Sajtóközlemény

Úttörő módszerek importjával fejlesztik a fülműtéteket és a mozgásrehabilitációt a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben


2021/02/24

Az “Új műtéti és rehabilitációs technikák bevezetése a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben” elnevezésű projekt a Magyarországon eddig nem használt, új gyógyító eljárások bevezetésével a digitalizációt állítja a gyógyítás szolgálatába. A szövődményes krónikus középfülgyulladás kezelésére használatos eljárást olasz, míg a gyerekek mozgásjavítását segítő kezelési programokat cseh innovációk alapján honosítják. E módszerek elsajátításának és az alkalmazásukhoz szükséges eszközök beszerzésének költségeit az “EFOP-5.2.6-20 Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései” elnevezésű pályázat fedezi.

A gyermekkori krónikus középfülgyulladás egyes súlyos eseteiben nincs más mód a gennyes fülfolyás megszüntetésére, mint a szubtotalis petrosectomia, azaz a sziklacsont részleges kiírtása. E korántsem veszélytelen műtétre dolgoztak ki egy új módszert Olaszországban, a Mario Sanna professzor által vezetett fülgyógyászati centrumban (Gruppo Otologico c/o Casa Di Cura Privata ‘Piacenza’). Ennek lényege, hogy az operáló specialistát – a képalkotó eszközök mellett – számítógépes navigáció is segíti. Mindennek eredménye a jóval nagyobb műtéti precizitás, aminek következtében javulnak a beteg életesélyei, gyorsabb a felépülése. A módszert a magyar orvosok a helyszínen tanulják a világ legjobb fülsebészének csapatától, majd a szükséges eszközök beszerzése után itthon is megkezdik az alkalmazását.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet a hazai gyermekellátás csúcsintézménye, így arról is gondoskodni kíván, hogy a honosított eljárást országszerte megismertesse a szakorvosokkal. Mindezzel segítve azt is, hogy az ország bármely szegletéből eljuthassanak hozzájuk azok a gyerekek, akiknek erre a műtétre van szükségük. A tudás továbbadása azt is szolgálja, hogy a beavatkozás után hazatérő páciensek a legjobb utógondozást kaphassák a kezelőorvosaiktól.

A projekt másik innovációjának forrása egy cseh katonai rehabilitációs központ (Vojenský rehabilitační ústav ‘Slapy’). Itt a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet ortopéd szakorvosai és gyógytornászai egy olyan, a virtuális valóság eszközeit is alkalmazó számítógépes rendszer alkalmazását tanulják meg, amivel a mozgásképtelen gyerekeket egyénre szabott módon, a számítógép segítségével és folyamatos megfigyelése mellett kezelhetik. A berendezés figyeli, értékeli, s visszajelzéseivel segíti a páciensek mozgását. Ennek révén javítja az idegi funkciókat, az izomcsoportok működésének összhangját, valamint az egyes testrészek helyzetének érzékelését. Ezek együtt pedig biztosabbá teszik a járást, az állást, illetve az egyes végtagok mozgását.

Egy ilyen számítógépes elemző-visszacsatoló rendszer üzembe állítása teljesen új lehetőséggel gazdagítja a gyermekek hazai mozgásfejlesztését. Ezért széles körű ismertetését is tervezik az Intézet szakemberei. Országszerte szerveznek majd továbbképzéseket, hogy kollégáik mindenütt tisztában legyenek e lehetőséggel, s így időben utalhassák be hozzájuk az arra rászoruló beteg gyermekeket.

A tervek szerint a projekt célkitűzései 2022-re teljesülnek. Az eszközbeszerzéseket követően jövőre már a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben a napi gyógyítómunka részévé válnak az új digitális technikák.
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

IMG_4902

IMG-3447

IMG_0432