az anyatej

Miért fontos az anyatej?

Egy első gyermekes édesanya tapasztalatai

Honek Rita /26/ vagyok, a kisfiam, Olivér 7 hónapos. Boldog, egészséges, kiegyensúlyozott kisbaba. Véleményem szerint, ebben nagy szerepet játszik, hogy még a mai napig is kap anyatejet. Igaz már csak egyszer egy nap, két decilitert, de ha tehetném, a fő tápláléka az anyatej lenne.

Mint minden kismama, én is tervezgettem, a közös új életünket a baba megszületése után. Az már más kérdés, hogy tapasztalatok híján álomvilágban éltem. De mára már sikerült az akadályokat leküzdeni és azt a millió apró teendőt, amivel egy kisbaba és a háztartás ellátása jár, megoldani, és napi rutinná tenni.

Lényegesen könnyebb dolgom lett volna, ha a fiam legalább fél éves koráig csak a saját anyatejemet kapta volna.

Amit a természet ad, azt nem kell melegíteni, lefagyasztani, tárolni, az edényeket fertőtleníteni, pénzbe sem kerül. Éjszaka félálomban is lehet etetni, és ha elalszik a baba, evés közben, nem kell aggódni, hogy a maradék megromlik és kárba vész. Ami még fontos, hogy az anyatejtől nem fáj a pocak. Sajnos ezt a lehetőséget, csak az első két hónapig élvezhettem felhőtlenül.

Ahogy fejlődött a kisfiam, egyre többet és többet kívánt volna, de a tejtermelődés nem növekedett egyenes arányban a szükségleteivel.

Pedig mindent megtettem érte. A babám sírós lett, mivel ha evett is, nem volt eléggé tápláló számára az anyateje, mert inkább vizes volt, mint zsíros. Tápszert nem akartam adni, mert családon belül már rossz tapasztalataim voltak vele. Azok a babák, akik csak tápszert kaptak, betegesebbek voltak és nem csak nőttek, hanem az izmaikat nagyobb mennyiségű gyermekháj fedte.

Mi a legjobbat akartuk a picinek mindenáron.

Ekkor jött az az óriási segítség, hogy a körzeti védőnőnk felajánlotta az anyatej igénylésének a lehetőségét.

Más anyukák lefejt és többszörösen sterilizált tejét kapjuk, hetente három alkalommal. Négy hónapos koráig az Olivér csak anyatejen élt, így kiegészítve a sajátomat. Ezek után, mivel csak csökkent a tejtermelés a melleimben, a kapott anyatejet zöldséggel és gyümölccsel egészítettem ki. Ahogy fejlődött a babánk beiktattam napi egyszeri tápszeradagot is. Így mindenféle tekintetben tökéletesen fejlődik és táplálkozik, mint az a képen is látható.

Remélem sikerült eme kis beszámolóval átadnom azokat a pozitív tapasztalatokat, amiket szereztem az anyatejes táplálás terén és érveim eléggé meggyőzőek ahhoz, hogy ha van rá lehetősége, akkor minden anyuka szoptasson! Ha pedig megteheti, hogy ad tejet másoknak is, akkor segítsen, mert rengeteg anyuka és kisbabája igényli. Nem is beszélve a leadott tej után kapott kereset-kiegészítésről.

Üdvözlettel: Honek Rita és Olivér

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone