Átadták a hazai gyermekgyógyászat nívós díjait

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának (MGYT) éves szakmai elismeréseit a szervezet háromnapos Nagygyűlésén, Kecskeméten vehették át a kitüntetettek. A díjakat az ünnepélyes emlékülésen osztották ki.

A Schoepf-Merei-emlékérmet dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosának ítélték oda Schoepf-Merei Ágost emlékének ápolásán túl a gyermekgyógyászat, a gyermekegészségügy és a társasági élet területén kiemelkedő jelentőségű szakmai, szakmapolitikai munkássága elismeréseképpen.

Bókay János-emlékérmet vehetett át dr. Mikos Borbála csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív terápiás szakorvos, a budapesti Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója a gyermekgyógyászat, valamint általában a gyermekegészségügy és a társasági élet területén végzett munkája elismeréseként.

A 2019-ben elhunyt Oláh Éva, a gyermekgyógyászat kiemelkedő alakja, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati klinikájának volt igazgatója tiszteletére létrehozott Oláh Éva-emléktollat a Gyermekgyógyászat folyóiratban megjelent legjobb esetismertetés első szerzője kaphatja. Idén az elismerést dr. Gács Éva pulmonológus szakorvos, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet osztályvezető-helyettes főorvosa vehette át a Bronchitis plastica fibrinosa sikeres gyógyítása szívátültetéssel című közleményért. A cikk további szerzői: dr. Simon Gábor, dr. Tóth G. Ágnes, dr. Kémenes Anna, dr. Lanszki Judit, és dr. Ablonczy László. Flesch Ármin-díjban részesült dr. Machay Tamás neonatológus, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának professor emeritusa kimagasló gyógyító és tudományos munkájáért, valamint amiért különösen sokat tesz az elesettekért. A fiatal gyermekorvosoknak kiírt Petényi Géza-díjnak idén két birtokosa is lett. Jelentkezni a gyermekegészségügy bármely területével foglalkozó, szakfolyóiratban 2020. július 1. és 2021. december 31. között megjelent, illetve megjelenésre már elfogadott, díjazásban vagy anyagi elismerésben még nem részesült közleménnyel lehetett, amelynek a pályázó első vagy egyetlen szerzője. Az elismeréssel Gaál Zsuzsanna, a debreceni Gyermekgyógyászati Klinika csecsemőés gyermekgyógyász szakorvosa, továbbá Vojcek Eszter, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika klinikai szakorvosa gazdagodott. Kecskemét,

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának közleménye

2022.09.16