†Prof. Dr. Szalai Csaba

(1961. június 17 – 2023. november 6.)

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy Dr. Szalai Csaba professzor úr hosszan tartó betegség után, életének 62. évében elhunyt.

Szalai Csaba biológus mérnökként szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen 1985-ben. 1992-ben ösztöndíjjal Németországban sajátította el az akkor legmodernebbnek számító molekuláris biológiai technikákat.

1990. februárjától dolgozott a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet laboratóriumában szakbiológusként, az ország akkor egyik legmodernebb, kórházi molekuláris laboratóriumát rendezte be.

1994-ben csatlakozott a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézethez. 1999-ben a Semmelweis Egyetemen szerzett PhD fokozatot. 2005-től az MTA doktora is. 2013-tól a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára valamint a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatóhelyettese.

Számos elismerése között szerepel a Richter Gedeon Díj, Teva Biogal Díj, Magyar Tudományos Akadémia Bolyai Plakettje, a Huzella Tivadar emlékérem és jutalomdíj. A Heim Pál Gyermekkórház 2003-ban Heim Pál Emlékéremmel díjazta kiemelkedő tudományos munkáját.

Dr. Szalai Csaba emberi, kutatói, oktatói megnyilvánulásaiban egyaránt szerény, elegáns személyiség volt. Magas szinten művelte a kutatást, a molekuláris genetika és a sejtbiológia elismert szak-értőjeként szívügye volt az ismeretek átadása. Kiemelt kutatási területe volt a betegségek genetikai hátterének megismerése. Számos betegség vizsgálata után az asztmát és az atheroscle-rosist vizsgálta, ahol számos új gén szerepét igazolta. Kutatócsoportja a leukémia és a lymphoma kezelésében jelentőséggel bíró genetikai felfedezést tett, azonosított egy HLA haplo-típust, amely nagymértékben megnöveli a túlérzékenységet az aszparagináz hatóanyagú kemoterápiás szerre.

Tudományos közleményei rangos nemzetközi folyóiratokban jelentek meg. Több tankönyvfejezet szerzője, illetve két genetikai és genomikai témájú tankönyv szerkesztője. Az Orvosi genetika és genomika tankönyv a magyar nyelv mellett angolul és németül is megjelent.

Örömmel írt az orvoskollégáknak és a szülőknek szóló ismeretanyagokat is Intézetünk Gyógyhírek – gyermekgyógyászati, gyermek-egészségügyi magazinjába, ahol közel 100 ismeretterjesztő cikket is publikált. Szerette a mozgást, kiváló futó volt.

Sosem szakadt el teljesen a gyermekek gyógyításától és a Heim Pál Gyermekkórháztól. Kedves mosolyát, munkásságát, emlékét szeretettel őrizzük.

Dr. Nagy Anikó PhD.
főigazgató főorvos
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet


Dr. Szalai Csaba memory card