Hogyan lettem anyatej leadó

Hogyan lettem anyatej leadó?

A történetem 2011-ben kezdődött, amikor a nagyobbik lányom született. Sokat olvastam korábban az anyatejes táplálás fontosságáról, a tejszaporításról.

A kórházban nem indult be a tejem, hiába a folytonos próbálkozás, pótlást kellett adni a babámnak, ami elég elkeserítő volt. Amikor hazamentünk, sírva vettem át a csecsemősöktől a tápszer receptjét. Otthon azért még úgy döntöttem, próbálkozom, nem adom fel! Minden szoptatás után elkezdtem fejni, először 10 millit, aztán 20 millit sikerült, és így tovább, szépen fokozatosan gyarapodott a tejem is, és a lányom is. Közben kipróbáltam a tejszaporító teákat is, brutális allergiás reakcióim lettek tőle, így erre sem számíthattam. Szorgosan gyűjtögettem a lefejt anyatejet, zacskóztam, fagyasztottam, amíg egyszer meg nem telt a fagyasztó. Ekkor már napi fél liter volt a többlet, amit nem tudtam hová tenni.

A védőnőm javasolta, legyek anyatej leadó. Tájékoztatott a szűrővizsgálatokról, persze első hallásra soknak tűnt, és macerásnak, valójában pár nap alatt a végére értem némi szervezéssel.

Onnantól minden gördülékeny volt, fejtem, üvegeztem, hozták az üres üvegeket, vitték a telit. Nagyjából 10 hónapig tudtam szoptatni, ez idő alatt végig adtam le több-kevesebb mennyiségű tejet.

2017 januárjában született a második lányom, sajnos sürgősségi császárral. Az első pár napban alig tettem mellre, mert létezni is fájt. Néhány nap múlva már tudtam rendesen járni, 3 óránként szoptatni, de még mindig nem volt az igazi. Amikor hazamentünk a kórházból, elővettem a mellszívómat, és 60 millit le tudtam fejni egyből.

Amikor kijött a védőnő, egyből mondtam neki, hogy intézzük a papírokat, nagyon örült, hogy magamtól felajánlottam.

A szűrővizsgálatok nagyon gördülékenyen zajlottak, sok helyen előreengedtek, nagyon hamar lezavartuk a kötelező köröket.
2 hetes volt a kicsim, amikor már minden papírmunka készen volt.

Igazából ennél egyszerűbb, és praktikusabb megoldás nincs, hogyha valakinek többlet teje van, ráadásul azon felül, hogy anyatejhez jutnak rászoruló babák, anyagilag is honorálják az anyukák donációját.

Szuper, hogy van ilyen lehetőség!

Dorka

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone