Dr. Merksz Miklós emlékére

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték Dr. Merksz Miklós főorvos urat, hogy 2019. december 13-án türelemmel viselt betegség után örökre eltávozott. Temetése 2020. január 17-én 10 óra 45 perckor lesz az Rákoskeresztúri Új köztemetőben.

Életét a gyermekek gyógyításának szentelte.1974-2019-ig – 45 éven keresztül – a Heim Pál Gyermekkórházban dolgozott, első és egyben utolsó munkahelyén.Betegállományt 2018. évben prognosztizált betegségéig nem vett igénybe. Rendszeresen bejárt hétvégeken és szabadsága alatt is, hogy a frissen műtött és kritikus állapotban lévő gyerekeket ellenőrizze. Ha már bent volt, akkor meg is ebédelt (szerette a kórház konyhájának főztjét!). Mindezekből kiderül, hogy a „Heim Pál”-t igazi otthonának tekintette.

Tevékenysége során számos könyvet írt. 2011-ben Egyetemi magántanári címet kapott, 2018-ban munkája elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át.

Miután nem alapított családot, ezért 13 unokaöccsével és unokahúgával vette körül magát. Szerető nagybácsi volt, aki mindenben támogatta övéit.A kis betegek szüleivel sok esetben baráti kapcsolatot alakított ki, közülük néhány kicsi a keresztgyereke is lett.

A Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat oszlopos tagja volt, ha tehette velük tartott gyógyítani Erdélybe. Itt is életre szóló barátságokat kötött a szülőkkel. A gyerekek tanulását segítette, némelyekkel pár éve már kollégák is lettek.

Szenvedélye a madarak és a horgászás volt. Betegsége alatt ezek hiányoztak neki a legjobban. Csónakja idén nem került vízre, a parton árválkodik, ahogy mi is árvának érezzük magunkat nélküle.
Emlékét szeretettel őrizzük.