Dr.Szalontai Éva levele

Nagy Anikó orvos igazgató részére

Tisztelt Igazgató Asszony!

Levelemmel szeretném felhívni a figyelmet munkatársai kislányommal szemben tanúsított szakmai odaadására, minek köszönhetően – reményeink szerint következmények nélkül – sikerült egy akár végzetessé is váló, súlyos betegséget elhárítani. Gyermekemnek egy enyhe tünetekkel járó betegség alatt jelentkeztek a hasi görcsei, először ritkábban, de akkor is láthatóan nagy fájdalommal. Tekintve, hogy ilyen fokú fájdalommal esetében még nem találkoztunk, már rögtön aznap orvoshoz vittük, aki görcseire Nospa-t ajánlott és a betegség okaként – bár kislányomnál hasmenést nem tapasztaltunk – az akkor környezetünkben sokakat érintő hasmenéses járványra gyanakodott. Mivel az egyre erősödő hasi görcsei a következő napokban is jelentkeztek, hétvége lévén mind szombaton, mind vasárnap a Budai Gyermekkórház ügyeletéhez fordultunk segítségért, ahol szombaton görcsoldó kúpot írtak fel. Vasárnap pedig a közben 39 C fölé kúszó láz ellenére türelemre intettek. Egyebekben meg kell jegyezni, hogy mindhárom alkalommal tapintással vizsgálták a szerveit, de mivel eltérést nem tapasztaltak, és a gyermek sem produkálta a görcsöket, a szülői beszámolónak láthatóan nem tulajdonítottak nagy jelentőséget. Hétfő délelőtt a gyermek egyre romló állapota (3.napja nem evett, erősödő hasi görcsök, már délelőtt is 39 C fölé kúszó láz) és kérésem ellenére sem kaptunk a háziorvostól beutalót UH-ra, az esetleges UH-vizsgálatot – amennyiben a gyermek állapota nem javul – a szerdai napra irányozta elő.

Tekintve, hogy a lázcsillapítók ellenére a gyermek hőmérséklete nem csökkent, hasi görcsei pedig csak fokozódtak, még aznap – augusztus 2-án – kora délután a Heim Pál Kórház Sürgősségi Betegellátójában jelentkeztünk, ahol néhány perces várakozás után dr.Hammerl Beatrix doktornő vizsgálta meg a gyermeket. Meg kell említenem, hogy a megelőző napok tapasztalatai miatt a vizsgálatot megelőzően megitattam a kislányomat annak érdekében, hogy hitelesebbé tegyem a panaszokat és produkálja az otthon tapasztalt tüneteket. Hammerl doktornőnél azonban elég volt megjegyeznem, hogy a gyermeknek 10-15 percenként láthatóan rendkívüli fájdalommal járó hasi görcsei vannak. Ő rögtön az állapot rendellenességét hangsúlyozta és UH-ra utalta be kislányomat. Az UH vizsgálaton Héjj Ildikó drnő bélbetüremkedést – invaginatiot – állapított meg, amit fél órán belül egy majdnem egyórás beavatkozást igénylő eljárással – hidrosztatikus desinvaginálással – hárított el a Dr.Csitáry Ferenc főorvos által vezetett orvoscsoport. A beavatkozást követő egy hétig kislányom még kórházi ellátásban részesült, majd még egy hétig antibiotikus kezelést kapott. A leírtak jól mutatják, hogy a hasi görcsök hátterében komoly elváltozás állt, a további késedelem pedig feltehetően műtéti beavatkozást, még komolyabb veszélyt eredményezett volna. Kiemelném Hammerl doktornő figyelmességét és gondosságát, akinek sokat köszönhetünk azért, hogy kislányom problémáját komplikáció nélkül sikerült elhárítani. Hammerl doktornő érdeme, hogy hitelt adott a szülői panaszoknak és azzal, hogy UH vizsgálatra utalta be a gyermekemet, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a megelőző napok szenvedéseihez képest – rövid időn belül elhárítsák a közvetlen veszélyt. Köszönettel tartozzunk a beavatkozást vezető Csitáry Ferenc főorvos úrnak, aki a kórházi tartózkodásunk alatt is aggódó és gondosságából fakadó kritikus figyelemmel kísérte kislányom gyógyulását. Köszönjük továbbá a beavatkozásban részt vevő munkatársaknak, hogy nyugalmat sugárzó biztos szakmai tudásukkal hatni tudtak az akkor már igen elcsigázott kis betegre és a szülőkre is. Átérezve annak lehetőségét, hogy milyen következményekkel járt volna kislányom súlyos állapotában a további késedelem hálával tartozunk a segítséget nyújtó orvosoknak és ápéolóknak.

Köszönöm dr.Hammerl Beatrixnak, dr.Csitáry Ferencnek, Kiss doktornőnek, Héjj doktornőnek, Scheuring Noémi főorvos asszonynak, Gács Éva főorvos nőnek és a nővéreknek a gondosságot és figyelmet. További munkájukhoz erőt és sikert kívánok nagyon nagy tisztelettel:

Dr.Szalontai Éva/Pető Ilona édesanyja

Vissza