100 éve a gyermekekért

Kórházunk 2014-ben és 2015-ben is az Év Kórháza.

Kiváló Országos Intézet 2019 elismerő címet kapott a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben e-learning tananyagok készültek a Széchenyi 2020 program keretében szülők számára. Ebben az alábbi öt kiemelten fontos, sürgősségi gyermekellátással kapcsolatos téma került feldolgozásra:

Kezeljük a kruppot otthon is okosan!

A krupp a felső légút, azon belül a gége és a légcső gyulladásos megbetegedése. A kruppot általában vírusok okozzák. A vírusok okozta gyulladás a gége-légcső nyálkahártyájának duzzanatával jár, mely felső légúti szűkületet, belégzési nehézséget okoz.

Vírusos zihálás-asztmás hörghurut

Csecsemőknél és kisdedeknél gyakran előforduló kórkép. A hörghurutra hajlamos kisgyerekeknél akár többször is előfordul. Az obstruktív bronchitis, vagyis az asztmás hörghurut a gyermekkorban leginkább vírusos megbetegedés, légúti hurutos tünetek kapcsán jelentkezik.

A lázas gyermek

A láz általában nem veszélyes tünet önmagában, de utalhat súlyos állapotra is. A láz megítélésében számít az életkor, a gyermek általános állapota, valamint egyéb tünetek megjelenése. Lázcsillapító gyógyszerek adása csak indokolt esetben javasolt, az életkort figyelembe véve.

Hányás, hasmenés, kiszáradás

Leggyakrabban vírus, ritkábban baktérium okozza a fertőzést. A vírusok cseppfertőzéssel, de széklet útján is terjedhetnek. A baktériumok sokszor fertőzött étel elfogyasztása révén juthatnak a szervezetbe. Egyes antibiotikumok mellékhatása is lehet. Lényeges a megbetegedés kiváltotta folyadék- és sóvesztés megfelelő pótlása. Ennek hiánya kiszáradáshoz vezet.

Sürgősségi evészavar ellátás- válaszkész táplálás

Minden szülőben aggódást kelt, amikor a gyereke elutasítja a táplálást. Azt gondolhatja, hogy a gyerekével valami nagy probléma van, beteg lett. Az evészavarok megelőzésében és menedzselésében a válaszkész táplálás módszerének követése javasolt, mely a kisgyermek és a szülő kölcsönösségén alapuló táplálási gyakorlat.

A tananyagok alapvető és rendszerezett ismereteket adnak át, emellett hasznos tanácsokkal is szolgálnak a felhasználó tanulók – szülők, szakemberek, illetve további érdeklődők – számára. Mindezt a témától függően 15-20-30 perc alatt bejárható tananyagok keretében.

A tananyagokból megismerhetik az alábbiakban felsorolt fontos, a gyermek megbetegedésével kapcsolatos tudnivalókat és tennivalókat:

· Melyek a betegség jellemző tünetei.

· Melyek a fontos szempontok, amiket a szülőnek javasolt követni gyermek megfigyelésében, ápolásában és az orvos által az előírt kezelés megvalósításában.

· Mit tegyen a szülő ezekben az esetekben, valamint az is, hogy mit ne tegyen.

· Melyek azok a fenyegető tünetek, amikor feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Mindegyik tananyag végén gyakorló kérdés található. Továbbá mind az öt tananyagot bejárva és megismerve lehetőség nyílik egy záróteszt kitöltésére. Ezzel ellenőrizhető a megszerzett ismeretek elsajátításának sikere.

Az e-learning tananyagok révén lehetőség nyílik arra, hogy kritikus helyzetben – akár a beteg gyermek mellett – felfrissítsék a fenti öt témában megszerzett alapvető ismereteket, és azokat alkalmazni tudják a gyakorlatban.

 

Layout_ikon_szoveges_JELENTKEZES_feher-betu_voros-alap_670x180

 

 

QR-code_HOGYI-e_learning_f8REPr