Kérdések és válaszok

Kérdések, amelyekre a választ lejjebb megtalálja:

Megbeszélhető-e, hogy mikor jöjjenek az anyatejért?

Naponta hány ml anyatejet lehet leadni?

Átveszik-e a fagyasztott anyatejet?

Mit lehet tenni a fagyasztott anyatejjel?

Az anyatej@heimpalkorhaz.hu e-mail címen  Ön is felteheti azokat az anyatejadással és igényléssel kapcsolatos kérdéseit, amelyekre weblapunkat áttekintve nem kapott választ.

 

Megbeszélhető-e, hogy mikor jöjjenek az anyatejért?

A fővárosban kerületenként hétfő-szerda-pénteki napokon megyünk házhoz az anyatejért.

Gyűjtési napokon belül gépkocsivezető kollégáink 2 órán belüli időintervallumban tudják meghatározni, hogy mikor érnek oda az anyatejért. (Helyettesítés -szabadság vagy betegség- estén némi késés előfordulhat.) Egy gépkocsivezető egy-egy napon több kerületből gyűjti be az anyatejet. A sorrendet a kerületek gyűjtésének sorrendje és ezen belül a címek elhelyezkedése határozza meg. Ha a gépkocsivezető ettől esetleg egy-egy anya miatt eltérne, akkor valamennyi utána következő anyához már más időpontban érne. Ezért nem tudjuk vállalni, azt, hogy az anya határozza meg, hogy mikor menjünk az anyatejért.

Ugyanakkor igyekszünk a tejadó anyával közösen megoldást találni arra, ha egy anyának a gyűjtés időpontjában más elfoglaltsága van. Nem kell feltétlenül a tejadó anyának átadni az anyatejet azt bárki más is átadhatja. Pl. : bármely más budapesti címre elmegyünk a tejért, ez lehet szomszéd, hozzátartozó munkahelye, gyermekrendelő stb.

Ha ilyen akadálya van az anyatejadásnak, hívjon bennünket közösen találunk mindenki számára elfogadható megoldást.

 

Naponta hány ml anyatejet lehet leadni?

merohengerKérdés részéletesebben:

Valahol 600 ml/nap leadási limitet olvastam. Az olvasott cikkben egyébként furcsállották, hogy egy kismama havonta 60-70 liter anyatejet adott le (ezért is szabták meg a határt?). Én ezt nem furcsállom, ugyanis az első 2 hónapban a kisbabám szükségletein kívül minimum napi 2 liter tejem volt “feleslegben”.

 

Válasz:

Mi is tudjuk, hogy előfordul, hogy egy-egy anyának a saját csecsemője ellátásán túl többletként akár napi 2000 ml anyateje is lehet, de ez nagyon ritka. Azonban 1 liter körüli többlet anyatej mennyiség már több anyánál előfordul. Az is igaz, hogy nálunk az anyatejadó anyák többsége napi 200-500 ml közötti anyatejet ad. Budapesten már napi 100 ml anyatejért is házhoz megyünk.

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium elfogadta a Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium állásfoglalását, mely szerint  “a napi elszámolható anyatej mennyiséget – melyet egy tejadó anyuka a saját gyermekének táplálásán felül, egészségkárosodás nélkül, megfelelő minőségben le tud adni más baba számára – maximálisan 800 ml-ben határozta meg”.

” Így egy tejadó anyuka társadalombiztosítási támogatást napi maximálisan 800 ml leadott anyatej után igényelhet.”

 

Átveszik-e a fagyasztott anyatejet?

A fagyasztott anyatejet több okból sem vehetjük át.

 1. Amikor lefagyasztotta az anyatejét az anya nem volt kivizsgálva. Ránézésre nem lehet megállapítani, hogy valaki egészséges vagy sem.
 2. Fejéskor az anyák általában mindent megtesznek a fertőtlenítés érdekében, amit Ők elégségesnek gondolnak. Azonban az évek során azt tapasztaltuk, és az anyatejadó anyák is elmondják, hogy amíg nem voltak anyatejadók, addig bizony nem így fejtek. Az-az valószínű, hogy a fagyasztott anyatejbe fejéskor kívülről, a kezükről, bőrükről, a mellszívóról baktérium kerülhetett.
 3. Sokszor a tároló edény sem megfelelő, nem zár légmentesen, vagy nem volt előzetesen kifertőtlenítve. (Anyatej fagyasztására csak az előzetesen kifőzött, jól záródó üveg, vagy a speciálisan erre a célra gyártott előre sterilizált zacskó való.)
 4. Utólag nem lehet ellenőrizni, hogy a fagyasztás során végig megfelelő hőmérsékleten volt-e az anyatej.
 5. A fagyasztással a fejés közben bekerülő baktériumok nem pusztulnak el, felolvasztáskor és azt követően újra szaporodni kezdenek.
 6. Sokan tapasztalták már, hogy a fagyasztás után felolvasztott anyatej igen kellemetlen szagú.
 7. A fagyasztás során az anyatejben lévő fehérjék roncsolódnak.

Mindezek miatt az Anyatejgyűjtő Állomáson csak az előzetesen kivizsgált anyáktól, a frissen fejt ( nem fagyasztott) anyatejet vesszük át. A leadott anyatej bakteriológia megfelelőségét ellenőrizzük és pasztörizálás után is csak a megfelelő bakteriológiai minőségű anyatejet adjuk ki a rászoruló csecsemők részére.

 

Mit lehet tenni a fagyasztott anyatejjel?

Ha erre a kérdésre kattintott először, akkor javaslom olvassa el az előző kérdést és az arra adott választ is:

Akinek többlet anyateje termelődik, néhány liter lefagyasztása után – mert szinte mindenki fagyaszt – érdemes elgondolkodni rajta, hogy mi lesz később a fagyasztott anyatejjel.

 1. Megeteti a gyermekével?
 •  ha lefagyasztja az anyatejet, az kb. 3 hónapig használható fel, gondolja végig, szüksége lesz-e 3 hónap múlva erre a fagyasztott anyatejre, ha folyamatosan termelődik a friss anyatej
 • az újszülött csecsemő mellett lefagyasztott anyatejet nem tudja a főzelékekbe felhasználni (6-7-8 hónapos korban), mert a babájának elegendő anyatej mellett 6 hónapos koráig nincs szüksége hozzátáplálásra
 • kb. 1,5-2 liter anyatej steril zacskóban történő fagyasztása, most kb. 1300 Ft-ba kerül, ha ezt a 1,5-2 liter anyatejet leadja, a jelenlegi áron (1800 Ft/liter) akkor 2700-3600 Ft-ot kap
 •  ha azért fagyaszt, mert fél,  hogy elapad a teje, és úgy gondolja, ha esetleg szüksége lesz rá, ezzel pótolja a hiányt, akkor gondolja végig, hogy egy 3-4 hónapos csecsemő egy hónapos ellátásához 30 liter anyatej szükséges, amely több rekesznyi mennyiség és még az sem biztos, hogy gyermeke hajlandó megenni a fagyasztott anyatejet
 1. Oda adja, eladja másnak, vállalva a fenti kockázatokat?
 2. Kiönti?
 • gondolja meg, ha a gyermekének nincs szüksége a lefagyasztott anyatejre, mert a fejéssel elérte azt, hogy mindig legyen bőven elegendő anyateje, akkor mennyi anyatejet fog kiönteni vagy kidobni, amit – ha időben gondolt volna rá – leadhatott volna az Anyatejgyűjtő Állomásra

Fagyasztott anyatej

Akitől ezt a képet kaptuk, ezt a sok lefagyasztott anyatejet nem használta fel, a végén kiöntötte. A folyamatos szoptatástól és fejéstől mindig volt a gyermekének friss anyatej.

Amikor megtelt a fagyasztója, anyatejadó anya lett. Több hónapon keresztül adott anyatejet és a gyermekét több mint 1,5 éves koráig szoptatta.

 

A csecsemője anyatejjel való ellátásának a legjobb módja a szoptatás és utána a fejés, az a néhány deciliter többlet anyatej igen nagy biztonságot, és nyugalmat  jelent Önnek és gyermekének. A többlettel pedig még segíthet is másoknak!

 

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone