† Búcsúzunk Dr. Kiszely Katalin főorvos asszonytól

In memoriam Dr. Kiszely Katalin

Hosszú és tartalmas élet után 93 éves korában eltávozott körünkből dr. Kiszely Katalin főorvos asszony, a magyar gyermekepileptológiai gondozás megteremtője – mondhatni nagyasszonya. Ez volt az élete. Szemlélete még a felnőtt ellátásban dolgozók körében is mély nyomot hagyott.

Gyermekgyógyászként kezdte pályafutását, majd férje dr. Máttyus Adorján professzor a Heim Pál Gyermekkórház Neurológiai Osztályának élére kerülése után az Országos Pszichiátriai Intézetben gyermekpszichiáterként folytatta munkáját. Feltehetően a családi kapcsolat révén került közel az epilepsziás betegekhez, és így tárult fel előtte ennek a betegségnek egy sokkal szélesebb, a rohamokon túlmutató problémaköre: a gyógyszerek, a család és a szélesebb környezet kognitív és pszichés fejlődésre gyakorolt, olykor romboló hatása. Felismerése világviszonylatban is az elsők közé emelte, ugyanis ekkor kezdtek intenzíven a világ vezető epileptológusai is e téma felé fordulni és megalakítani a gondozó munkát is végző intézményeket. Az akkor Rosenberg házaspár utcai (ma Hold u.) Gyermek Mentálhigiéniai Központban (később Heim Pál Gyermekkórházhoz integráltan) alakította ki a „Rozinak” becézett epilepszia gondozó részleget. Később az egész központ vezetője lett. Az intézet a Rottenbiller utcába költözése után a Heim Pál Gyermekkórház Epilepszia Centrumaként működött tovább. Kiszely főorvos asszony ekkor ment nyugdíjba 1990-ben.

Nagyszerű, lelkes munkacsoportot alakított ki: mondhatni, a gyermekek életkor szerinti bontásában dolgoztak együtt (csecsemőtől a felnőtt korig) pszichológusok, gyógypedagógusok, szociális gondozók. A későbbiekben kiegészültünk az organikus munkát lehetővé tevő korszerű diagnosztikus és terápiás lehetőségekkel.
Soha nem volt hivalkodó, lehengerlő. Építő munkáját csendesen, de igen nagy kitartással, szívósan, magas színvonalon végezte, és ezt elvárta beosztottjaitól is. Ritka felháborodásai is csendben, csak szűk körben zajlottak. Szerette a vidámságot, barátságos légkört alakított ki maga kőrül és igen büszke volt népes családjára.

Az élet minden területén példamutató ember távozott el közülünk. Munkásságodat, tanításodat igyekszünk megőrizni és tovább adni az új generációnak.

Dániel próféta szavaival búcsúzom: „Akik igazságra tanítottak sokakat, tündökölnek örökkön örökké, mint a csillagok.”

Isten Veled!

Dr. Kassay Mária