Emlékezünk Dr.B.Kovács Judit tanárnőre

Elhunyt Dr.B.Kovács Judit a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet gyermek-gasztroenterológus főorvosa

„Nagyon szerettem azt az 52 évet a kórházban. Sosem akartam máshol dolgozni.” – mondta egyszer.

Elment az egyik legnagyobb gyermekgyógyász, a magyar gyermek-gasztroenterológia egyik megalapítója. Elment egy kiváló ORVOS, egy nagyszerű tanár, egy EMBER. Elment az egyik oszlopunk.
Az elmúlt évtizedek alatt sok ezer gyermeket gyógyított meg, fáradhatatlanul dolgozott. Az élete és munkája középpontjában a beteg gyermek állt, a gyógyításnak rendelte alá az életét. Nagy tudású, éles elméjű, kiváló logikájú gondolkodó volt, a mindenkori orvosi tudás legmagasabb szintjét követelte meg magától és kollégáitól is. Szűntelenül kutatta a betegségek hátterét, szerette érteni a betegekben zajló folyamatokat, erre tanította a fiatalokat is, hogy akarják megérteni és tudják megindokolni, hogy mit miért tesznek. Szerette a precíz munkavégzést, a gyógyításban nem fogadta el a hanyagságot.
A magyar gyermek-gasztroenterológia az ő munkássága révén vált önálló specialitássá, elismert szakvizsgává. Úttörő volt ezen a téren, utat tört a felnőtt gyógyítók világába, tudásával nemcsak hazai, de nemzetközi hírnevet is szerzett.
Iskolát teremtett a Gyermekkórházban, olyan gyermek-gasztroenterológiai központot épített fel, ahol a gyermekek betegségének felismerése, gyógyítása és gondozása mindig a legfrissebb orvosi ismereteken alapulóvá, magas színvonalúvá vált, ahol számos szakember képződött és képződik. A gyulladásos bélbetegségek gyógyításának mestere és hazai tanítója volt.
Haláláig aktívan dolgozott, könyvfejezeteket írt, lelkesen olvasott, tanított, konzultált.
Az igazán nagy emberek hitével és erejével, fénylő fehér hajával nap mint nap ott állt, amikor szükség volt a tudására, a segítségére.
Élete eggyé vált szeretett kórházával, a gyógyítással. Nemcsak kollégánk, szakmai vezetőnk volt, de családtagunkká is vált.

Megtiszteltetés, hogy láthattuk Őt emberi nagyságában, hogy gyógyíthattunk vele, hogy tanított bennünket, hogy részesei lehettünk az Ő csodálatos életútjának és hogy kollégaként, barátként, és családtagként is tisztelhettük és szerethettük.

Elment a fénybe. De itt hagyta a gyógyításba vetett hitét, az erejét. Amit ránk hagyott, amit megtanított nekünk, most már örök.

Továbbadjuk a fiataloknak, hogy volt közöttünk egy nagyszerű ORVOS, egy kiváló TANÁR, egy igaz EMBER, akit B.Kovács Juditnak hívtak, aki egész életét a gyógyítás hivatásának szentelte és Magyarországon a gyermek-gasztroenterológia anyjaként nagyon sokat tett a gyermekek gyógyulásáért.

Továbbadjuk a következő generációnak, amit tőle tanultunk: a szakmai igényességet és tudást, a gyógyítás elhivatottságát, a gyermekek szeretetét, az emberséget.

Többek lettünk vele, kevesebbek leszünk nélküle. Hiányozni fog.

Dr. Nagy Anikó
főigazgató főorvos
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet