kézi fejés

A kézi fejés módja

In memoriam....
Közel 50 év tapasztalatával segítette hosszú éveken keresztül még nyugdíja éveiben is
az édesanyákat a szoptatásban, fejésben. 
Számtalan csecsemő köszönheti neki, hogy anyatejen nőhetett fel. 
Saját soraival emlékezünk rá....

47 év tapasztalata a fejés területénfejes

 

A várandós kismama sokat hall a szülésről, felkészül és felkészítik a várható nagy eseményre. Ebben az időszakban azonban még kevés szó esik a szoptatásról, vagy csak arról beszélnek, hogy természetesen anyatejjel kell táplálni csecsemőjét, azaz szoptatni kell a gyermekét. 

De hogyan lehetnek sikeresek ezen a területen?

Minden anya tudja, hogy a legjobb, legfontosabb táplálék a csecsemője számára az anyatej.kezifejes

Az anyatejben lévő védőanyagok védik csecsemőjét a különböző infectiók ellen. Az anyatej termelődése 2 hormon hatására jön létre, ezek az prolactin és az oxytocin.

Az anyatej „belövelése”-ének ideje anyánként változó. Ilyenkor a mell megduzzad, amely oly mértékű is lehet, hogy már ekkor szükségessé válhat a csecsemő mellre helyezése előtt a fejés. A szoptatás előtt azonban csak annyit szabad fejni, hogy a csecsemő szájába könnyen behelyezhető legyen a felpuhított mell. A szoptatást követően a mellet fejéssel teljesen ki kell üríteni. Minél inkább megtanul jól szopni a baba és a szoptatást követően az anya kiüríti fejéssel a mellét, annál több anyateje termelődik.

Mivel egy-egy szoptatás alkalmával először a hígabb szomjoltó tej ürül, majd ezután a „zsírosabb” sűrűbb, nehezebben ürülő, de kalóriadúsabb tej, ezért fontos, hogy a baba ezt a tejet is kiszívja. Ezért javasolt az egy mellből való szoptatás.

A kézi fejés módja:

Mindig azt a mellet kell lefejni, amelyből a szoptatás történt.  Üljön kényelmesen, hasonlóan a szoptatáshoz. Tegyen az ölébe egy párnát egy tiszta pelenkával letakarva, amelyre helyezheti, az előzőleg kifőzött bő szájú edényt (kisebb jénai tál, porcelán tálka).

 • Támassza alá a mellét, a jobb mell fejése esetén a bal kezével oly módon, hogy 4 ujját tegye a melle alá, a mutató ujját pedig a mell belső oldalához.
 • A jobb kezével kezdje masszírozni a mellét, körkörös mozdulatokat végezve, masszírozza át az egész mellét.
 • Ezt követően egészen a váll alól indítva jobb kezével főleg a hüvelyk és mutató újjal kifejtve afejés2
  nyomást, fentről-lefelé hosszanti irányba haladva, enyhe nyomással préselje az anyatejet a mellbimbó udvar alatti tejöblök felé. Lassan és  kíméletes mozdulatokkal.
 • Amikor megjelenik az első csepp anyatej, azon a ponton megállva, addig nyomja itt a mellét, amíg az anyatej folyik.
 • Majd folytassa ezt a mozdulatot tovább lefelé haladva, meg-megállva és mindaddig várva, amíg az anyatej folyik vagy csöpög.
 • Elérve a bimbóudvart (barna rész széle) könnyen kiürül az addig oda bepréselt anyatej, amelynél az ujj enyhe sodrásával (elcsavarásával) még jobban fokozható a tej kiürülése.kf
 • Ne haladjon tovább a mozdulatokkal, felesleges és káros, fájdalmas lehet, ha a mellbimbót nyomja.
 • Az előbbiekben leírt mozdulatokat a tej csatornák szabaddá tétele érdekében a mell egész területén, két oldalt (egészen a hónalj alól indulva) és alul is el kell végezni. A mell minden részét ki kell fejni, minden esetben kívülről a mellbimbó udvar felé haladva az előbbiekben leírt módon.
 • A fejés érintse az egész mellet, de ez 15-20 percnél tovább ne tartson.

Bal mell fejése esetén az egész folyamatot értelemszerűen fordítva kell végezni.KFE

A fejés egyszerűbbé és könnyebbé tétele érdekében használható a mellszívó készülék, de ebben az esetben sem hagyható el a mell körkörös és a mellbimbó udvar felé történő masszírozása, ahhoz, hogy a tejcsatornák kinyíljanak.

Fejés mellszívó készülékkel:

Minden szopás után javasolt fejni. A két mell soha nem egyforma, így nem lehet azonos a tejtermelése sem.

A gyakorlati tapasztalat, a visszajelzések azt mutatják, hogy a rendszeres fejés után nagyon sokszor már az első alkalom után tapasztalható, hogy megszűnik a mell erős és fájdalmas feszülése, és baba könnyebben szopik. A fejéssel elérhető, hogy egészen föntről felszabadulnak, kinyílnak a tejcsatornák és az utána termelődő anyatej szabadon áramolhat a tejöblökbe. Ezzel segítve és megkönnyítve a babának a következő szopást.

Ne veszítse el az anya a türelmét, ha az első fejések alkalmával nem sikerül anyatejet fejni, a fejés mozdulatai, a stimulálás, ingerlés segít a tejtermelés beindulásában és fenntartásában.

Nem szabad félni a fejéstől, a tejcsatornák szabaddá tétele mind az Ön, mind gyermeke megelégedettségét szolgálja. Ha rendszeresen ügyel arra, hogy ne záródjon el a tejcsatorna, akkor elkerülheti a mellgyulladást is. A mellgyulladással járó fájdalom negatív hatást vált ki mind szoptatáskor, mind fejéskor és ez elveszi a szoptatás örömét, csökkentheti az anyatej mennyiségét.

Pálfi Erzsébet

 

A rajzokat Bács Emese készítette

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone