anyatej tárolása

Az anyatej tárolása. Hogyan, hol és meddig?

Amikor az anyatej tárolásáról, eltarthatóságáról beszélünk, kevés szó esik arról, hogy az anyatejet milyen és mennyire megfelelő körülmények között fejték le, pedig elsősorban ezen múlik, hogy a tárolás után fogyasztható lesz-e az anyatej.

 

Miért fontos ez?

Normál, megfelelően tiszta körülmények között élő, naponta tisztálkodó, igényes ember bőrén, kezén és az őt körülvevő tárgyakon is vannak kórokozó és nem kórokozó baktériumok. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a fejéshez használt eszközök, valamint a saját kezünk, mellünk megfelelő fertőtlenítésére, akkor ezek a baktériumok fejés közben a környezetünkből, a bőrünkről és az eszközünkről bekerülnek az anyatejbe.

Mivel az anyatej nagyon jó táptalaj, ezért a bekerült baktériumok nagyon gyorsan elszaporodnak.

Ennek elkerülése érdekében sok részletes és hasznos tanácsot olvashat, például a Miért fontos a kézmosás? vagy a Hogyan kell fertőtleníteni? című cikkben.

A tanácsok betartása nemcsak abban az esetben fontos, ha az anyatejet másnak adjuk, de nem elhanyagolható a saját babánk érdekében sem. Nem elhanyagolandó szempont, hogy kicsink szervezetének kevés vagy nagyon sok baktériummal kell elbánnia.

 

Az anyatej tárolása. Hogyan?

 anyatej tárolása

Ha a fejéskor betartottuk a fenti cikkekben olvasható tanácsokat, akkor:

– az anyatejet legalább fertőtlenített vagy steril, mindenképpen zárható edényben tegyük a hűtőszekrénybe,

– a meleg tejet ne öntsük a hidegre,

– fagyasztás előtt ne tároljuk 24 óránál hosszabb ideig az anyatejet a normál hűtőszekrényben,

– az anyatejet ne tároljuk a hűtőszekrény ajtajában a gyakran változó hőmérséklet miatt,

– az anyatejet ne tároljuk tojás, szalámi vagy földdel szennyezett zöldség mellett,

– hosszabb idejű tárolás esetén célszerű olyan méretű tárolóeszközt választani, amiben 1-1 adag fér el,

– már 24 óra alatt is az anyatej rétegződik, szétválik az üvegben, ez természetes folyamat.

 

Az anyatej tárolásának időtartama. Hol? Meddig?

 

Szobahőmérsékleten (19–26 °C)

– maximum 6 óra, de inkább ne maradjon kint az anyatej.

Hűtőszekrényben, folyamatosan 4–10 °C között

– 1–3 nap, hőmérséklettől függően, a hűtőszekrényben a hőmérsékletet ellenőrizzük le megbízható hőmérővel.

Hűtőszekrényben, folyamatosan 4 °C alatt

– 3–5 nap, attól függően, hogy mennyire vagyunk biztosak abban, hogy betartottuk a fertőtlenítésre vonatkozó szabályokat, és a hűtőszekrényben a hőmérsékletet ellenőrizzük le megbízható hőmérővel.

 

Az anyatej fogyasztása, melegítése

Mindig csak annyi anyatejet melegítsünk fel, amennyit a babánk megeszik!

Mivel állás közben az anyatej összetevői szétválnak, ezért felhasználás előtt forgassuk újra össze az anyatejet, de nem kell rázni, csak ezután öntsünk ki belőle egy adag tejet.

 

Ne melegítsük az anyatejet mikrohullámú sütőben, mert nem egyenletesen melegednek benne az ételek, amíg az egyik helyen nagyon forró, addig a másikon csak langyos. Ahol forró, ott elpusztulnak az anyatejben lévő értékes anyagok.

 

Az anyatej kíméletes melegítésére az elektromos üvegmelegítő vagy a vízfürdő ajánlott. Az elsőnél beállítható a hőfok, így elkerülhető a túlmelegítés. A másodiknál az anyatejes üveget beleállítjuk egy meleg vizet (nem forró vizet) tartalmazó edénybe. A meleg vizet időnként cseréljük, vagy az anyatejet meleg, folyó víz alatt is felmelegíthetjük. Melegítés közben időnként forgassuk meg az anyatejet, és többször ellenőrizzük a hőmérsékletét. A saját anyatejet vagy a korábban már pasztörizált anyatejet csak étkezési hőmérsékletre kell felmelegíteni.

 

A már felmelegített, de el nem fogyasztott anyatejet tovább tárolni nem szabad!

Schneidler Margit

 

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone