Mellre helyezés, szoptatási testhelyzetek

A hatékony, sérülés- és fájdalommentes szoptatás elengedhetetlen feltétele, hogy a baba jól vegye a szájába, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy az

"C" fogás

                                “C” fogás

édesanya jól adja a baba szájába a mellét.  Sokszor, főleg az elején a kórházban, egy-egy szoptatás alkalmával akár 10-szer is elölről kell kezdeni a folyamatot, ki kell venni a baba szájából a mellet (módját lásd később), és újra próbálni, egészen addig, amíg a baba jól veszi a szájába az anya mellét, annak érdekében, hogy ne keletkezzen sérülés.

Mellre helyezés:

A megfelelő, kényelmes szoptatási testhelyzet kiválasztása után a baba szája nagyon közel helyezkedik el az anya melléhez.

Az anya a mellét „C” tartással fogja, 3-4 ujjal alátámasztja a mellét, a hüvelykujja a mell tetején van 5 cm-re vagy távolabb a mellbimbótól, ezzel az anya a mellét jól irányíthatóan kézben tartja.

Ha a baba elfordul, érintse meg a baba arcát a mellbimbóval, és várjon, a baba a keresőreflex hatására az érintés irányába fordul.

 

Ha a baba a mellbimbóval szemben van, a felső vagy alsó ajkát a mellbimbóval finoman megérintve,

ingerelve el lehet érni, hogy a baba nagyon nagyra nyissa a száját. Várjon türelmesen, próbálja újra, mondja, mutassa neki („Á”), hogy mit szeretne.
A babának olyan nagyra kell nyitnia a száját, mint ásításkor.

Ekkor egy gyors mozdulattal az anya a másik karjával, még közelebb húzza magához a babát (nem az anya dől előre!), ezzel a mozdulattal kapja be a baba a mellet.

helyes mellre tétel

                                  helyes mellre tétel

Honnan tudhatjuk, hogy helyesen van-e a baba a mellen?

Helyes, ha:

  • nemcsak a mellbimbót, hanem a bimbóudvar (barna rész) jelentős (mind nagyobb) részét is bekapta a baba, főleg az alsó ajka felől.
  • a baba alsó és felső ajka kifelé fordul,
  • a baba orra hegye az anya melléhez ér, ekkor oldalt az orrlyukain kap levegőt,
  • a baba álla is az anya melléhez ér, vagy nagyon közel van hozzá,
  • a szoptatás nem fáj az anyának.

A szoptatás befejezése:

Ha mégsem sikerült a mellre helyezés, akkor a babát le kell venni a mellről. Ha az anya a baba szája szélénél a kisujját a baba szájába dugja, akkor megszakad a vákuum, és sérülésmentesen lehet kivenni a baba szájából a mellet. Ugyanígy lehet levenni a babát a mellről a szoptatás végén is.

 

Szoptatási testhelyzetek:

bölcső tartás

                           bölcsőtartás

Minden szoptatási testhelyzet jó, amely kényelmes mind az anyának, mind a babának. Érdemes kipróbálni és megtanulni különböző testhelyzeteket, mert a mell ott ürül ki a legjobban, ahol a baba nyelve masszírozza a tejöblöket, ahol az alsó ajka van. A testhelyzet változtatással a mell különböző részei felé esik a baba ajka, így a mell különböző részei ürülnek ki jobban, és ez jó hatással van a tejtermelésre.

 

Bölcsőtartás:

Üljön kényelmesen, ha ágyban ülve szoptat, támassza meg a hátát egy nagypárnával, felhúzott lábaival segíthet a baba tartásában is. Ha széken vagy fotelban ül, helyezkedjen el kényelmesen, dőljön hátra, fontos, hogy a könyökét megtámassza, kényelmesebbé teheti ezt, ha párnát tesz alá. A lába kényelmes elhelyezésében jó szolgálatot tehet egy sámli, zsámoly vagy könyvek. Ha kényelmesnek találja, akkor akár törökülésben is ülhet, hátát jól megtámasztva.

Fektesse a babát az alkarjára, a baba feje az anya könyökhajlatánál legyen, így a hátát az alkarjával jól meg tudja támasztani, kezével a baba combját fogva közel tudja magához húzni.

Ebben a helyzetben a baba az oldalán fekszik, a baba és a mama hasa egymással szemben van. A baba szája a mellbimbóval szembenéz, és azzal egy magasságban van.

hónalj alatti tartás

                      hónalj alatti tartás

 

Hónalj alatti tartás:

Helyezkedjen el kényelmesen, célszerű párnával megtámasztani a hátát, ha a karja alá is tesz párnát, az segíthet a baba tartásában.

Helyezze a csecsemőt háton fekve a hónalja alá az oldalához, vagy legyen a baba oldalt az Ön teste mellett az alkarján. A baba lábai az Ön háttámlájának támaszkodnak, közben a popsiját a karjával enyhén nyomja az Ön oldalához.

A baba fejét a hüvelyk- és mutatóujja által képzett nagy L betű hajlatában tartsa a koponyaalapjánál fogva. A baba szája pontosan a mellbimbóval szemben helyezkedik el. Ezzel a fogással könnyen magához húzhatja a baba fejét a mellre helyezéskor.

Másik kezével a mellét tartsa „C” fogással formálva azt, ezzel is segítve a mellre helyezést.

 

Fekvő testhelyzet:

fekvő testhelyzet

                        fekvő testhelyzet

Az anya feküdjön az oldalára, hátát, fejét megtámaszthatja párnával.

A baba is az oldalán fekszik az anyával szemben, egy párnával a baba hátát is meg lehet támasztani, ez megakadályozza, hogy a baba a hátára billenjen. A baba feje és szája az anya mellbimbójával szemben helyezkedik el.

Az anya a felső, szabad kezével tartja a mellét „C” tartásban.

Az alsó karját behajlítva a baba háta mögött helyezkedik el, a kellő pillanatban ezzel húzhatja magához a kisbabát.

Schneidler Margit

 

 A rajzokat Bács Emese készítette

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone