CSAT(T)LAKOZZanak!, CSATTLAKOZZatok! hozzánk és mentsünk meg együtt minden gyermeket!

“Aktív részesei szeretnénk lenni a Országos Rendőr-főkapitányság által most elindított figyelemfelhívó kampánynak, mert naponta látjuk, hogy milyen következményekkel jár, ha nem megfelelő módon használják az autóban a biztonsági rendszereket” – mondta Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa a biztonsági öv és a gyermekülés használatának fontosságáról tartott közös sajtótájékoztatón.

Módszertani Igazgatóságunk által készített elemzések azt mutatják, hogy gyermekkorban a közlekedési balesetek következtében történő halálozás döntően a 15-19 éves középiskolások körében következik be és elsősorban fiúk érintettek.

Végtelenül szomorúnak tartjuk, hogy a 21. században, a modern autók korában, amikor a gyermekülések életkorokhoz, divathoz igazodóan is széles választékban kaphatók, nem használják és nem rögzítik rendesen a szülők ezeket az eszközöket.

Gyermekbaleseti- és sürgősségi ellátó centrumként mindent megteszünk azért, hogy orvosaink és ápolóink naprakész tudásukkal, a világ innovációs technikáit alkalmazva mentsék meg a gyermekek életét. Dr. Nagy Anikó főigazgatóként valamint az országos gyermekbaleseti- és sürgősségi ellátó hálózat szakembereinek nevében minden szülőt arra kért: a szülők mindent tegyenek meg azért, hogy a gyermekek megszokják az automatikus, pár másodperces becsatolási folyamatot, óvják gyermekeik életét, minden utazás alkalmával használjanak és megfelelően rögzítsék az autós biztonsági gyermeküléseket, hogy a sérülések és halálesetek elkerülhetőek legyenek.

Külön kéréssel fordult a fiatal generációhoz is: vigyázzanak magukra, kössék be magukat minden utazás alkalmával és figyeljenek testvéreikre is, ha ezt a szülők nem teszik meg. Akkor se csatolják ki magukat, amikor már csak pár méterre vannak az otthonuktól.

Jenei Zoltán, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgatója arról beszélt, hogy mindig nagy lelki trauma a családoknak, ha a gyermekük megbetegszik vagy kórházba kerül, de még nehezebb és fájdalmasabb, ha olyan sérülés miatt kerül kórházba vagy veszti életét, amely megelőzhető lett volna.

Óberling József ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztály vezetője elmondta, hogy a biztonsági öv használati arányának felmérése a közelmúltban fejeződött be, a helyzet aggasztó. Az első ülésen ülők 88 %-a, a hátsó utasok 57 %-a használja a biztonsági övet. A gépjárműben utazó gyermekek közül 10-ből átlagosan 4, megfelelő védelem nélkül vesz részt a közlekedésben. A 2021-es statisztikai adatok azt is kimutatták, ha a gépjárműben utazók közül 10%-kal többen kötötték volna be magukat, akkor 65 ember nem halt volna meg közlekedési baleset során, ennyien hazatérhettek volna a családjukhoz.

Őszintén hisszük, ha vigyázunk egymásra és figyelünk önmagunkra, akkor családok és generációk jövőjét tudjuk szebbé, boldogabbá és teljessé tenni azzal, hogy a közlekedési balesetek kapcsán elkerülhető súlyos sérüléseket és haláleseteket megelőzzük.

Fotók: ORFK, OKFŐ

TV2 adás: Aki be van kötve, túléli, aki nem, meghal
Aki be van kötve túléli, aki nem meghal

ORIGO: Csak annyit vettem észre, hogy balról jön egy autó – megrázó vallomás a hétvégén megsérült kislánytól
Sajtótájékoztató a bizotnsági öv és a gyerekülés fontosságáról

INDEX: Halálos veszély leselkedik a magyarokra az utakon, lép a rendőrség
Halálos veszély leselkedik a magyarokra az utakon