a-1-fg-szopizas

Szoptató anya számára javasolt táplálkozási és életmódbeli tanácsok

A csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej, amely megfelelő mennyiségben, minőségben és arányban tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyek a fejlődéshez szükségesek.

A szoptató anya életmódja és táplálkozása befolyásolja az anyatej termelődését és összetevőit.

Energia- és tápanyagszükséglet
A szoptató anyukáknak kb. 600-700 kcal-val több energiára van szükségük naponta, változatos, napi 4-5-szöri étkezés javasolt.

A fehérje szükséglet napi kb. 20 grammal növekszik a szoptatás ideje alatt.
Emelkedik az A-, a C-, a D-vitamin és a folsav-szükséglet, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium, a magnézium, a foszfor, a jód és a cink igény is.

A folyadék bevitelt is növelni kell, átlagosan kb. 850 ml tej képződik naponta, ezért ajánlott a szoptató anyukáknak a napi 1,5-2 liter folyadék mellett még plusz 1 liter folyadékot fogyasztani. Tehát ajánlatos annyival több folyadékot inni naponta, mint amennyi anyatej termelődik.

Javasolt élelmiszerek

A folyadék pótlására a víz, ásványvíz, gyümölcsteák, tejes italok (mértékkel), turmixok, 100%-os, facsart gyümölcs- és zöldséglevek, tejtermelést segítő teák a legalkalmasabbak.

A megnövekedett fehérjeszükséglet fedezésére alkalmasak a sovány húsfélék (csirke, pulyka, halak, sovány sertés-, marhahús); a tej és a tejtermékek (kefír, joghurt, túró, sajt), a sovány felvágottak (sonka- és párizsifélék) és a tojás.

Az étrend gerincét az összetett szénhidrátokból álló, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségfélék és gyümölcsök alkossák.

Gabonafélékből javasolt a teljes kiőrlésű lisztek, pékáruk, tészták, müzlik és a barna rizs. Ezek az élelmiszerek magas rost-, vitamin (E-, B1-, B2-, B6-vitaminok) és ásványi anyag (kálium-, magnézium) tartalmúak.

Mérséklendő és nem ajánlott élelmiszerek

Csökkenteni javasolt a fehér liszt és a belőle készült kenyerek, péksütemények fogyasztását, a cukor és a cukorral készült édességek, élelmiszerek bevitelét.

A zöldségek közül a magas cellulóz- és aromatartalmú zöldségek puffadást, hasfájást okozhatnak a csecsemőknél (pl. kelkáposzta, karfiol, karalábé, káposzta, fokhagyma, kukorica, zöldborsó, szárazhüvelyesek), ezért fogyasztásuk kerülendő, főleg a szoptatás első hónapjaiban. A későbbiekben óvatosan megpróbálható ezek fogyasztása.
Ha a csecsemőnél nem okoz panaszt fogyaszthatóak. A gyümölcsök közül csökkenteni kell az eper, málna, citrusfélék fogyasztását. A málna és eper ízét adó anyagok az anyatejbe nagy mennyiségben átjutnak, ezt sok baba nehezebben tolerálja, esetleg allergizáló hatású is lehet.

A magas illóolaj tartalmú fűszereket, ételízesítőket is célszerű kerülni, pl. bors, csípős paprikafélék, zsálya, torma, chili.

A só fogyasztást is csökkenteni javasolt, ajánlott a jódozott konyhasó mértékletes használata.

Életmódbeli tanácsok

Fontos a pihenés és a lazítás, amely jótékonyan befolyásolhatják a tejképződést, ezért az anya sokat pihenjen.

Legalább a baba 6 hetes koráig célszerű várni a sport elkezdésével. A szoptató nőknek kevésbé javasolt a futás vagy bármilyen sok ugrálással járó sport űzése. Érdemes fokozatosan, kíméletesen elkezdeni a sportolást, kerülni kell az izomlázat és a túlzott terhelést. Az izomláz miatt emelkedik a tejsavszint, amely befolyásolhatja az anyatej ízét, emellett hátráltatja az anyatej képződését.

A valamilyen szempontból hiányosan táplálkozó anyának a saját szervezetében raktározott készleteit kell felhasználnia, hogy az anyatej tápanyag-összetétele a csecsemő számára megfelelő maradjon, s nem biztos, hogy az anyai készletek elegendők, illetve az anyai zsírszövet lebontása révén a zsírszövetben, a hasznos tápanyagok mellett, felhalmozódhatnak olyan zsírban oldódó vegyületek, méreganyagok, amelyek káros hatást fejthetnek ki a csecsemőre (pl. nehézfémek). Ugyanez a folyamat játszódik le akkor is, ha az anyuka szoptatás mellett fogyókúrába kezd, ezért a szoptatás alatt a fogyókúrát az édesanyáknak nem javasoljuk!

A feketekávé, a koffeintartalmú üdítők és az erős fekete teák hatóanyagai is átjutnak az anyatejbe, amelyek a csecsemőket túlzottan élénkítik, esetlegesen alvás- és magatartászavarokat okozhatnak.

tilos1

A dohányzás teljes tilalom alá esik!

A nikotin átjut az anyatejbe, koncentrációja az anyatejben az anya vérében mérhetőnek akár háromszorosa is lehet.

Az alkohol és a drogok fogyasztása is tilos a szoptató anyukáknak!

Pogács-Szeifert Éva

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone