anyatejes táplálás kórházban

Anyatejes táplálás a kórházban

Egészséges újszülött és egészséges kismama számára természetes és magától értetődő dolog az, hogy az anyatejes táplálást, tehát a szoptatást választják. Ám mi történik akkor, ha vagy az anya, vagy a csecsemő betegsége miatt erre nincs lehetőség?

 

Ha az anya beteg, illetve az anyatej mennyisége átmenetileg, vagy tartósan nem fedezi a gyermek szükségleteit, a területi gyermekorvosi, illetve védőnői szolgálat segítségével, az anyatejgyűjtő állomásról kaphatnak anyatejet. A kórházban ápolt csecsemők ilyen ellátásáról szintén az anyatejgyűjtő állomás gondoskodik.

Ha a baba kórházi ápolásra szorul, a mamának minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a kezelés teljes időtartama alatt gyermeke mellett maradhasson, és amennyiben mindkettőjük állapota megengedi szoptathasson. Az anyát anyaotthonban helyezzük el, ahol szállást, étkezést is kap térítésmentesen, és a gyógyító team minden tagja segít abban, hogy az anyatej mennyiségének megtartásával, illetve növelésével ezt a természetes táplálási módot a lehető legtovább gyakorolhassa.

 Kik kapják az anyatejet a kórházban?

  • a szülészetekről érkezett újszülöttek, akik édesanyja még nem tartózkodhat gyermeke mellett, illetve a szülést követően még nem indult be a tejelválasztás
  • már szoptatott csecsemők, akiknél az anyatej mennyisége kórházi tartózkodás okozta anyai stressz miatt időlegesen csökkent
  • koraszülöttek, akiknél az a cél, hogy a lehető legkisebb saját energia ráfordításával tudják hasznosítani a legoptimálisabb összetételű táplálékot
  • táplálékallergia gyanújával felvett fiatal csecsemők, akiknél a gyógyítás kezdeti szakaszában megpróbálunk minden túlérzékenységi reakciót okozó táplálék-összetevőt kiküszöbölni, addig amíg a bél nyálkahártyája nem regenerálódik megfelelően és meg nem találjuk azt a tényezőt, ami a tüneteket okozhatta (pl.: laktóz, tehéntejfehérje)
  • hasi műtétek utáni állapotban lévő csecsemők, amíg a bélrendszer normál működése helyre nem áll
  • súlyosan alultáplált kis csecsemők az akut állapotban, amíg a súlygyarapodás meg nem indul

Az anyatej pótlását nyelni nem tudó csecsemőknél szondán át kezdhetjük, majd kiskanállal, pohárból folytatjuk. Célunk az, hogy ezek a gyermekek is minél hamarabb visszakerülhessenek édesanyjuk mellére és szophassanak. Az anyatej ízét így Ők már ismerik, és ha sikerül kiküszöbölnünk a cumisüveget hamar visszaszoknak a számukra is legmegfelelőbb táplálási formára, a szoptatásra.

A beteg gyermekek mellett tartózkodó anyukáknak elmondjuk, hogy az anyatejgyűjtő állomásról származó anyatej milyen vizsgálatokon, szűréseken át jut el gyermekükhöz. Azoknak az anyukáknak, akiknél azt tapasztaljuk, hogy a gyermekük számára a szükségesnél több tejük van, elmondjuk a tejadás lehetőségeit, és javasoljuk, vegyék fel a kapcsolatot a tejgyűjtő állomás munkatársaival.

A kórházban ápolt csecsemők számára az anyatej sokszor gyógyszer. Fontos, hogy ezt azok is érezzék, akik mérhetetlen fáradságuk nyomán adják, és azok is, akik fogadják.

Buncsik Ildikó

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone