Újabb életmentés a Heim Pál Gyermekkórházban

A gyermekintenzíves kollégák éjjel-nappal igen magas szakmai színvonalon dolgoznak, mind az Üllői úti, mind a Madarász utcai osztályainkon, fáradhatatlanul, csendben teszik a dolgukat, nagyon sok kis gyermek köszönheti nekik az életüket.

Köszönet mindannyiuknak!

Most egy rendkívül gyors, nagy szakmai tudást és lélekjelenlétet igénylő beavatkozással mentették meg egy csecsemő életét kollégáink, Dr. Székely Emőke főorvos asszony vezetésével a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekintenzív therápiás Osztályán.

Egy 1 éves  lázas baba érkezett Kórházunkba hányás, aluszékonyság miatt.

Görcstevékenysége nem volt, trauma nem érte.

Beérkezéskor az első fizikális vizsgálatkor derült fény nagy tátongó és feszülő kutacsára, emiatt minden mást megelőzve koponya UH vizsgálat történt. Ennek során extrém tág agykamrákat találtunk.

Súlyos állapota miatt egyenesen  az intenzív osztályra került felvételre, ahol a vénaszúrást követően akutan – nagy valószínűséggel  agynyomás fokozódás következtében – hirtelen keringésromlás  és légzés leállás következett  be. Azonnali O2 belélegeztetés,  intubálás,  gyógyszeres keringéstámogatás és agynyomás csökkentés mellett az akut életveszélyre tekintettel  ultrahangos vezérléssel azonnali kutacs punkciót végeztünk. Ennek során a liquor óvatos leeresztése mellett a keringés helyreállt, tágult pupillája beszűkült. Ezzel a gyors beavatkozással sikerült megmenteni a kicsi életét, megelőzve a további agykárosodást.

Stabil állapotban, visszatérő tudatállapot  mellett – még lélegezetve  – adtuk át az Országos Klinikai és Idegtudományi Intézetbe, a kamra tágulat okának pontos kiderítésére és kezelésére, akit azóta sikeresen megoperáltak és jól van.

Elismerésünk Dr. Székely Emőke főorvos asszonynak és a Madarász utcai Gyermekintenzív therápiás osztály dolgozóinak. A kis csecsemőnek gyors gyógyulást kívánunk.

A Heim Pál Gyermekkórház vezetősége

 

hosp 023