Mucoviscidosis gondozó

Cím: 1089 Budapest, Üllői út 86. A épület 1. emelet 154-es szoba
Telefon: 06 1 459-9160
További telefonszámok: 06 1 459 9100 / 1397

Profil

Rendelés idő: Hétfő-Péntek 9:00-15:00 óra között
Rendelő orvos: Dr. Párniczky Andrea
Időpont kérés: Hétfő-Péntek 8:00-15:00 óra között, 061/459-9100/1397 mellék
Leletek után érdeklődni: Kedd, Szerda, Csütörtök 13:00-15:00 között, 061/459-9100/1397 mellék

Péntek: Telefonos konzultáció
Sürgősségi ellátás: Hét minden napján, éjjel-nappal a Sürgősségi Osztályon

A mucoviscidosis, vagy más néven cisztás fibrózis genetikai sérülés következményeként kialakult anyagcsere zavar. Lényege, hogy a nyálkahártyák nyálkatermelő mirigyeiben a szokásostól eltérő sűrű, tapadós nyálka képződik, mely elsősorban a légző rendszerben és az emésztőrendszerben okoz enyhébb, vagy súlyosabb következményeket. Legfőbb tünetei a szokásos gyógyszerekkel nem igen szüntethető köhögés, hörgőgyulladás, esetenként tüdőgyulladás. Mindez hasmenéssel, emésztetlen székletürítéssel gyarapodásban való elmaradással társulhat. A kórképet az emelkedett sótartalmú verejték is jellemzi, mely diagnózis felállításában nyújt segítséget.

Szakrendelésünk 1987 óta működik, dr Holics Klára vezetésével. Ő jelenleg is szaktanácsadóként dolgozik velünk. Jelenleg 98 beteget gondozunk, így Magyarország legnagyobb Cisztás Fibrózis Gondozója vagyunk.

Gondozónk az egész ország területéről fogad betegeket, háziorvosi beutalóval, időpont egyeztetés után. Időpontot az 1-459-5160 telefonszámon lehet kérni, rendelési időben.

Rendelésünkön egyrészt a cisztás fibrózis (mukoviszcidóz) betegség diagnózisával foglalkozunk: kórházunk laboratóriumában verejték vizsgálatot végeznek, illetve szükség esetén genetikai vizsgálatra küldünk anyagot az esetleges egyéb szükséges vizsgálatok mellett.

Rendelőnk másik feladata a cisztás fibrózisos betegek komplex gondozása: 0-18 éves korig. A rendelésen dietetikus is jelen van, így a táplálkozással kapcsolatos problémák azonnal megbeszélhetők. A másik fontos tagja a Gondozó Teamnek, a gyógytornász-fizioterápista, előjegyzés alapján kórházunk gyógytornatermében rendszeresen fogadja a betegeket. Itt az inhalálást, gyógytornát tanulhatják, illetve gyakorolhatják az érkezők. Rendelkezésre áll két, különböző méretű West rázómellény is, melyet járóbetegként is használhatnak a betegek. Csapatunkhoz tartozik a pszichológus is, aki rendszeresen találkozik a családokkal.

Kórházunkban gondozott betegekkel általában három havonta (panasz esetén azonnal) találkozunk. Évente végzünk labor, röntgen, illetve ultrahang vizsgálatot, két évente mellkas CT-t. Szükség esetén gégész, sebész, orthopéd szakorvos is felkereshető.

A rendelés dolgozói:

  • Pölöskei Gyuláné, Judit asszisztens, nővér
  • Bartha Csilla, Richter Éva dietetikus

Orvosok