fertőtlenítés

Hogyan kell fertőtleníteni?

Ha az anyatej fejéséről beszélünk, elengedhetetlen, hogy a fertőtlenítésről, sterilizálásról is szót ejtsünk. Mindenki által ismert, hogy az anyatejet steril körülmények között (steril eszközzel), steril edénybe kell lefejni.

De hogyan kell mindezt a gyakorlatban megvalósítani?

Mit jelent ebben az esetben az, hogy steril?

Sterilitásnak (csíramentességnek) nevezzük az anyagok (eszközök, tárgyak, műszerek, textíliák) azon mikrobiológiai állapotát, melyek mentesek minden mikroorganizmustól, valamint ezek összes nyugvó (latens, anabiotikus) formáitól. A gyakorlatban a sterilitással szemben támasztott további fontos követelmény, hogy az anyagok ezen csíramentes állapotát – sterilitását – azok felhasználásáig fenn kell tartani.”

A háztartásokban sterilitás nem, vagy csak nagyon nehezen valósítható meg.

Ezért ebben az esetben a sterilitás valójában fertőtlenítést jelent.

„A fertőtlenítés (dezinfekció) minden olyan eljárás, amely a külső környezetbe kikerült kórokozók elpusztítására, illetőleg fertőzőképességük megszüntetésére (inaktiválására) irányul.”

Mi a teendő szoptatáskor?

Egészséges csecsemő szoptatásakor elegendő a napi rendszeres fürdés, mosakodás. Szoptatás előtt nincs szükség a mell fertőtlenítésére. Azonban fontos, hogy a baba tisztába tétele után az anya mindig alaposan mosson kezet. A szappan lehetőleg folyékony antibakteriális szappan legyen.

Mi a teendő az anyatej fejésekor?

Ha az anyatejet fel akarjuk használni, akkor szükség van a mell fertőtlenítésére, nem elegendő az egyszerű mosakodás, mert fejés közben az anyatejbe a kézifertőtlenítéskezünkről, bőrünkről, a mellszívóról vagy az üvegről baktériumok kerülnek, amelyek tárolás közben szaporodnak.  Tehát az a feladat, hogy a fejés előtti fertőtlenítéssel megakadályozzuk, hogy sok baktérium kerüljön az anyatejbe, a megfelelő tárolással pedig a szaporodásukat kell meggátolni.

Nézzük a teendőket!

Mit értünk a mell fertőtlenítése alatt?

Ez alatt egy alapos, folyékony fertőtlenítő szappanos, meleg vizes mosakodást értünk. A szappan lehetőleg folyékony és fertőtlenítő hatású legyen, amit alaposan le kell öblíteni, és amit a családból más nem használ.

Mit jelent a kéz fertőtlenítése?

Alapos, meleg vizes, folyékony fertőtlenítő szappanos kézmosást. A kezünkön a szappant legalább 30-60 másodpercig habosítani kell, eközben át kell dörzsölni a tenyerünket, a kéz hátát, az ujjak közét és az alkar alsó harmadát. Természetesen a körmünknek makulátlanul tisztának kell lennie.

Megjegyzendő, hogy az antibakteriális szappan nem ugyanaz, mint a fertőtlenítő szappan.

GYH AJÁNLÓ ATGY

Hogyan kell fertőtleníteni a mellszívó készüléket és a gyermek etetésénél használatos eszközöket?

A mellszívót apró darabokra kell szétszedni és kézzel, üveg mosókefével alaposan el kell mosogatni. Használhatjuk a mosogatógépet is, de az nem helyettesíti az alapos kézi mosogatást és a fertőtlenítést sem.

A kereskedelemben megvásárolhatóak elektromos fertőtlenítő készülékek, amelyeket nyugodtan használhatunk erre a célra, de az áruk eléggé borsos.

Valamivel olcsóbb megoldás, jól alkalmazható, kényelmes módszer a mikrohullámú sütőbe helyezhető fertőtlenítő edényekkel történő fertőtlenítés. Ilyenkor a fertőtlenítés a mikrohullámok által létrehozott forró vízgőz segítségével történik.

Ugyanakkor fertőtlenítésre még ma is kiválóan alkalmas a hagyományos kifőzés, amely a legegyszerűbb,Fertőtlenítés mikrohullámú sütővel legolcsóbb, vegyszermentes megoldás, melynek az eredményességét a tejadók által leadott anyatejek bakteriológiai eredményei bizonyítják. Lehet, hogy ez a módszer korszerűtlennek tűnik, de még mindig ez az egyik legbiztosabb, leghatásosabb az otthon alkalmazható eszközfertőtlenítő módszerek közül. Nem ajánlott (főleg koraszülött babák esetében) a hideg fertőtlenítőszerek használata.

Az anyatej fejéséhez használatos mellszívó készüléket, kézi fejésnél a tálkát, a tárolására szolgáló üveget és az üvegzáró tetőt is kifőzéssel lehet fertőtleníteni.

Kifőzés kivitelezése:kifőzés

 1. A kifőzésre használt edény zománcozása legyen ép, fedele jól záródjon és ezt
  az edényt másra ne használja.
 2. A művelet megkezdése előtt az eszközöket, tárgyakat mosogatószeres vízben alaposan mossa és öblítse el.
 3. A mellszívó főzhető részeit olyan méretű edénybe tegye, amelyben azok lazán helyezkednek el, és annyi vizet engedjen rá, hogy azokat a víz bőven ellepje. Ez megvalósítható úgy, hogy az edénybe beleterít egy csak erre a célra használt, nem sűrű szövésű textíliát (pl. pelenkát), erre helyezi a mellszívó alkatrészeit apró darabjaira szétszedve, majd felengedi hideg vízzel, és a tárgyakat lazán beleköti a textíliába. Ügyeljen arra, hogy a víz az így elkészített csomagot lepje el (1. kép).
 4. Ha nem köti textíliába az alkatrészeket, akkor a műanyagból készült részek feljönnek a víz tetejére, és a vízből egy részük kilóg.  Ebben az esetben nem lesz megfelelő a fertőtlenítés. A 2. képen jól látható, hogy még nehezékkel (kanállal) sem lehet ezeket a tárgyakat teljes egészében a víz alatt tartani.
 5. A vízkő (mészkő)-lerakódás megelőzésére 1 kiskanál citromsavat (gyógyszertárban kapható) vagy 1 evőkanál citromlevet (közértben kapható) javasolt a vízhez hozzátenni. Citromsav használata nélkül kifőzés után az eszközön vízkő, mészkő rakódik le, ami fehér, porszerű anyag, amitől az eszköz érdes tapintatú és csúnya lesz, de fertőtlenített. Mindez javarészt megelőzhető a citromsav használatával, ezért feltétlenül javasolt a használata.
 6. Az így elkészített edényben a vizet forralja fel, a víz forrásától (bugyogás) kell a behatási (kifőzési) időt számítani, ami 30 perc.kifőzés
 7. Akkor jár el helyesen, ha az edényre a fedelet csak a víz felforrása után teszi rá, így a behatási időtartam mérése jól ellenőrizhető.
 8. Úgy célszerű a víz forrását szabályozni, hogy csak gyenge bugyogás legyen észlelhető, ekkor a víz 100 0C-os, de a forralás következtében feleslegesen sok víz nem tud elpárologni.
 9. A kifőzés ideje alatt ügyeljen arra, hogy a tárgyakat és eszközöket a víz végig ellepje.
 10. Kifőzéssel történő fertőtlenítés időtartama minden esetben 30 perc!  Ennyi idő feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a baktériumok és vírusok mellett a gombák és a spórák is elpusztuljanak.
 11. A víz kiöntése után a forró alkatrészeket rakja szét egy vasalt tiszta textíliára, azzal takarja le, ahol az alkatrészek kihűlnek és száradnak (3. kép).

Helytelen, ha a kifőzés ideje alatt a víz elpárolog, és ezt a kifőzés alatt pótolja. elmosogatott mellszívó szárítása

Ilyenkor a víz hőmérséklete átmenetileg 100 0C alá csökken, és így a behatási idő nem lesz elegendő.

Ezt az eljárást naponta egyszer kell elvégezni a gyermekek etetéséhez és az anyatej fejéséhez használt eszközökkel, tárgyakkal.

Még a citromsav használata mellett is előfordul, hogy a gyakori főzés következtében a tárgyak néhány hét után elvízkövesednek, akkor azokat a szükségletnek megfelelő gyakorisággal háztartási vízkőoldóval vagy ecettel vízkőteleníteni kell. Természetesen ez után a szokásosnál is alaposabban kell elmosni és elöblíteni a mellszívót, majd újra ki kell főzni a következő használat előtt.

Ha a mellszívónak olyan alkatrésze is van, amelyet nem lehet kifőzni, de az anyatejjel érintkezik, akkor azt 2%-os Neomagnol oldatban napi 1 alkalommal 2 órán keresztüli áztatással lehet fertőtleníteni.

Az oldat elkészítésének módja: 1 dl vízhez 2 tbl. Neomagnolt kell tenni, ügyelve arra, hogy a tabletta maradék nélkül feloldódjon. Figyelni kell rá, hogy az oldat hatásossága szobahőmérsékleten kb. 8 órán belül kimerül, tehát ekkor ha, szükséges, új oldatot kell készíteni. Az elkészített oldatot a gyermekek elől el kell zárni.

Az Anyatejgyűjtő Állomásra az anyatejet adó anyák az állomástól kapott steril üvegbe, a mell és a kéz fertőtlenítése után, kézi fejéssel, vagy fertőtlenített mellszívó készüléket használva fejik és adják le anyatejüket. Az így leadott anyatejet rendszeresen bakteriológiai vizsgálatnak vetjük alá.

Ha a saját gyermeke számára feji le az anyatejet, akkor is a fent leírt módon kell fertőtleníteni, ha azt szeretné, hogy a lehető legkevesebb baktérium kerülhessen bele. Ennek eléréséhez ennél kevesebb nem elegendő!

Schneidler Margit

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone