Kolos Tamás (1927-2013)

Elment egy nagyszerű ember. A legnagyobbak közül való volt. Fénysugár volt a gyermekgyógyászatban

SZERETET KÍSÉRI ÚTJÁT A MI TANÁR URUNKNAK

1927-ben Budapesten született. Fiatalon maradtak árván nővérével, 1945-ben , nehéz körülmények között maradtak életben.

1961-ben Sárkány Jenő Professzor Úr meghívására kezdett dolgozni a Heim Pál Gyermekkórházban, kezdetben csak az akkor alakult Toxikológiai Osztályon, az öngyilkossági kísérletet elkövető gyermekek és szüleik pszichológiai kezelésével foglalkozott. Ám hamarosan kiderült, hogy a gyermekgyógyászat más szakterületein is szükség van pszichológusi tevékenységre, így előbb egy népszerű és forgalmas pszichológiai ambulancia, majd a háború után az első hazai közkórházi gyermekpszichológiai osztály megalapítója és vezetője lett a Heim Pál Gyermekkórházban. “Az öngyilkos gyermekek nem meghalni akarnak. Cselekedetük a segélykiáltás egy végletes módja. A gyermekpszichológia nagyrészt szülőpszichológia. Őket kell megnyerni ahhoz, hogy a gyermekükön segíteni tudjunk, nélkülük nem megy. ” –vallotta (forrás: Újbuda Média 2009. 03.11.)

Mindezek mellett gyermekrendőrségi szakértőként tevékenykedett, kutatta a gyermekkori bűnmegelőzés pszichológiai hátterét, tevékenyen részt vett ezek feltárásában és a lehetséges pszichológiai kezelések alkalmazásában.

Az elmúlt években rendszeresen részt vett az orvosok továbbképzésében.

“Magam mindig elsőrendű feladatomnak tekintettem, hogy a gyermekorvosok, ahol az indokolt, képesek legyenek pszichológiai szempontok szerint is gondolkodni.” (Előadás részlet a Magyar Pszichológiai Társaság klinikai gyermekpszichológiai szekciója tudományos ülésén. MTA, 1985)

Csodálatos családban élt, a legfontosabb dolog a család volt az életében, rajongásig szerette feleségét, ahogyan gyermekeit és unokáit is: Felesége gyermekorvos, igaz, szerető társa, egy fia, egy lánya és három unokája van (Sára , Bernát és Kata).

Szakterülete kronológia szerint: általános gyermekpszichológia gyakorlat mellett kriminálpszichológia, ezen belül a gyermek- és fiatalkori kriminalitás; a suicidium gyermek és fiatalkorban, valamint a gyermekelhelyezés pszichológiája. Közben mindvégig: pszichoterápia.

Kitüntetései:

  • Közbiztonsági érdemérem arany fokozat(1972)
  • Igazságügyi Szakértői Kamara gyémánt jelvény (2001)
  • Heim Pál kórház „áldozatos munkáért” centenáriumi emléklap (2009)

“Pszichológusként ismertem meg, és tiszteltem Kolos Tamást. Tiszteltem benne a munka iránti elkötelezettséget és a tüzet, amelyet bennem is felgyújtott minden szakmát érintő kérdésben. Például szolgált ahogy szerette és tisztelte a gyerekekben az “emberpalántát”, akikben mindig megtalálta a “jóhoz vezető utat” és mindent megtett érdekükben. Sokszor nem a szokásos módokat választotta, hanem ismeretlen utakat keresett a gyermekek érdekében. Ismeretségünk is innen származik. Tiszteltem, mint embert, aki emberségével, humorával, sajátos mosolyával szerette az életet és az embereket. Búcsúzom a Mentálhigiéniai Osztály nevében.”
(Dr. Fohn Márta)

“Arról beszélt, hogy elmegy nemsokára
és itt a földön nem lelek nyomára,
mert ha az ember meghal, minden dolga
olyan, akárcsak sohasem lett volna.
Egy helyen marad meg igaz valója:
a fénysugáron, mely leválik róla.”
(Faludy György)

Elment egy nagyszerű ember. A legnagyobbak közül való volt. Fénysugár volt a gyermekgyógyászatban.

Lelkünkben őrizzük mosolyodat, őrizzük tanításaidat. Isten áldjon kedves Tamás!

Dr. Nagy Anikó
főigazgató főorvos