás utáni fájdalom. Ilyenkor javasolt megvizsgálni a baba száját, amelyben apró fehér foltok lehetnek, és a pelenkával fedett területen is lehetnek gombás fertőzésre utaló jelek, de nem törvényszerű, hogy minden tünet együttesen jelentkezzen. Társulhat hozzá az anya hüvelyi fertőződése is.

Teendők:

Szoptasson tovább, de gyakrabban és rövidebb ideig. Ügyeljen a helyes mellre-tételre, és a testhelyzetre, amelyet váltogasson.
Egyidejűleg az anyát és a babát is kezelni kell, hogy ne fertőzzék oda-vissza egymást. (A megfelelő gomba elleni szer alkalmazását beszélje meg a gyermekorvosával.) Alapos higiéniai intézkedések betartása (lásd később).

A levegő és a napsütés segíti a gyógyulást. Türelem. Enyhe fertőzöttség esetén 2 nap múlva javulás észlelhető, de jobbulásra csak 3-5 nap múlva lehet számítani. A kezelést célszerű 2 hétig folytatni, akkor is, ha a tünetek előbb el is múlnak.

Javasolt higiéniai intézkedések:

Alapos kézmosás szoptatás előtt és után, valamint minden pelenka, csere előtt és után. Hordjon bő pólót, hogy a melle jól szellőzzön, vagy használjon eldobható melltartóbetétet. Ne használjanak cumit, rágókát, ha mégis, akkor főzze ki naponta 30 percen át (lásd a „Hogyan kell fertőtleníteni?” című cikket). Fertőtlenítse vagy mossa le a gyermek játékait is rendszeresen.

A baba és a saját alsóneműjét mosás előtt áztassa ecetes vízben, majd 90 C-fokon, de legalább 60 C-fokon mossa, az ezt követő vasalás (amit lehet) tovább fokozza a fertőtlenítés hatásfokát.  Ne fürödjön együtt a csecsemőjével. A lefejt tejet megkaphatja a baba, ha szükséges, de ne tegye el.  A mellszívó fertőtlenítésére, ha lehet, még fokozottabban ügyeljen (lásd: „Hogyan kell fertőtleníteni?” című cikket).

 

Szoptatás

Tejcsatorna-elzáródás:

A tejjáratok elzáródását érzékeny, forró, piros folt vagy csomó jelzi. Ilyenkor az anya nem lázas, a közérzete jó.

Az elzáródás következménye az elzáródás mögötti pangás, amely akár mellgyulladáshoz is vezethet. Azonban, ha az anya időben észreveszi a jeleket, és elkezdi a kezelést, a mellgyulladás megelőzhető, és az elzáródás megszüntethető.
Okai lehetnek: A legtöbbször az az ok, hogy nem ürülnek rendesen ki a tejjáratok, és ettől eltömődnek. Ilyen következménye lehet, ha az anya megüti a mellét, szoros melltartót vagy ruhadarabot használ (pl. szoptatáskor a felhúzott szoros melltartó szorítja el a mellet, vagy éjszaka elnyomja azt, vagya baba először alussza át az éjszakát, a rosszul megkötött hordozókendő, babahordozó, amelynek a pántja bevág) Az anyának hajlama is lehet rá. A stressz is okozhatja.

Teendő:

Szoptatási testhelyzet-váltás.
A baba a legnagyobb szívóerőt a mell azon részénél váltja ki, ahol az alsó állkapcsa helyezkedik el. Ennek megfelelően olyan pozíciót kell választani, hogy a baba alsó állkapcsa a duzzadt rész felé essen. Jó hatásfokú lehet a hónalj alatti tartás, ha az elzáródás a mell külső felén van. A nehézségi erő is segíthet, fekvő testhelyzetben felkönyökölve, vagy négykézláb a baba fölé hajolva, ha az elzáródás alul vagy fölül van. Ez a testtartás kényelmetlen, de nagyon hatásos lehet, nagyon kell azonban arra is figyelni, hogy a baba szabadon kapjon levegőt. Ha az elzáródás belül van, a bölcső-, vagy a kereszt-tartás segíthet.

A szoptatás előtti meleg borogatás segíti a tej folyását. Ez megoldható meleg vizes borogatással, meleg zuhanyozással, vagy melegítőtasak használatával. Segíthet és szoptatás alatt is használható, ha pl. egy félliteres műanyag üvegbe nagyon meleg vizet töltünk és egy textíliába csavarva, rátesszük néhány percre a mellre, szoptatás előtt vagy a szoptatás elején. Nagyon vigyázzunk, hogy még véletlenül se égjen meg az anya bőre vagy a baba. Segíthet, ha a duzzadt terület felől a baba irányába gyengéden masszírozza a mellét szoptatás közben. Nagyon fontos a mell alapos kiürítése, amelyet a szoptatás utáni fejéssel lehet teljessé tenni. Ez segíthet a tejjárat-elzáródásra hajlamos anyáknak a megelőzésben is, vagy akkor, ha a baba átalussza az éjszakát, vagy pl. stressz esetén stb. A gyulladás kiterjedésének megelőzésében fontos szerepe van a szoptatás és fejés utáni 20 perces hideg vizes borogatásnak, illetve jégzselé használatának a duzzadt területen. Ismertek egyéb szokások, mint például a hideg túrópakolás, vagy fagyott zöldborsó textíliába burkolva az érintett területre téve, illetve hideg káposztalevél összetörve, borogatásként az érintett területre helyezve.GYH AJÁNLÓ ATGY

Megelőzés:

A kiváltó okok elkerülése, és a mell rendes és rendszeres kiürítése.
A súlyosbodás megelőzhető, ha az első intő jelre elkezdi az anya a szükséges szakszerű mellfejést.

Őt már más is érdekli!

Őt már más is érdekli!

Mellgyulladás:

A mellgyulladás magas lázzal, végtagfájdalommal járó betegség, amikor az anya közérzete rossz, olyan, mintha influenzás lenne.
A mellen piros folt vagy csík látható, az érintett terület nagyon érzékeny és fájdalmas.  Korai stádiumban kezelése megegyezik a tejjárat-elzáródás kezelésével, de a szoptatás előtt legfeljebb 5 percig lehet melegíteni a területet, a gyulladás kiterjedésének elkerülése végett. Ha a kezelés ellenére 24 órán belül sem csökken a láz, vagy az anya általános állapota nem jó, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Okai lehetnek: A tej nem ürül ki, pang a tejjáratokban, főleg súlyosabb vagy nem kellő időben kezelt tejjáratelzáródásnál. A gyulladásért leggyakrabban azonban a Staphylococcus aureus nevű korokozó baktérium a felelős, amely normál körülmények között a bőrünkön is jelen van. Ezzel a baktériummal tudnak többek között felülfertőződni a sebek a mellen (gennyes sebek), amelyek gyógyításához már orvosi segítség szükséges, de a korábban leírtaknak megfelelően a kiváltó okot is meg kell találni és megszüntetni. Ezeken a sérüléseken, vagy a tejjáratokon keresztül bejutó baktérium okozza a mellgyulladást is.

Teendők:

Kérjen orvosi segítséget, a magas láz fertőzésre utal, szükség lehet antibiotikum szedésére is. A gyógyszer szedését az orvos által előírt ideig kell folytatni, akkor is, ha az anya már jól érzi magát. Láz-és fájdalomcsillapítás, amely mellett szoptatni lehet.

Szoptasson tovább!

A gyulladt mellből a szoptatás nagyon
fájhat, de a gyógyulás feltétele a mell rendszeres kiürítése! Feküdjön ágyba a babával együtt, kérjen külső segítséget a háztartási teendők elvégzésére. A mellgyulladás helyére szoptatás után 20 percre hideg borogatást javasolt tenni. A mell felemelése melltartó vagy kendő használatával. A mell gyakori kiürítése főleg szoptatással. Javasolt, hogy minden szoptatást az érintett mellből kezdjen. Ebben az esetben szükség lehet a másik mell fejésére az abbani tejpangás miatti mellgyulladás elkerülése végett. Ha a baba nem üríti ki kellően a gyulladt mellet, vagy nem hajlandó abból szopni, akkor a gyulladt mellet is fejni kell. Ilyen esetben azonban érdemes a szoptatást az érintett oldalon is gyakran megpróbálni, mert a gyógyulásban a baba tud a legjobban segíteni.

FONTOS!

A gyógyszerszedés csak a rendszeres tejürítéssel együtt oldja meg a problémát!
A mellgyulladás általában egyoldali, de előfordulhat kétoldali gyulladás is (pl. streptococcus-fertőzés esetén), ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, ilyenkor az anyát és a babát is kezelni kell, és átmenetileg a szoptatást is fel kell függeszteni.

Javasolt, hogy minden problémás esetben kérjen tanácsot védőnőjétől vagy egyéb szakembertől, aki az Ön saját, speciális problémájának megfelelően tud tanácsot adni.

Schneidler Margit

Örömmel fogadnánk fényképeiket ebben a témában, hogy egy képgalériát hozhassunk létre a könnyebb felismerhetőség érdekében.

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone