Szemnyomásmérés

Szemészeti szűrővizsgálat szülőknek és kollégáknak 2013. május 22.-én, szerdán 7-13 óra között az “A” épület rendelői portájánálA szemészeti osztály Medicontur Kft. támogatásával szemészeti szűrővizsgálatot hirdet:

sznyomasJavasoljuk a szűrést mindenkinek, aki elmúlt 40 éves,családjában előfordult zöldhályog, vagycsak kíváncsi rá, mennyi a szemnyomása.

A mérést olyan eszközzel végezzük mely nem ér hozzá a szemgolyóhoz, a vizsgálat tökéletesen fájdalmatlan, veszélytelen és gyors.

Kérjük, hogy TAJ kártyájukat hozzák magukkal, és a betegfelvételi ambulancia kijelöl ablakánál a helyszínen jelentkezzenek be a szűrővizsgálatra. Felmerült kérdéseikre Dr. Túri Éva, a szemészeti osztály főorvosa válaszol.

Várják Önöket a szemészeti osztály dolgozói!

A zöldhályogról

A zöldhályog(glaucoma) lényege a látóidegrostok folyamatos és felgyorsult pusztulása, melynek következtében vissza nem fordítható látásromlás, akár vakság következhet be. A pusztulást kiváltó ok többtényezős, melynek egyik fontos tényezője a megemelkedett szemnyomás( normál szemnyomás 10-21 Hgmm között változik).

szem_04A zöldhályog veszélye abban rejlik, hogy a fokozatos látáskárosodás a legtöbb glaucoma formában észrevétlenül alakul ki, a beteg sokáig tünetmentes, panasza nincs. A glaucoma minden életkorban előfordulhat , de gyakoribb a 40 évnél idősebbeknél ,ebben a korban a népesség mintegy 2% -a érintett, tehát gyakori betegségről van szó. A zöldhályogra való hajlam öröklődhet, ezért a zöldhályogos beteg panaszmentes vérrokonának is indokolt időnkénti szemészeti szűrővizsgálata. Cukorbetegségben, vagy az érrendszer bizonyos betegségeiben szintén gyakrabban figyelhetjük meg a glaucoma egyes típusait. Azoknál a betegeknél, akik hosszabb ideig szednek szteroid tartalmú készítményt, nagyobb valószínűséggel alakul ki glaucoma, ha az erre való hajlam fennáll.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sajnos még manapság is gyakran későn kerül felismerésre a zöldhályogos betegség, amikor is a látás már maradandóan károsodott. Ezért nagyon fontos az időnkénti szemészeti vizsgálat, főleg azoknál, akiknél a fenti hajlamosító tényezők fennállnak.

dr .Túri Éva
osztályvezető főorvos