Szoptatás

Problémák a szoptatás időszakában

A fájdalom nem feltétlen velejárója a szoptatásnak! Vannak édesanyák, akik úgy fogalmaznak, hogy „csillagokat láttak” a szoptatás elején, azonban vannak olyanok, akiknek soha, egyetlen pillanatig sem fájt. Mondhatnánk, hogy milyen szerencsések, de lehet, hogy felkészültek és ügyesek voltak, így meg tudták előzni a probléma kialakulását.

 

Érzékeny mellbimbó

A szoptatás kezdetekor előfordulhat fájdalom, mert a mell még nincs felkészülve a baba szopására. érzékeny mellbimbóEbben az időszakban segíthet, ha az emlő sokat van szabadon. Minden szoptatás után kenjen rá a mellbimbóra anyatejet, és azt hagyja rászáradni. Az anyatejben lévő immunanyagok, zsírok védik, gyógyítják a mellbimbót. Fontos, hogy minden mellre helyezésnél ellenőrizze, hogy megfelelő-e a szoptatási testhelyzet, és a baba jól tapad-e a mellre.

A mellbimbó kezdeti érzékenysége általában átmeneti jellegű, és néhány nap alatt elmúlhat. Ha ez nem történik meg, akkor meg kell keresni a fájdalom kiváltó okát. Nem helyes ráfogni arra, hogy „a mellnek hozzá kell szokni a szoptatáshoz”. Nagyon fontos figyelni már az első jelekre, mint például az enyhe fájdalom, a mellbimbón látható benyomódott „vonalak”, a duzzanat, illetve a baba szokatlan viselkedése. Legtöbb esetben a fájdalom oka a nem megfelelő szoptatási testhelyzet, illetve mellre tapadás.

A legfontosabb, hogy a baba szemből, középről, nagyra nyitott szájjal kapja be a bimbót és a bimbóudvar nagy részét is. Érdemes több különböző szoptatási testhelyzetet kipróbálni. A szülést követő napok az anyának és a babának egyaránt az összeszokásról, a szoptatás „megtanulásáról” szólnak. Előfordulhat, hogy a megfelelő mellre tapadáshoz többször kell újra és újra kezdeni a mellre helyezést, amihez sok türelemre van szükség. Addig kell újból és újból próbálgatni, amíg a baba megfelelően kapja be a mellbimbót. A legtöbb sérülést az okozza, amikor csak a bimbót szopja a kicsi. Érdemes szakember segítségét kérni, akár csak arra is, hogy nézze meg és nyugtázza, hogy jól tanulták-e meg a mellre tapadást, mert ez az egész szoptatást meghatározza.

 

 

Sebes mellbimbó

Sebes mellbimbó

Előfordulhat, hogy a fájdalom nem múlik, sőt fokozódik, hámhiányos lesz, bereped, majd kisebesedik a mellbimbó. Ilyenkor minden érintés fáj, még az is, ha hozzáér a ruha.

Okai lehetnek:

A leggyakoribb a helytelenül kivitelezett szoptatási testhelyzet, illetve mellre tapadás. Győződjön meg róla, hogy a baba szimmetrikusan, mélyen kapta-e be a bimbót és a bimbóudvar nagy részét is. A hiba kijavítása rövid időn belül enyhülést hozhat, és a seb is néhány nap alatt teljesen meggyógyulhat.

Lehet, hogy a lapos vagy befelé fordult mellbimbó miatti nem megfelelő mellre tapadás, vagy a nem kellő gyakorisággal cserélt vagy rossz minőségű, a mellbimbót nedvesen tartó melltartóbetét a felelős.

Sérülést okozhat a csecsemő helytelen levétele a mellről, amikor az édesanya anélkül, hogy megszüntetné a vákuumot, vagyis a kisujját a baba szájzugába helyezi, csak kihúzza a mellét a baba szájából (lásd a Mellre helyezés, szoptatási testhelyzetek című cikkben). Ritkán előfordul, hogy a lenőtt nyelv (rövid a nyelvfék) okozza a problémát.

Lásd a Mi a „lenőtt nyelv” – avagy rövid nyelvfék című cikket. Ilyenkor a nyelv mozgása korlátozottá válik, ezért a baba a nyelvével nem tudja körülölelni a mamája bimbóját. Megoldása súlyosabb esetben orvosi, amikor egy apró bemetszéssel felszabadítják a nyelvet. Enyhébb esetben a nyelvfék a szopások hatására megnyúlik. Nem érdemes azonban halogatni az orvosi beavatkozást, ha az szükséges, mert ezt előbb vagy utóbb úgyis meg kell tenni, hiszen ez a későbbiekben, a beszédfejlődésben is nehézséget okozhat. Arról nem is beszélve, hogy a szoptatási probléma azonnal megoldódhat.

Pirosodhat, sebesedhet a mellbimbó gombás fertőzéstől is, ami a baba szájában és ínyén szájpenészként okoz problémát (lásd később). Ha a fájdalom és a sebesedés több hónapos baba esetén jelentkezik ismét, át kell gondolni, hogy megfelelő-e a mellre helyezés, illetve tapadás.

Teendők:

Szoptasson tovább! Ellenőrizze a szoptatási testhelyzetet és a mellre tapadást. Kérjen szakembertől segítséget! Változtassa a testhelyzetet akár egy-egy szoptatáson belül is. Segíthet a tejleadó reflex szoptatás előtti kiváltása gyengéd masszírozással, simogatással. Szoptatás után kenjen a mellbimbóra anyatejet, és hagyja rászáradni. Mellét sokat levegőztesse, és tartsa mindig szárazon. Hordjon szellős pólót, melltartót és átlélegző, a bimbót szárazon tartó melltartóbetétet. Segíthet a melltartóba helyezhető, középen nyílással ellátott bimbóvédő eszköz, mert így nem ér hozzá a ruha, és szárazon, levegőzve tartja a bimbót.

Tisztálkodáskor ne használjon a mellén szappant vagy tusfürdőt, de ami ráfolyik, az nem okoz problémát. Bimbóvédő használata nem vagy csak átmenetileg javasolt, mert az ritkán oldja meg a problémát. Használatával kevesebb inger éri a mellet, még a tejmennyiség is csökkenhet. Legeredményesebb a 100%-ban tiszta lanolin használata, ami alatt a bőr varasodás nélkül gyógyul. A krémek is segíthetnek, de önmagában nem oldják meg a problémát, mert elsősorban a kisebesedés okát kell kideríteni és megoldani. Ha a seb nem gyógyul, sőt a területe növekszik, fertőződik, feltétlenül forduljon orvoshoz!

 

Gombás fertőzés, szájpenész

A hosszan tartó fájdalom, kisebesedés oka gombás fertőzés is lehet. Okozója a candida nevű gomba, ami az emberi szervezetben jelen van, de elszaporodva fertőzést okoz. A mamák legyengült és a babák fejleten immunrendszere is felelős a gomba elszaporodása miatt. Akkor, ha a mamának hüvelyi candidafertőzése van, a baba már a szülés alatt megfertőződhet. Ezt a problémát önmagában a fenti javaslatok betartása nem oldja meg. Gombás fertőzés esetén kezdetben a mellbimbó fénylik, később rózsaszínűvé válik, majd kipirosodik. Fontos jel a bimbó viszketése. Tipikus a szoptatás alatt jelentkező égő érzés, vagy a szoptatás utáni fájdalom. Ilyenkor javasolt megvizsgálni a baba száját, amelyben apró, majd nagyobb fehér foltok lehetnek, ezt hívjuk szájpenésznek. A szájból az emésztőrendszeren átjutva a pelenkával fedett területen is megjelenhetnek a gombás fertőzésre utaló jelek. Lásd az Összefoglaló ismeretek a szájpenészről című cikkünket.

Teendők:

Szoptasson tovább, de gyakrabban és rövidebb ideig. Ügyeljen a helyes mellre tételre és a testhelyzetre, amelyet váltogasson. Egyidejűleg az anyát és a babát is kezelni kell, hogy ne fertőzzék oda-vissza egymást. A megfelelő gomba elleni szer alkalmazását beszélje meg a gyermekorvosával. A higiéniai szabályok alapos betartása nagyon fontos (lásd alább).

A levegő is segíti a felépülést. Legyen türelmes. Enyhe fertőzöttség esetén 2 nap múlva javulás észlelhető, de jelentős gyógyulásra csak 3–5 nap múlva lehet számítani. A kezelést célszerű legalább 2 hétig folytatni akkor is, ha a tünetek előbb elmúlnak.

 

Higiéniai tanácsok

Alapos kézmosás szoptatás előtt és után, valamint minden pelenkacsere előtt és után.

Hordjon bő pamutpólót, átlélegző melltartót és melltartóbetétet, hogy a melle jól szellőzzön. A melltartóbetét akár egyszer használatos vagy mosható, olyan legyen, ami bepergeti az anyatejet az annak belsejében lévő nedvszívó magba, így a mellel érintkező felülete szárazon marad. Lehetőleg ne használjon cumit, rágókát, ha mégis, akkor főzze ki naponta 30 percen át (lásd a Hogyan kell fertőtleníteni? című cikket). Mindent fertőtlenítsen, például a játékait, amit a gyermek megfog és a szájába vesz.

A baba és a saját alsóneműjét mosás előtt áztassa ecetes vízben, majd 90 °C-on, de legalább 60 °C-on mossa, az ezt követő vasalás (amit lehet vasalni) tovább fokozza a fertőtlenítés hatásfokát. Ne fürödjön együtt a csecsemőjével! A lefejt tejet is megkaphatja a baba, ha szükséges, de ne tegye el mélyhűtőbe. A mellszívó fertőtlenítésére még fokozottabban ügyeljen (lásd a Hogyan kell fertőtleníteni? című cikkünket).

 

Mellgyulladás

Kétféle fordulhat elő. Egyik a nem fertőzött, a tejcsatorna-elzáródás, a másik a fertőzött eredetű.

Tejcsatorna-elzáródás esetén az anya nem lázas, a közérzete jó. Fokozatosan alakul ki, helye a mellen változhat. Az elzáródás következménye az elzáródás mögötti pangás, amely egy idő után érintésre fájhat, és könnyen fertőződhet. A mama közérzete még megfelelő, hőemelkedése maximum 38,4 °C-os, alacsony láza lehet. Akkor, ha az anya időben észreveszi a pangás jeleit és elkezdi a kezelést, ez megelőzhető, és az elzáródás megszüntethető.

Okai lehetnek, hogy nem ürülnek ki megfelelően a tejjáratok, és eltömődnek. Segítheti kialakulását, ha az anya megüti a mellét, szoros melltartót vagy ruhadarabot használ (pl. szoptatáskor a szoros melltartó elszorítja a mellet, vagy éjszaka megnyomja, illetve a baba átalussza az éjszakát, ezért tartósan nincs szopás, a rosszul megkötött hordozókendő, babahordozó, amely bevág vagy megnyomja a mellet. Kialakulásához a stressz, a fájdalom, a félelem, a fáradtság is hozzájárulhat.

Megelőzés:

Fő eszköze a kiváltó okok elkerülése, és a mell alapos és rendszeres kiürítése, lehetőleg gyakori szoptatással, illetve szükség szerinti fejéssel.

Teendő:

Szoptasson gyakran, és mindig az érintett mellel kezdje. A baba a legnagyobb szívóerőt a mell azon részénél váltja ki, ahol az álla van. Ennek megfelelően olyan szoptatási pozíciót válasszon, hogy a baba álla az érintett terület felé nézzen. Jó hatásfokú lehet a hónalj alatti tartás, ha az elzáródás a mell külső felén, a hónalj felé van. A nehézségi erő is segíthet, így például négykézláb a baba fölé mászva belelógathatja a baba szájába a mellet úgy, hogy az elzáródás felé legyen a baba álla. Ez a testtartás szokatlan, de nagyon hatásos lehet! Figyelni kell, hogy a baba szabadon kapjon levegőt. Ha az elzáródás a mell belső részén van, a bölcső- vagy a kereszttartás lehet előnyös.

A szoptatás előtti, illetve közbeni meleg alkalmazása is segíti a tej ürülését. Ez megoldható meleg vizes zuhanyozással, mert ennek masszírozó hatása is van, ami szintén hasznos. Kaphatók speciális, formatervezett melegítőpárnák, melyek hatása igen jó. Soha ne tegyen se meleg, se fagyasztott eszközt közvetlenül a mellére, csak pamuttextíliába csomagolva vagy saját huzatában. Nagyon vigyázzon, hogy még véletlenül se okozzon égési sérülést az eszköz. Segíthet, ha az érintett, duzzadt terület felől a baba irányába gyengéden masszírozza a mellét szoptatás közben is. Nagyon fontos a mell alapos kiürítése, amelyet a szoptatás utáni fejéssel lehet teljessé tenni. Ez segíthet a tejjárat-elzáródás megelőzésében is, vagy akkor, ha a baba átalussza az éjszakát, és ritkán szopik.

 

szoptatási testhelyzetek

Szoptatási testhelyzetek

Mellgyulladás:

A mellgyulladás magas lázzal, végtagfájdalommal járó betegség, amikor az anya közérzete rossz, olyan, mintha influenzás lenne. A mellen piros folt vagy csík látható, az érintett terület nagyon érzékeny, duzzadt és fájdalmas. A mellen erős, egy helyre korlátozódó a fájdalom; a magas láz mellett gyakran hidegrázás is jelentkezik. Ilyen esetben ne késlekedjen, forduljon orvoshoz. A szoptatást ne hagyja abba, sőt ugyanúgy, mint a tejcsatorna-elzáródás esetében, gyakran szoptasson, és mindig az érintett mellen kezdje.

Okai lehetnek: Az anyatej túltermelődése, pangása. A gyulladásért leggyakrabban a Staphylococcus aureus baktérium a felelős; a gyulladt mellbimbó is hajlamosító tényező lehet. A baba vagy a mama megbetegedése is hozzájárulhat.

Teendők:

Kérjen orvosi segítséget; a magas láz és a többi tünet gyulladásra utal, ezért szükség lehet antibiotikum szedésére is. Kérje az orvost, hogy olyan gyógyszert írjon fel, ami mellett nem kell még korlátozni sem a szoptatást. A gyógyszert olyan adagba és addig kell szedni, amíg az orvos javasolja, még akkor is, ha az anya már jól érzi magát.

Szoptasson tovább! A gyulladt mell kiürítésének legkíméletesebb módja a minél gyakoribb szoptatás. Abban az esetben, ha a baba nem tud vagy nem akar a gyulladt mellből szopni, akkor ki kell fejni az anyatejet. Pihenjen minél többet, feküdjön az ágyban a babával együtt. Kérjen segítséget a háztartási munkák elvégzésében is. Közvetlen szoptatás után tegyen a mellre 5–10 percre fagyasztott, huzattal ellátott mellpárnát. Ne hanyagolja el az egészséges mell kiürítését se!

 

FONTOS!

A gyógyszerszedés csak a rendszeres tejürítéssel együtt oldja meg a problémát! A mellgyulladás általában egyoldali, de előfordulhat kétoldali gyulladás is, ebben az esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor az anyát – és előfordulhat, hogy a babát is – kezelni kell, mert a mellgyulladást okozó baktérium a baba szájában és így a szervezetében is előfordulhat, sőt onnan is kerülhetett a mama mellére.

Javasolt, hogy minden felmerülő probléma esetén kérjen tanácsot védőnőjétől vagy más, szoptatásban jártas egészségügyi szakembertől, aki az ön speciális problémájának megfelelően tud tanácsot adni.

Schneidler Margit

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone