100 éve a gyermekekért

Kórházunk 2014-ben és 2015-ben is az Év Kórháza.

Kiváló Országos Intézet 2019 elismerő címet kapott a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet.

FÓKUSZBAN A LISZTÉRZÉKENYSÉG

 

heim-coeliA projekt célja a coeliakiás (lisztérzékeny, gluténérzékeny) betegek innovatív, páciensközpontú ellátása egy szorosan együttműködő közép-európai hálózat előnyeinek érvényesítésével. A kezdeményezés példaként szolgálhat majd a későbbiekben más krónikus betegek élethosszig tartó gondozásában is, összegyűjtve és felhasználva mindazt a tudást és tapasztalatot, amivel a coeliakiás betegekkel kapcsolatban a projekt partnerei rendelkeznek.

A coeliakia nem allergia, hanem autoimmun betegség, melyet a kalászos gabonákban található fehérje, a glutén okoz a genetikailag hajlamos egyénekben. A betegség az európai lakosság 1-3 %-át érinti – legalább 5 millió emberről van szó! -, akiknek ma még 80 %-a helyes diagnózis nélkül él. A fel nem ismert betegség következményei súlyos szövődmények és társult betegségek lehetnek, míg a diagnosztizált betegeknek egészségük helyreállítását és fenntartását a tartós, szigorú gluténmentes diéta biztosítja.

A projektben résztvevő országok – Szlovénia, Horvátország, Olaszország, Németország és Magyarország – sokszínűek, különbözőek az egészségügyi és a szociális ellátó rendszereik, nem utolsó sorban a nagyon eltérő gazdasági helyzetük miatt. Természetesen különbségek vannak abban is, hogy milyen a coeliakiás betegek életminősége és az általuk igénybevehető társadalmi támogatások köre.

A most bemutatkozó EU-s támogatásból megvalósuló nemzetközi kezdeményezés célja, hogy új, innovatív egészségügyi szolgáltatási modelleket fejlesszen és próbáljon ki e betegség felismerésére és minél hatékonyabb menedzselésére. A projekt vezetője Maribor város önkormányzata, mellette 3 horvát és 2-2 szlovén, német, olasz és magyar partner alkotja a konzorciumot. Magyarországról a Heim Pál Gyermekkórház Coeliakia Centruma és a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete vesz részt benne. A 36 hónapra tervezett, 2016. június 1-vel indult projekt teljes költsége 1.885.000 Euro.

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.

További információ:

Prof.Dr.Korponay-Szabó Ilma

Heim Pál Gyermekkórház Coeliakia Centrum

coeliakia@heimpalkorhaz.hu