anyatej tárolása

Hol és mennyi ideig tárolható az anyatej?

A címben megfogalmazott kérdéssel kapcsolatban, a köztudatban különböző nézetek, hírek terjedtek el,

a kiadványokban is különböző időtartamokat olvashatunk.

A legalapvetőbb szempont, hogy az anyatej tárolásáról, illetve eltarthatóságáról csak akkor beszélhetünk, ha az anyatejet megfelelő körülmények között (fertőtlenített eszközzel), steril vagy fertőtlenített edénybe fejték le. Erről az alapvető tényről nem esik szó, amikor arról olvashatunk, hogy mennyi ideig tárolható az anyatej. Pedig elsősorban ezen múlik, hogy a tárolás után fogyasztható lesz-e az anyatej.

Miért fontos ez?

Ha nem ügyelnek a fejés körülményei-re, az eszközök fertőtlenítésére, akkor az anyatejbe fejés közben a környezetből, a bőrünkről és az eszközökről nagyon sok baktérium kerülhet be.
Mivel az anyatej nagyon jó táptalaj, ezért a bekerült baktériumok nagyon gyorsan elszaporodnak.

Ennek elkerülése érdekében javasolható, hogy a fejésre – a „Hogyan kell fertőtleníteni?” című cikkben leírt módon –, fertőtlenített eszközökkel, edénybe, a mell lemosása és a kéz fertőtlenítése után kerüljön sor. Ez fontos abban az esetben, ha az anyatejet másnak adja, de fontos ez a saját gyermeke érdekében is.

GYH AJÁNLÓ ATGY

Az anyatej tárolása

Ha úgy gondolja, hogy fejéskor betartotta a fejésre vonatkozó szabályokat, akkor lezárt edényben az anyatej normál hűtőszekrényben  + 4-5 0C-on 24 óráig eltartható, illetve ennyi időn belül el kell fogyasztani.

Az Anyatejgyűjtő Állomásra anyatejet adó anyák megtanulják a megfelelő fertőtlenítést, amelyet az anyatej bakteriológiai vizsgálatával ellenőrzünk is. Ebben az esetben bizonyítottan az anyatej normál hűtőszekrényben + 4-5 0C-on 3 napig is eltartható.

 Fontos a hűtőszekrényben a hőmérsékletet hőmérővel ellenőrizni!

Az anyatejes üveget a hűtőszekrény polcán – földes árutól, tojástól, szalámiféléktől jól elkülönítetve – célszerű elhelyezni. Az anyatej tárolására nem megfelelő hely a hűtőszekrény ajtaja.

Az anyatej melegítése

Mivel állás közben az anyatej összetevői szétválnak, ezért felhasználás előtt célszerű azt összerázni, ezt követően javasolt csak egy adag tejet kivenni belőle.

Nem ajánlott az anyatej mikrohullámú sütőben való melegítése, mert nem egyenletesen melegednek benne az ételek, míg az egyik helyen nagyon forró, addig a másikon csak langyos. Ahol forró ott elpusztulnak az anyatejben lévő értékes anyagok. Ha nem rázzuk össze az anyatejet, akkor még a baba száját is megégethetjük.

Az anyatej kíméletes melegítésére az elektromos üvegmelegítő, vagy a vízfürdő ajánlott. Az elsőnél beállítható a hőfok, így elkerülhető a túlmelegítés. A másodiknál az anyatejes üveget beleállítjuk egy melegvizet tartalmazó edénybe. A melegvizet időnként cseréljük vagy az anyatejet meleg folyóvíz alatt is felmelegíthetjük. Melegítés közben jól összerázzuk az anyatejet és többször ellenőrizzük a hőmérsékletét. A saját anyatejet vagy a korábban már pasztörizált anyatejet csak étkezési hőmérsékletre kell felmelegíteni. (A már felmelegített, de el nem fogyasztott anyatejet tovább tárolni nem szabad.)

Schneidler Margit

 

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone