Egyetlen gomba is elég lehet a tragédiához

Egyetlen gomba is elég lehet a tragédiához

2025. okt. 26.

Dr. Vajda Zsolt, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet toxikológus főorvosa mesél arról, miért életveszélyes dolog ismeretlen gombát kóstolni, és miért kell óvatosnak lennünk, még, ha a legjobb szándék vezérel is minket.

„Tavasszal érkezett hozzánk egy kisgyerek és az édesapja, miután erdei kirándulás közben mindketten megkóstoltak egy gombát, amit egy számukra ismeretlen ember mutatott meg nekik. A férfi azt mondta, ehető – és az apa hitt neki. Másfél-két óra múlva mindketten rosszul lettek, hánytak, hasmenésük volt. A gyermeket hozzánk, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe hozták, az apát pedig felnőttellátásba szállították.”

A család szerencsére magával hozott a gombából egy darabot – ez életmentő döntésnek bizonyult. „Ilyenkor azonnal kapcsolatba lépünk a gombaszakértővel. Ő beazonosítja a fajt, és mi ennek alapján kezdjük meg a kezelést. Minden perc számít.”

A legtöbb gombamérgezés heves hányással, hasmenéssel jár, de van, amikor a veszély csak később derül ki.

„A galóca különösen alattomos. Az első tünetek akár 16–24 óra múlva jelentkeznek, és egy rövid, megtévesztő javulás után a beteg mája kezd tönkremenni. Sajnos nincs biztos ellenszere. Néhány éve két kisfiú és a nagybátyjuk ettek galócát tartalmazó gombapörköltet. A gyerekek keveset ettek, őket meg tudtuk gyógyítani. A nagybácsit viszont csak májtranszplantációval lehetett megmenteni.”

A főorvos hangja elkomorul, amikor egy másik esetről beszél.

„Volt egy nagypapa, aki évtizedeken át gombászott. Szárította, őrölte, és a család évtizedekig használta a híres 'papa-féle gombaport’. Egyetlen alkalommal keveredhetett bele mérges gomba. Egy családi ebéd után öt unoka került hozzánk. Négyet sikerült meggyógyítani, de a legkisebb gyerek már olyan súlyos károsodásokat szenvedett, hogy  őt mar sajnos nem nem tudtuk megmenteni…”

Egyetlen tévedés, egy apró félreismerés is végzetes lehet.
„Minden mérges gombának van egy szinte megtévesztésig hasonló, ártalmatlan párja. A különbséget sokszor csak a szakértő veszi észre. Ezért mondom mindig: soha, semmilyen körülmények között ne együnk olyan gombát, amit nem gombaszakértő vizsgált be.”

Kezdődik a gombaszedési szezon – fokozott a gombamérgezés veszélye!

A frissen szedett erdei gomba finom lehet, de sajnos sok közülük mérgező és könnyen összetéveszthető az ehető fajtákkal. A mérgezés kockázata különösen a gyermekeknél nagy, ezért fokozott óvatosságra van szükség.

A gombamérgezés lappangási ideje eltérő. A rövid lappangási idejű mérgezések általában 30 perctől 2-3 óráig terjednek. Ilyenkor elsősorban gyomor-bélrendszeri tünetek (hányinger,
hányás, hasmenés, hasi görcs) jelentkeznek. A hosszú lappangási idejű mérgezések tünetei 6-24 óra, olykor akár 48 óra múlva jelentkeznek. Ezek sokszor súlyos, életveszélyes
mérgezések (pl. gyilkos galóca, párducgalóca, susulykafélék okozzák), amelyek kezdetben szintén gyomor-bélrendszeri panaszokkal járnak, de később súlyos máj- vagy vesekárosodást okoznak.

Megelőzés:

  • Nagy élmény a gyerekeknek, amikor gombát találnak, de ne fogják meg, mert a kezükkel is bevihetik a mérgezést okozó anyagot a szervezetükbe.

  • Csak gombaszakértő által ellenőrzött gomba fogyasztható!

Lehetséges tünetek mérgezés esetén:

  • hányinger, hányás, hasmenés,

  • hasi görcsök,

  • szédülés, fejfájás, zavartság,

  • súlyos esetben máj- és vesekárosodás is kialakulhat.

Mit kell tenni, ha valaki rosszul lesz?

  • Azonnal orvoshoz kell fordulni vagy hívni a 112-t.

  • Ne várjunk, amíg a tünetek súlyosbodnak!

  • A maradék gombát vigyük magunkkal a kórházba, hogy a szakemberek beazonosíthassák.

Vigyázzanak magukra és a családjukra!