Anyatejadás – Adj, hogy adhassunk!

  Adj, hogy adhassunk! (1)

 

Hogyan lehet valaki tejadó anya?

Az első anyatejadást meg kell előznie néhány vizsgálatnak, amely az anyatejet megkapó csecsemők érdekében elengedhetetlen.

Ezek a következők:

tüdőszűrés
HIV szűrés

Wassermann vizsgálat
székletvizsgálat
bőr megtekintése

Ez így első olvasásra elég soknak tűnik, de ha a védőnője segítségét kéri, akkor:

A védőnő:

1. segít megkeresni a Wa (Wassermann vizsgálat) eredményét ezt a vizsgálatot a várandósság alatt általában az első vérvételkor elvégzik, a vizsgálatot többféleképpen és jelölhetik, ezek a következők lehetnek:  WA vagy VDRL vagy LUES vagy RPR vagy TPHA vagy CARDOLIP vagy PORTNOY az eredménye: nem számszerű, hanem – negatív vagy pozitív a leletet be kell küldeni az Anyatejgyűjtő Állomásra, 1 éven belüli negatív eredmény fogadható el.

2. megtekint a bőrét (probléma esetén a vizsgálatot szakorvos végzi el) 1 hónapon belüli eredmény szükséges.

Ahová Önnek kell elmennie:

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai részlegén el tudják végezni az anyatejadásra jelentkezőknek a tüdőszűrést.

mellkasröntgen vizsgálat

1. Az anyatej termelődésére és a saját gyermekére nézve semmilyen káros hatása nincs a vizsgálatnak).

 A vizsgálat elvégezhető még az állandó lakhely szerinti Tüdőszűrő Állomáson , TAJ kártya és személyi igazolvány szükséges hozzá, a vizsgálatról leletet kell kérni.

vérvétel

2. a vérvizsgálatra - HIV ellenanyag szűrő vizsgálat, – ha  nincs Önnek várandóság ideje  alatt elvégzett negatív lelete a  vizsgálat gyorsan lebonyolítható a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai telephelyén, ahol soron kívül leveszik a vért, ezt a gyors lehetőséget azonban csak azon édesanyák vehetik igénybe, akik a budapesti Anyatejgyűjtő Állomáson adják le az anyatejet,

A vérvétel helye Budapest XIII. ker. Madarász Viktor u. 22-24. (Gyöngyösi úti metró megállónál) a sebészeti pultnál kell jelentkezni, vérvétel ideje: hétfőtől-péntekig 8:00-12:00 között, ebben az esetben a vérvételt követő héten megkezdődhet az anyatejadás, vérvételkor először a sebészeti pultnál kell jelentkezni, ahol megtörténik a számítógépes adat  felvétel, a leletet az Anyatejgyűjtő Állomás kapja meg, a vizsgálat előtt lehet enni és inni, a vizsgálathoz nem kell beutaló, csupán a TAJ kártya és személyi igazolvány, és lakcímkártya. 

Mivel az Anyatejgyűjtő Állomás is ezen a telephelyen található (hátul az udvarban), ezért mód van munkatársainkkal való közvetlen konzultációra, megbeszélésre is.

 

széklettenyésztés

3. a széklet vizsgálathoz, – a patikában tud SZÉKLETTARTÁLYT vásárolni. A megtöltött széklettartályt leadhatja munkanapokon H-CS 8-13 óra között az Anyatejgyűjtő Állomáson.

Célszerű a HIV vérvételre érkezéskor átadni, de ha valamilyen oknál fogva ez nem sikerül, akkor egy előre egyeztetett időpontban az anyatejgyűjtő gépkocsivezetője házhoz megy érte (ebben az  esetben a leletet az Anyatejgyűjtő Állomás kapja meg). 1 hónapon belüli negatív lelet szükséges.

Csak érvényes, negatív leletek birtokában kezdődhet el az anyatejadás!

 

Egyéb feltételek:

tilostilos1Anyatejet csak az-az édesanya adhat, aki nem szed, használ, olyan gyógyszert, amelynek a hatóanyaga átkerül az anyatejbe. Ha az anyatejadás idején olyan gyógyszerszedése válik szükségessé, amelynek a hatóanyaga átkerül az anyatejbe, akkor az anyatejadást a gyógyszerszedés idejére fel kell függeszteni.

Anyatejet csak az-az édesanya adhat, aki káros szenvedélytől mentes, (aki nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt, nem fogyaszt kábítószert).

Leadható legkisebb mennyiség:

Budapest területén már napi 200 ml anyatejért is házhoz megyünk.

persely

 

Az anyatej ára: 

Az anyatej literenkénti ára  2700 Ft (2016.10.17-től), amely adómentes jövedelem a tejadó anyák számára. Az anyatej árát havonta számoljuk el és a tejadó anyák bankszámlájára utaljuk.

 

.

.

 

Mit biztosít az Anyatejgyűjtő Állomás?

Az Anyatejgyűjtő Állomás csak a frissen fejt (nem fagyasztott) anyatejet veheti át, amelynek a fejéséhez intézetünk biztosítja a csomagolás anyáknakszükséges steril üvegeket.

Az üvegekbe lehet kézzel vagy mellszívó készülék használatával is fejni.

Szükség esetén az anyatejadás idejére ingyenesen mellszívó készüléket (Avent, Medela, Pesztonka) is tudunk biztosítani.

Adunk egy tájékoztató füzet is, amelyben gyakorlati segítséget nyújtunk a bakteriológiailag megfelelő minőségű anyatej fejésének megtanulásához. Tejadó anyukák szerint ez, begyakorlás után kb. 2-5 perc többlet időt és némi oda figyelést igényel. Ezen kívül ez a füzet tartalmazza az anyatejgyűjtéssel összefüggő egyéb információkat.

.

Az anyatej gyűjtése:

anyatejgyűjtés gépkocsival

Az anyatej átvétele céljából gépkocsivezetőnk heti 2 alkalommal keresi fel otthonában Budapesten az anyatejadó anyákat hétfő-csütörtöki napokon.

A közlekedés ismert nehézségei ellenére gépkocsivezetőink kb. 2 óra idő intervallumban tudják meghatározni, hogy az adott napon mikor érkeznek az anyatejért.

Az anyatej szállítása a gépkocsiban természetesen hűtőtáskában történik.

A főváros környéki településeken lakó édesanyáktól akkor tudjuk fogadni az anyatejet, ha a településen nincs rá igény és a lefejt anyatejet, minimum heti 2 alkalommal Budapest területére (hozzátartozók munkahelyére, lakcímére, egy gyermekrendelőbe, vagy az Anyatejgyűjtő Állomásra) bejuttatják.

.

Mi történik a begyűjtött anyatejjel?

mennyiségi ellenőrzés

 

1. Mennyiségi ellenőrzés:

A beérkező anyatejet mennyiségét mérőhengerben mérjük le.

.

2. Az anyatej vizsgálata: 

A beérkező anyatejből mintát veszünk, melyet Mikrobiológiai Laboratóriumban bakteriológiai szempontból megvizsgálnak.

Ezen kívül a beérkező anyatejet további ellenőrizésnek vetjük alá.  A vizsgálat célja az, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a beérkezett anyatej nem hígított anyatej-e?

 .

.

.

pasztörizálás anyatej3. Pasztörizálás:

A vizsgálatok után az anyatejet abban az üvegben, amelyben az anya adta,  65oC-on 30 percen át pasztörizáljuk. A pasztörizálás megfelelőségét, minden nap, minden vízfürdő mintájának vizsgálatával szintén a Mikrobiológiai Laboratóriumban ellenőrzik, majd a Laboratórium engedélye után, a vizsgálati eredmények birtokában az anyatejet kiadjuk.

Az anyatej egy részét a kórházakban ápolt gyermekek kapják meg, más részét az anyatejet nélkülöző, de már otthon gondozott gyermekek kaphatják meg, a gyermekgyógyász szakorvos javaslatára térítésmentesen.

Erről bővebbet az anyatej igénylése oldalon olvashat.

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone