Minden Édesanya, aki szoptat és szoptatni szeretne, vegyen részt az anyatejadásban!

Első várandósságom során, 2016-ban olvastam először az anyatejadás lehetőségéről.

Számomra azonnal egyértelmű volt, hogy szeretnék ebben részt venni, szeretnék én is más babák részére anyatejet adni.
Már a  gondolata is jó érzéssel töltött el. Pedig akkor még nem is sejtettem, ez nem csak az ismeretlen, anyatejet nélkülöző babák, de a saját
gyermekem számára is óriási jelentőséggel bír. Hiszen mikor anyatejet teszek félre, a saját gyermekem számára is biztosítom hosszabb távra az elegendő mennyiségű anyatejet.

Azzal, hogy félreteszek más babáknak  anyatejet, több termelődik, ezért az anyatejadásban nem csak azoknak kellene részt venniük, akik úgy érzik, vagy azt tapasztalják, hogy túl sok a tejük, hanem mindenkinek.

Akinek kevés van neki azért, hogy több legyen; akinek pont elég neki azért, hogy így is maradjon; akinek pedig túl sok neki pedig azért, hogy pont elég legyen.

Bár az anyatej magazin részletesen leírja ezt rendszeresen a szoptatási problémák felsorolása  során, mégis ezt még egyértelműbbé kellene tenni: minden Édesanya, aki szoptat és szoptatni szeretne, vegyen részt az anyatejadásban! Én mostanra a harmadik gyermekemmel veszek részt benne. A két nagyobbik gyermekünk külön öröme mikor érkezik a ‘szirénás autó’, és elviszi a tejet a babáknak. Ők is tudják már, hogy félreteszünk más babáknak, hogy egy baba se maradjon éhes, mindenkinek jusson anyatej.

Szerencsések vagyunk, hogy van ilyen lehetőség, hogy házhoz jönnek a tejért.

Ez egy óriási kincs és rengeteg munka van mögötte a kórház
részéről, a sofőr az egész várost bejárja míg minden anyatejet összegyűjt. Sokakat talán elriasztanak a szükséges vizsgálatok, a  sterilizálás. De a vizsgálatok hamar megvannak, a babát is magunkkal vihetjük rájuk (aki pár hetesen még szopizásokkal megszakítva, de végig alussza őket), a sterilizálást pedig pikk-pakk meg lehet tanulni. (Elektromos gőzsterilizálóval csak egy gombnyomás az egész, és ha dupla mellszívót használunk, akár tíz perc alatt készen is lehetünk a mellszívással.) Én mindenkit arra biztatnék, hogy vegyen részt az anyatejadásban, meglátja mennyire egyszerű.

Öröm adni, örülnek, akik kapják, és a saját  babának is előnyére válik. Én egyetlen dolgon változtatnék az  anyatejadás kapcsán: minden Édesanyának biztosítani kellene, hogy a szülés után a kórházban töltött napok során elvégeztethesse az anyatejleadáshoz szükséges vizsgálatokat. (Azokat, amelyekre az adott kórház keretei között lehetőség van.) Laikusként úgy gondolom, ez jelentősen hozzájárulhatna, hogy még többen adjanak anyatejet.

Nekem az anyatejadáson kívül szívügyem a mosható pelenka, és harmadik gyermekünkkel a természetes csecsemőhigiénia – mindegyiket jó volna, ha
minél többen megismernék és részt vennének benne, alkalmaznák.
Mindegyik egyszerű és nagyszerű. Csak el kell őket kezdeni.

Kálmán  Petra

cimke:  ,