“Újra eséllyel” EQUAL projektről

Az Európai Szociális Alap és a Magyar Kormány EQUAL pályázati rendszer keretében azokat a kísérleti kezdeményezéseket támogatja, amelyek a hátrányos helyzetű emberek képzését, munkába állását, foglalkoztatását segíti.

Három partnerrel összefogva 2004 szeptemberében pályázatot nyújtottunk be a GYES-ről, GYED-ről visszatérő ápolók ismeret felújító képzésére.

A 170 beérkezett pályázatból a miénket is támogatásra érdemesnek ítélték. Ezért elkezdtük felépíteni a rendszert, melyben 6 kijelölt kórházban a GYES-ről, GYED-ről visszatérő ápolónők 82 órás ismeret felújító képzést kapnak. A képzést követően a munkába álláskor egy kijelölt mentor segítette a visszailleszkedést. A mentorok munkáját egy 18 órás képzésben való részvétellel segítettük.

A tananyagot munkatársaink modul rendszerben építették fel. A képzési anyag egy alapmodulból és 3 választható modulból állt. A képzés sikerét mutatja az is, hogy a pályázatban vállalt 200 ápoló helyett 272-en végeztek, ennyin tettek sikeres záróvizsgát.

A projekt végzése során a médiában, kongresszusokon is beszámoltunk az eredményekről. A nemzetközi kapcsolatok és információ csere is része volt a követelményeknek, ezért egy német partnerrel szerveztünk közös konferenciákat, ahol 8 előadás hangzott el a témában. A mentorok szakmai ismereteinek bővítése érdekében 68-an vettek részt tanulmányutakon. Ennek során a kölni,, antverpeni, strassburgi, amsterdami, berlini kórházakat kerestük meg és kaptunk ízelítőt munkájukból.

Részt vettünk a nők és férfiak esélyegyenlőségét elősegítő Tematikus Hálózat munkájában. A munka eredményét két sikeres kézikönyv, a “Nemre való tekintettel” és “A nők és férfiak esélyegyenlőségének elősegítése a felnőttképzésben”, mutatja.

eu
t_equal
equalhungary_250x250
ofa