Sürgősségi Betegellátó Osztály

Cím: 1089 Budapest, Üllői út 86. A épület földszint (főbejárattal szemben)

Profil


Virtuális séta a Sürgősségi Osztályon (teljes képernyőn innen):

Hogyan működik most a sürgősségi osztály?

  • A Főv. Önk. Heim Pál Gyermekkórházában kialakított Sürgősségi Betegellátó Osztály – az SBO – egyedülálló a maga nemében a főváros területén, sőt – ha a kizárólagosan gyermekellátással foglalkozó intézményeket tekintjük, akkor – az egész közép-magyarországi régióban.
  • A sürgősségi osztályok egyik célja, hogy a betegnek / szülőnek nem kell saját magának eldöntenie, hogy a hirtelen kialakuló tünetek / panaszok milyen szakterületre tartoznak. Felkeresi az SBO-t, ott elindítják a szükséges vizsgálatokat, majd az eredményeknek megfelelően irányítják tovább a beteget az illetékes szakterület felé. Ezzel elkerülhető, hogy a beteg feleslegesen várakozzon egy szakrendelésen 1-2 órát, majd közlik vele, hogy „rossz ajtó előtt ült”, mert a panasza nem a sebészet / bőrgyógyászat / urológia területe. Hangsúlyozni kell, hogy az SBO-nak nem feladata a gyermek alapellátás feladatainak átvállalása!
  • Az SBO másik feladata, hogy térben és időben koncentrálja a különböző ügyeleti területeket, ezzel is gyorsítva és biztonságosabbá téve az ellátást. Az SBO-ra bejelentkező betegek egy előzetes állapotfelmérésen – az ún. triage-on – esnek át, ennek eredménye alapján kerülnek a várólistára. Tehát a súlyosabb állapotban lévők, vagy azok, akiknek a sérülése gyorsabb ellátást igényel, hamarabb kerülnek az orvos elé. Ezzel megelőzhető, hogy az azonnali ellátást igénylő, de türelmesebb vagy az állapotukkal nem kelően tisztában lévő betegek órákat várakozzanak a rendelő előtt.
  • Az SBO a személyzet felkészültsége és az osztály felszereltsége miatt képes a sürgős életmentő beavatkozások elvégzésére, a beteg állapotának stabilizására, de a kialakított fekvőbeteg részleg miatt alkalmas az első pillanatban nem tisztázható kórképpel bíró betegek felvételére és megfigyelésére, a további vizsgálatok elvégzésére is.

Mi a szülő teendője, ha a gyermeke a Heim Pál Kórházba kerül

  • 1. Ha beutaló nélkül, vagy sebészetre szóló beutalóval érkezik, akkor az SBO adminisztrációján jelentkezik a szükséges okmányokkal. Itt adatait rögzítik, majd egy megfelelő tapasztalatokkal és gyakorlattal rendelkező asszisztens kikérdezi a kórelőzményt, a tüneteket és panaszokat illetően. Ez után eldönti, hogy milyen típusú ellátásra van szüksége a betegnek, és a panaszok súlyosságának megfelelően felveszi az ellátandó betegek sorába.
  • 2. Ha sebészeti kontrollra érkezik – függetlenül attól, hogy az elsődleges ellátás kórházunkban vagy más intézményben történt -, akkor a kezelő lappal a járóbeteg regisztrációnál jelentkezik, majd ezt követően az ellátásra az SBO sebészeti részlegén kerül sor.
  • 3. Bármilyen egyéb szakrendelésre szóló beutaló vagy kontrollra történő jelentkezés esetén a járóbeteg regisztrációnál történik az adatrögzítés, az ellátás pedig az illetékes szakrendelőben.

A kórház rövid távú tervei között szerepel a friss és kontrollra jelentkező sebészeti betegek ellátásának térben történő szétválasztása, hogy ezzel is csökkentsük és elviselhetőbbé tegyük a várakozási időt.

Mivel ez a típusú betegellátó rendszer teljesen új, előzmények nélküli kórházunkban, ezért az átmeneti időszakban a betegek és szülők türelmét szeretnénk kérni. Biztosítani szeretnénk mindenkit, hogy az átmeneti nehézségek ellenére a gyermekek ellátása továbbra is a kórházunkban megszokott és joggal elvárt szinten fog megtörténni, az esetenként pedig hosszabbnak tűnő várakozási időt kompenzálja a betegek adekvát, célirányos szakellátása.

Osztályvezető főorvos

_MG_2172
Dr. Bognár Zsolt doktor

Orvosok

orvos-foto
Dr. Abonyi Viktória orvos
orvos-foto
Dr. Nagy Dóra Zsuzsanna orvos
orvos-foto
Dr. Wágner Katalin orvos
_MG_3103
Dr. Flesch Tímea orvos

A Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Osztálya 2007-ben alakult. Feladata elsősorban a kritikus állapotú betegek gyors és szakszerű ellátása. Tevékenységünket magas szintű szakmai és technika felkészültség birtokában végezzük, mint a közép-magyaroszági régió egyetlen I. szintű gyermeksürgősségi osztálya. Az ellátott gyermekek száma folyamatosan növekszik, ami köszönhető egyrészt az osztály egyre nagyobb elismertségének, másrészt más intézmények folyamatosan szűkülő gyermekgyógyászati ellátási kapacitásának. Jelenleg éves szinten mintegy 30000 járóbeteget és 1100 fekvőbeteget látunk el.

Az SOS Gyermekkor Közhasznú Alapítványt 2011-ben egy magánszemély alapította. Az alapítvány célja a betegek ellátásának fejlesztése, melyet a dolgozók szakmai továbbképzéseinek támogatásával, az osztály eszközparkjának fejlesztésével kíván megvalósítani.

Bankszámlaszám: FHB Bank: 18203332-06011848-40010012
Adószám: 18215876-1-43