Röntgen, ultrahang

Cím: 1089 Budapest, Üllői út 86. A épület 2. emelet
Telefon: 06-1 459 9100 / 1377 (Röntgen)
További telefonszámok: 06-1 459-9133 (Ultrahang)

Profil

Röntgen telefonszám

06-1 459-9100 / 1377.mellék

Ultrahang telefonszám

06-1 459-9133

A legtöbb ember által ismert orvosi képalkotó eljárás a röntgen röntgen sugarakkal való átvilágítás. Legalkalmasabb a csontszerkezet vizsgálatára. A gyermekgyógyászat egész területét átfogó radiológiai vizsgálatokat végzünk, melyek közül a kontrasztanyagos rtg. vizsgálatokat, előjegyzés, vagy telefonos megbeszélés alapján történik.


Kórházunkban minden nap 24 órában készítenek röntgenfelvételeket minden testrészről, számtalan betegség gyanújában. Mivel a vizsgálat ionizáló sugárzással jár, lehet káros mellékhatása, ezért csak alapos okkal, a gyermek egészségi állapotának megtartása, illetve javítása érdekében kéri a kezelőorvos.

Leggyakrabban mellkasi vizsgálat készül, a tüdő és mellkas betegségeinek gyanújában, illetve csontfelvételek, törések, ortopédiai rendellenességek megítélésére.
Gyakori kérdés a lenyelt idegentest elhelyezkedése a testben. Ilyen esetekben csak akkor segít a röntgenvizsgálat, ha a lenyelt tárgy „sugárfogó” vagyis röntgen-árnyékot ad, elég kemény ahhoz, hogy kirajzolódjon a felvételen (pl. fém).

Kontrasztanyagos vizsgálatokra is van lehetőség, amelyek során a bélrendszerbe, vagy a húgyutakba juttathatunk sugárfogó anyagot, amelynek segítségével az adott szervrendszer működését figyelhetjük meg. Az érpályába juttatott kontrasztanyag segítségével a vese vizeletkiválasztásáról nyerhetünk információkat. Ezeket a vizsgálatokat általában csak szakorvos kérésére végezzük.

Hányszor készülhet egy gyermekről röntgenfelvétel?

Erre nincsen szabály. Minden orvosnak kötelessége a gyermekeket megkímélni a felesleges sugárterheléstől, vagyis csak abban az esetben kérni röntgenfelvételt, ha az valóban a gyógyulását szolgálja. A szükséges felvételeknek viszont nincsen felső határa.

A korszerű berendezésekkel és védőfelszerelésekkel a sugárterhelés minimálisra csökkenthető. A gyermek teste által elnyelt sugárzás mennyisége függ az életkortól, a vizsgált testrésztől, sőt a gyanított betegsége természetétől is, hiszen ezek ismeretében állítja be az asszisztens a fizikai paramétereket. Minél kisebb egy gyermek, annál érzékenyebbek szövetei a sugárterhelésre. Sajnos előfordul – főleg kicsiknél, akik nem tudnak még jól együttműködni – hogy a nem kellően informatív felvételeket meg kell ismételni. Ennek elkerülésére nagyon fontos, hogy a szülő, kísérő, aki megfogja a gyermeket a felvétel elkészítéséhez, az asszisztens tanácsait, utasításait pontosan tartsa be és kellő határozottsággal rögzítse a beteget a megfelelő testhelyzetben. Jobban jár a gyermek, ha néhány másodpercig erősen fogjuk, mintha többszörös felesleges sugárterhelésnek van kitéve.

Manapság számos korszerű képalkotó vizsgálat létezik, amelyek kiváltják a sugárterheléssel járó röntgenvizsgálatok jelentős részét. Az ultrahangvizsgálat pl. alkalmasabb a hasi panaszok kivizsgálására, a vesefejlődési rendellenességek felderítésére, stb. A mágneses rezonancia vizsgálat (MR) még több információt nyújt a belső szervekről. A CT vizsgálat szintén röntgensugárral dolgozik, de részletesebben mutatja az adott testrészt. Az utóbbi két eljárást azonban első vizsgálatként általában nem használjuk, csak ultrahanggal, röntgennel talált betegségek vagy gyanújelek pontosabb megítélésére.

Hogyan érkezzen a gyermek a vizsgálatra?

A hagyományos röntgenvizsgálatokra nem kell időpontot kérni. Háziorvos kérésére általában mellkasi röntgenvizsgálatot készítünk tüdőgyulladás gyanújában. Hétköznap 8.00 és 15.30 között várjuk azokat a betegeket, akik területileg kórházunkhoz tartoznak.

FIGYELEM! 18 évesnél fiatalabb gyermek szűrő jellegű mellkasi röntgenvizsgálata nem indokolt! Műtét előtt csak az altatóorvos vizsgálata során felmerülő légúti betegség kizárására készíthető felvétel, tünetmentes esetekben nem. Foglalkozás-egészségügyi célból sem indokolt kiskorúnak sugárterheléssel járó vizsgálatot végezni.Kórházunk szakorvosai számítógépen keresztül juttatnak el hozzánk beutalót.

A hagyományos röntgenfelvételek nem igényelnek előkészítést. A kisebbeket vagy függesztőzsákban rögzítjük, vagy a szülő. kísérő fogja meg őket az optimális pozícióban, kellő határozottsággal rögzítve a fényképezett testrészt. Az anya, kísérő terhességét, szoptatást be kell jelenteni az asszisztensnek! Ékszereket, hajdíszeket, ruházatot mindig le kell venni az érintett testrészről!

Kontrasztanyagos vizsgálatok sugárterhelése nagyobb, az eljárás órákon keresztül eltarthat, több lépésben készülnek felvételek. Ezeket a vizsgálatokat csak specialista kérheti, háziorvosi beutalót csak telefonos orvosi konzultáció után fogadunk el. Ezekhez a vizsgálatokhoz a beteget előjegyzés alapján várjuk, életkortól függő idejű éheztetés, esetleg béltisztítás után.

Mennyi időt vesz igénybe egy röntgenvizsgálat?

Ez nagyon változó. A vizsgálat néhány perc alatt készen van, de a leletre néha többet kell várni. Mivel nem előjegyzés alapján dolgozunk, váratlan torlódás léphet fel. Intézményünkben több részlegben készülnek felvételek, amelyek számítógépes belső rendszeren keresztül eljutnak minden részlegbe. Gyakran egy orvos leletezi a több helyen készült vizsgálatokat, ezért előfordulhat, hogy látszólag kevés várakozó beteg esetén is hosszabb a várakozási idő. A kontrasztanyagos vizsgálatok az említett tényezők miatt eleve hosszadalmasak.

Hogyan kaphatjuk meg az elkészült felvételeket?

A digitális technikának köszönhetően kórházunkban hagyományos röntgenfilmek már nincsenek. Ha a szülő szeretné elvinni a készült kép másolatát, azt az „A” épület VII. emeletén Oláh Edinánál kitöltött engedély felmutatásával, hozott CD-re lehetőség van átmásolnunk. Ezzel a kéréssel hétköznap 8.00 és 15.00 óra között állunk rendelkezésükre.

Kik jöhetnek hozzánk vizsgálatra?

Bárki, aki még nem töltötte be a 20. életévét és érvényes szakorvosi vagy családorvosi beutalóval rendelkezik.

Mikor lehet vizsgálatra jönni?

Az ultrahangvizsgálatok előjegyzés alapján történnek. Az időpontot telefonos egyeztetés alapján adjuk. A vizsgálandó gyermeknek a szülő kérhet időpontot a 06-1-4599-133 közvetlen számon vagy 06-1-4599-100/1395 melléken. A vizsgálatok hétköznap reggel 8.00 és délután 16.00 óra között zajlanak.

Általában néhány héten belül tudunk időpontot adni. Sürgős vagy soron kívüli vizsgálatot igénylő kórképekben a beteg kezelőorvosa személyesen kér időpontot!

FIGYELEM!!! Bár igyekszünk tartani a megadott előjegyzési időpontot, kötelességünk a sürgős eseteket (pl. baleseti sérült, elesett állapotban lévő gyermek), az azonnali beavatkozást valószínűsítő iránydiagnózissal érkező gyermekeket, a súlyos betegségben szenvedő kórházi ápolt betegeinket soron kívül megvizsgálni. Ezekről a sürgős vizsgálatokat igénylő betegekről természetesen nem tudunk előre, amikor az időpontokat megadjuk a kevésbé súlyos betegségben szenvedő gyermekeknek. Kórházunkban Sürgősségi Osztály és Gyermeksebészeti Osztály működik, ahonnan rendszeresen küldenek sürgős ultrahangvizsgálatra betegeket, a kezelőorvossal történő telefonos megbeszélés alapján. Kórházunk egyéb részlegeiből (pl. Intenzív Therápiás Osztály) is kérnek soron kívüli vizsgálatot súlyos állapotú gyermekeknek. Az is előfordulhat, hogy az ultrahangos vizsgáló orvosnak más osztályon, betegágy mellett helyszíni ultrahangvizsgálatot kell végezni. Ezért ritkán előfordulhat, hogy a megadott időponthoz képest hosszabb várakozásra is szükség van az ambulánsan érkező betegek részéről.

Milyen testrészek ultrahangvizsgálatát végezzük?

Leggyakrabban hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatot végzünk. Csecsemőkorban a kutacson keresztüli koponyavizsgálatok is gyakoriak. Bármely egyéb testrész vizsgálatát elvégezzük: herezacskó, ízületek, tapintható végtagi eltérések, tüdő- és mellhártyagyulladás esetén mellkasi vizsgálat, stb. Az erek vizsgálata kicsit bonyolultabb technikát kíván, hosszadalmasabb vizsgálat, de szükség esetén azt is elvégezzük.

Testüregbe helyezendő vizsgálófejjel nem rendelkezünk, ezért pl. hüvelyen vagy végbélen, nyelőcsövön keresztül végezhető ultrahangvizsgálatra kórházunkban nincs lehetőség, de ezek egyébként sem ajánlott vizsgálatok gyermekkorban.

Milyen betegségek kapcsán végzünk ultrahangvizsgálatot?

Szinte minden betegségnek lehet ultrahanggal kimutatható jele, ezért a beutaló orvosok számos iránydiagnózissal küldik hozzánk betegeiket. Leggyakoribb kérdés a hasi fájdalom oka. Szintén gyakran küldenek betegeket kisebb-nagyobb baleset, elesés, magasból esés kapcsán, a belső sérülések kizárására. Kórházunk szakorvosi rendelőiben gondozott betegeink nagy számban jönnek hozzánk rendszeres kontrollvizsgálatra, számos betegséggel. Gyermeknőgyógyászati ultrahangvizsgálatot is végzünk, kizárólag hasfalon keresztül.

Milyen előkészítést igényel az ultrahangvizsgálat?

A beteg életkorától és a beküldő iránydiagnózistól (mire kíváncsi a kezelőorvos?) függően ez változó lehet. Egyetlen betegség gyanúja esetén kérünk éhgyomri állapotot bármely életkorban, ez az epekövesség. Csecsemőktől, kisdedektől más esetben nem szoktuk elvárni, hogy ne étkezzenek a vizsgálat előtt, sőt néha (reflux gyanújában, gyomorszűkület esetén) kifejezetten kedvező, ha tele a gyomruk. Általában a csecsemők jobban is tűrik a vizsgálatot, ha nem éhesek. Nagyobb gyermekeknél általában az epehólyag, máj és hasnyálmirigy vizsgálatát végezzük éhgyomorral. Nem szerencsés azonban, ha 3 évesnél idősebb gyermek a vizsgálat előtti ½-1 órában teletömi a pocakját, mert az a felső hasi régió megítélését nehezíti.

A leggyakoribb feltétele a minél pontosabb diagnózisnak a jól telt húgyhólyag. Fizikai okok miatt a kismedencét, a has alsó részét és magát a húgyhólyagot csak akkor látjuk jól, ha a hólyag tele van. Ezért urológiai, nőgyógyászati vizsgálatokhoz és a belek állapotának megítélésére elengedhetetlen az erős vizelési inger alatt végzett vizsgálat. Ennek érdekében bőséges, nem szénsavas, híg folyadék fogyasztása szükséges!! Nincs olyan helyzet, amikor zavaró lenne a telt húgyhólyag, az üres hólyag semmilyen hasfalon keresztül végzett ultrahangvizsgálathoz nem jelent előnyt.

A belekben lévő levegő zavarja az ultrahangvizsgálatot, ezért kérjük, kifejezetten puffasztó ételeket, szénsavas italokat ne fogyasszon a gyermek előtte és semmiképpen ne rágógumizzon (tapasztalatunk szerint rágózás közben sok levegőt nyelnek)! Szintén sok levegőt nyelnek a „szopókás” üvegből való iszogatás kapcsán, ezért célszerűbb hagyományos üvegből, pohárból fogyasztani a folyadékot.

Mit kell hozni a vizsgálatra?

Kórházunk rendelőiben kezelt betegek esetén a kezelőorvos számítógépen keresztül küldi át a kérőlapot, ilyen esetekben természetesen nem kell beutalót hozni a betegnek. Kérjük, a családorvos által kért vizsgálathoz mindig hozzák el a beutalót! TAJ-kártya és a kezelőorvostól kapott beutaló nélkül a vizsgálatot nem áll módunkban elvégezni!

Csecsemők, kisdedek vizsgálata esetén textilpelenka és eldobható pelenka szükséges. Nagyobb gyermekeknél is szívesen vesszük, ha törölközőt hoznak, amit a vizsgálat során alájuk terítünk és amivel letörölgethetik testükről az ultrahangvizsgálat során használt gélt. Az esetleges várakozás idejére játékot, könyvet tanácsos magukkal hozni.

Mennyi időt vesz igénybe maga a vizsgálat?

Ez több tényezőtől függ, átlagosan 10-15 perc. Súlyos betegek esetén, bonyolult kórképekben ez akár 30-40 percre is nyúlhat. Függ a vizsgált testrésztől is, előfordul, hogy egy betegnek két-három régiót is meg kell vizsgálni, ez természetesen hosszú idő. A gyermek együttműködése is befolyásolja a vizsgálati időt. Kisdedek, óvodáskorúak esetén előfordul, hogy félnek, sírnak, tiltakoznak, le kell őket fogni, ez nehezíti a vizsgálatot, több időt vehet igénybe.

A vizsgálat eredménye azonnal elkészül. Az adminisztráció, a lelet megírása és kinyomtatása szintén igénybe vehet 5-10 percet. Kórházunk kezelőorvosai a számítógépes rendszerünkön keresztül férnek hozzá a lelethez, nem kell a betegnek megvárnia azt.

Reméljük minden felmerülő kérdésére sikerült választ kapnia vizsgálatainkkal kapcsolatosan és megértenie ultrahanglaborunk működését! További kérdéseivel forduljon hozzánk a fent megadott telefonszámokon!

A gyermekgyógyászatban a különböző betegségek felismerésében kiemelkedő szerepe van az ultrahangvizsgálatnak. A legfontosabb előnye ennek a képalkotó módszernek, hogy nincs káros hatása az újszülöttre nézve, ellentétben a röntgenvizsgálatokkal. Az eljárással lehetőség nyílik számos, egyébként tüneteket nem okozó elváltozás korai felismerésére és azok mielőbbi kezelésének megkezdésére. Ez a gyermekek egészséges fejlődése szempontjából nagyon fontos, hiszen a módszer segítségével megelőzhető számos súlyos, maradandó károsodás kialakulása. A vizsgálat során áttekintik a legfőbb hasi szerveket.

Felmerül a kérdés, hogy a terhesség alatt ismételten végzett ultrahangvizsgálatok után, panaszmentesség esetén is szükség van-e rá? Véleményünk szerint igen, hiszen tapasztalataink és a statisztikák is azt mutatják, hogy ezek negatív eredménye után is gyakran találunk eltérést az újszülötteknél. Ezek egy része szerencsére jelentőséggel nem bíró fejlődési variáció, más részük viszont kontrollt, esetleg szakorvosi gondozásba vételt igényel. Az ultrahangos szűrővizsgálat minden csecsemő számára ajánlott, de különösen javasolt azoknál, akiknek családjában előfordult már fejlődési rendellenesség, illetve vesebetegség. A szűrővizsgálat akkor is kifejezetten ajánlott, ha a csecsemő fejlődése elmarad az átlaghoz viszonyítva. A vizsgálatra jó, ha a csecsemő nem éhgyomorra érkezik.

A koponya ultrahang szűrő jellegű vizsgálatánál lényegesen kevesebb olyan elváltozást találunk, amely kezelést igényel. Kimutathatók az agykamrák rendellenességei, tágulatai, a komplikált szülés utáni esetleges agyi szövődmények.

Osztályunkon lehetőség van az újszülöttek-csecsemők ultrahanggal történő hasi és koponya szűrővizsgálatára, mely az első hét után bármikor elvégezhető. Mivel az OEP ezt a vizsgálatot nem támogatja, ezért beutaló szükségtelen, de sajnos térítésköteles, nálunk 20000 forintba kerül.(egészségbiztosítási kártyát elfogadunk).

A vizsgálatot nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező gyermekradiológusok végzik. Amennyiben kóros, további szakorvosi vizsgálatot igénylő eltérést találunk, kórházunkban lehetőség van a gyermekek kivizsgálására, szükség esetén gondozására, teljes ellátására.

A szűrővizsgálat idején természetesen csak egészséges babákat ultrahangozunk, így vigyázunk a kicsik egészségére. Az időpontot,- melyet igyekszünk betartani- előzetesen telefonon kell egyeztetni a 06-1-459-9133-as közvetlen számon. Mivel a szűrővizsgálatok teljesen elkülönülnek a betegellátástól, így igen hamar, általában egy-két héten belül el tudjuk végezni a vizsgálatot.

Kórházunkban az ortopédiai szakrendelésen lehetőség van a csípő szűrés elvégzésére is, mely OEP által támogatott, így beutalóval ingyenes vizsgálat.

Orvosok

orvos-foto
Dr. Gersey Eszter Szakorvos
gersey.eszter@gmail.com
_MG_2501
Dr. Márczé Annamária Szakorvos
orvos-foto
Dr. Béli Tímea Szakorvos
belitimi86@hotmail.com
orvos-foto
Dr. Hajnal Barbara Szakorvos
hajnalb74@gmail.com
orvos-foto
Dr. Bartók Márta Főorvos
orvos-foto
Dr. Erdélyiné Dr. Falus Ágnes Szakorvos 061 459 9100 / 1372
falusagnes@yahoo.com
orvos-foto
Dr. Tóth Ildikó Emese Szakorvos
tothildiko1964@gmail.com
_MG_2559
Dr. Molnár Diana Főorvos 061 459 9100 / 1377
drmolnardia@yahoo.co.uk
_MG_2492
Dr. Morvai Zsuzsanna Szakorvos
balintzsuzsa@gmail.com
_MG_2483
Dr. Héjj Ildikó Mária adjunktus 061 459 9100 / 1371
hejjcili@gmail.com
_MG_2478
Dr. Polovitzer Mária osztályvezető főorvos 061 459 9200
polovitzerm@gmail.com