SAJTÓKÖZLEMÉNY

Gyermekkori reflux betegség diagnosztizálásához non invazív komplex mérő és kiértékelő rendszer fejlesztése

A projekt célja egy olyan komplex mérőeszköz és ahhoz szervesen kapcsolódó diagnosztikai értékelő modul prototípusának kifejlesztése volt, mely a későbbi fejlesztéseket követően lehetővé tenné a gyermekkori gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) non-invazív diagnosztizálását.

Az Adware Research Kft. 64,93 millió Ft. támogatást nyert a Nemzet Gazdasági Minisztérium által meghirdetett „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés”,című és GINOP 2.1.7-15 számú pályázati kategóriában.
A gyermekek esetében GERD eltérő tünetekkel és kommunikációs nehézségekkel jelentkezhet. A diagnosztikában jelenleg alkalmazott invazív eljárás a nasalisan bevezetett szondával végzett 24 órás pH-mérés.
A kifejlesztésre került prototípus eszköz mérő felületének kiindulási alapja egy mérési metodika volt, mely során a has külső felületére felhelyezett non-invazív szenzorok segítségével a gyomor-bél traktus simaizom szöveteinek mioelektromos aktivitása mérhető. A fejlesztés során megtörtént a mért aktivitások rögzítése. Ez a rögzített felvétel az ún. elektrogasztrogramm (EGG). Az EGG diagnosztikai célú felhasználása érdekében a rögzített jelek kiértékeléséhez az adott betegségtípust vizsgálva objektív értékelő modulok, algoritmusok fejlesztése is szükségessé vált. A reflux események az EGG jelekben észlelhető változások mellett az egyidejűleg, szintén non-invazív úton mért EKG-n és annak különböző paraméterein is változást eredményez, mivel a vizsgált gasztrális és kardiális régió kölcsönhatásban van. Mindezek együtt történő elemzése felveti, hogy a reflux diagnosztikájában egy megbízható diagnosztikai modell hozható létre.
A fejlesztés eredményeképpen a fenti mérésekhez az MSB-MET Kft. kombinált (EGG,EKG) mérő és értékelő eszközét alkalmazva „Klinikai vizsgálat gyermekkori reflux betegség diagnosztizálásához non-invazív mérő és értékelő módszer fejlesztésével” című REFL_001/17 kódszámú klinikai vizsgálat zajlott a Heim Pál Gyermekkórházban. A vizsgálatba 137 személy került bevonásra, amelyből 128 személy adatát lehet az értékelő modellbe illeszteni. A betegek átlagéletkora 12,9±3,74 év, az átlagos testsúly 48,99±18,213 kg, átlagos testmagasság 155,98±19,244 cm volt. A vizsgálatba bevonásra kerültek klinikailag reflux betegnek diagnosztizált önkéntesek és nem refluxos önkéntesek. A refluxosnak diagnosztizált önkéntesek esetében kivizsgálásuk részeként 24 órás oesophagealis pH mérésen vettek részt, amellyel a diagnózis megerősítésre vagy elvetésre került, így a modellépítés két csoportban folyt, refluxos és a nem refluxos önkéntesek csoportjában.
Az értékelést 3 statisztikai modell felhasználásával végeztük el, két esetben döntési fa algoritmus került kidolgozásra, egy esetben a modell alapja a logisztikus regresszió volt. Az eredmények az alábbiak.
A projekt eredményeképpen kifejlesztésre került a reflux diagnosztikájához egy non invazív megbízható mérő és kiértékelő rendszer.
Az eredmények igazolták a várakozásainkat.

 

2ARGINOP219_05 reflux sajtóközlemény