fertőtlenítés

Hogyan kell fertőtleníteni?

Az anyatej fejésekor és tárolásakor nagyon fontos az alapos fertőtlenítés, ha a lefejt tejet a babájának szeretné adni vagy el szeretné tenni. Mindenki által ismert, hogy az anyatejet steril környezetben, steril eszközzel és steril edénybe kell lefejni.

 

Hogyan lehet mindezt a gyakorlatban megvalósítani?

Mi a különbség a sterilitás és a fertőtlenítés között?

Sterilitásnak nevezzük az anyagok (eszközök, tárgyak, műszerek, textíliák) azon mikrobiológiai állapotát, melyek mentesek minden mikroorganizmustól, valamint ezek összes nyugvó (látens, anabiotikus) formáitól. A gyakorlatban a sterilitással szemben támasztott további fontos követelmény, hogy az anyagok ezen csíramentes állapotát – sterilitását – azok felhasználásáig fenn kell tartani.”

Mivel ez otthon csak nagyon nehezen valósítható meg, ezért az otthoni csíramentesítés valójában fertőtlenítést jelent.

Fertőtlenítés (dezinfekció) minden olyan eljárás, amely a külső környezetbe kikerült kórokozók elpusztítására, illetőleg fertőzőképességük megszüntetésére (inaktiválására) irányul.”

 

Mi a teendő szoptatáskor?

Egészséges csecsemő szoptatásakor elegendő a napi tisztálkodás, a rendszeres fürdés, mosakodás, kézmosás. Szoptatás előtt nincs szükség a mell fertőtlenítésére. Azonban fontos, hogy a baba tisztába tétele után mindig alaposan mosson kezet, lehetőleg folyékony antibakteriális szappannal.

 

Mi a teendő az anyatej fejésekor?

Ha a lefejt anyatejet fel szeretné használni a babája táplálására, akkor szükséges a kéz és a mell fertőtlenítése. Ilyen esetben nem elegendő a szokásos mosakodás, mert fejés közben az anyatejbe a kezéről, a bőréről, a mellszívóról vagy az üvegről baktériumok kerülnek, amelyek tárolás közben még szaporodnak is. A fejés előtti fertőtlenítéssel lecsökkenti a kezén és a mellén lévő baktériumok számát, ezzel érheti el, hogy csak kevés baktérium tud az anyatejbe kerülni, a megfelelő tárolással pedig a szaporodásukat tudja meggátolni.

 

Hogyan történjen a mell és a kéz fertőtlenítése?

A mell fertőtlenítése tulajdonképpen egy alapos, folyékony fertőtlenítő szappanos, meleg vizes mosakodás. A szappan lehetőleg folyékony és fertőtlenítő hatású legyen, amit alaposan le kell öblíteni. Célszerű, ha erre a célra külön szappant alkalmaz, amit a családból más nem használ.

A kéz fertőtlenítése szintén egy alapos, meleg vizes, folyékony fertőtlenítő szappanos kézmosás. Fontos, hogy a kezén a szappant legalább 30–60 másodpercig habosítani kell, miközben át kell dörzsölni a tenyerét, a kéz hátát, az ujjak közét és az alkar alsó harmadát. Természetesen a körmének makulátlanul tisztának kell lennie. Lásd a Miért fontos a kézmosás? című cikket.

 

Hogyan lehet fertőtleníteni a mellszívó készüléket és egyéb eszközöket?

A mellszívót minden alkalommal apró darabjaira szétszedve kézzel és csak erre a célra használt üvegmosó kefével és/vagy szivaccsal alaposan el kell mosogatni, meg kell tisztítani az anyatej maradékától. Használhat mosogatógépet is, de az nem helyettesíti sem az alapos kézi mosogatást, sem a fertőtlenítést.

 

Ma már sokféle elektromos fertőtlenítőkészülék közül választhat, amelyeket nyugodtan használhat erre a célra, de az áruk elég magas.

Kedvezőbb árú, kényelmes, jól alkalmazható módszer a mikrohullámú sütőbe helyezhető fertőtlenítőedényekkel történő fertőtlenítés. Ilyenkor a fertőtlenítés a mikrohullámok által létrehozott forró vízgőz segítségével történik.
mellszívó fertőtlenítése mikróhullámú sütőben

Mindkét esetben fontos a behatási idő betartása, mert a baktériumok, vírusok, gombák stb. elpusztításához még magas hőfokon is időre van szükség.

 

Lehet, hogy korszerűtlennek tűnik, de fertőtlenítésre még ma is kiválóan alkalmas a hagyományos kifőzés, amely a legegyszerűbb, legolcsóbb, vegyszermentes megoldás, melynek az eredményességét az anyatejadó anyák által leadott anyatejek bakteriológiai eredményei ma is folyamatosan bizonyítják.

A hideg-fertőtlenítőszerek használata főleg koraszülött babák esetében nem ajánlott.

 

A kifőzés helyes kivitelezése:

  • A kifőzésre olyan edényt válasszon, amit csak erre a célra használ, amely elég nagy, a zománcozása ép és a fedele jól záródik.
  • A kifőzés megkezdése előtt az eszközöket mosogatószeres vízben alaposan mossa és öblítse el.
  • A mellszívó főzhető részeit olyan méretű edénybe tegye, amelyben azok lazán helyezkednek el, és annyi vizet engedjen rá, hogy azokat a víz bőven ellepje. A műanyagból készült részek feljönnek a víz tetejére, és a főzés során a vízből kiemelkedő részeknél a fertőtlenítés nem lesz megfelelő.

A kifőzés helyes kivitelezése:

mellszívó fertőtlenítése

Ez elkerülhető úgy, hogy az edénybe beleterít egy csak erre a célra használt, nem sűrű szövésű textíliát, erre helyezi a mellszívó alkatrészeit apró darabjaira szétszedve, a tárgyakat lazán beleköti a textíliába. Ügyeljen arra, hogy a víz az így elkészített csomagot bőven lepje el. (1. kép)

  • A kifőzés során az eszközökön vízkő (mészkő) rakódhat le, ami fehér, porszerű anyag, amitől az eszköz kissé érdes tapintású és csúnya lesz, de ez nem befolyásolja a fertőtlenítés eredményességét. A vízkő lerakódását megelőzheti, ha 1 kiskanál citromsavat (gyógyszertárban kapható) vagy 1 evőkanál citromlevet (közértben kapható) hozzátesz a vízhez.
  • Kezdje el a vizet melegíteni, de az edényre a fedelet csak a víz felforrása után tegye rá, innentől kell a behatási (kifőzési) időt is számítani, ami 30 perc.
  • Elég, ha a víz csak gyengén bugyog, ekkor a víz 100 °C-os, de a forralás következtében feleslegesen sok víz nem fog elpárologni.
  • A kifőzés közben a tárgyakat és eszközöket a víz végig lepje el, az elpárolgott vizet ne pótolja, mert a hozzáadott víz csökkenti a hőfokot.
  • A kifőzéssel történő fertőtlenítés időtartama minden esetben a víz felforrása után 30 perc! Ennyi idő feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a baktériumok és vírusok mellett a gombák és a spórák is elpusztuljanak.
  • A víz kiöntése után a forró alkatrészeket tegye egy vasalt, naponta cserélt, tiszta textíliára, azzal takarja le, hagyja kihűlni és megszáradni. (3. kép)

fertőtlenítés

 

A kifőzést naponta egyszer kell elvégezni a gyermekek etetéséhez és az anyatej fejéséhez használt eszközökkel, tárgyakkal.

 

Még a citromsav használata mellett is előfordul, hogy a gyakori főzés következtében a tárgyak néhány hét után vízkövesek lesznek. Ebben az esetben a következő kifőzés előtt ecettel javasolt vízkőteleníteni. Természetesen ezután a szokásosnál is alaposabban kell elmosni és elöblíteni a mellszívót. Ha a mellszívónak olyan alkatrésze is van, amelyet nem lehet kifőzni, de az anyatejjel érintkezik, akkor azt 2%-os neomagnolos oldatban napi 1 alkalommal 2 órán keresztüli áztatással javasolt fertőtleníteni.

Az oldat elkészítésének módja: 1 dl vízhez tegyen 2 tabletta Neomagnolt; ügyeljen arra, hogy a tabletta maradék nélkül feloldódjon. Az oldat hatásossága szobahőmérsékleten kb. 8 órán belül kimerül, tehát, ha szükséges, akkor ezután új oldatot kell készíteni. Az elkészített oldatot a gyermekek elől el kell zárni!

 

Az Anyatejgyűjtő Állomásra az anyatejet adó anyák az állomástól kapott steril üvegbe, a mell és a kéz fertőtlenítése után, kézi fejéssel vagy fertőtlenített mellszívókészüléket használva fejik és adják le anyatejüket. Az így leadott anyatejet emellett rendszeresen bakteriológiai vizsgálatnak vetik alá.

 

Ha saját gyermeke számára feji le az anyatejet, akkor is a fent leírt módon javasolt fertőtlenítenie, ha azt szeretné, hogy a lehető legkevesebb baktérium kerüljön az anyatejbe.

Schneidler Margit

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone