Nagy esemény Kórházunk életében – Hazánkban először : Navigációs műtét gyermek arcüregben a Fül-orr-gégészeti Osztályon!

Néhány napja a  Heim Pál Gyermekkórház Fül-orr-gégészeti Osztályán különleges műtétre került sor. Egy nyolcéves, korábban tüdő transzplantáción átesett kisfiú az orrát és arcüregeit szinte teljes mértékben kitöltő jóindulatú elváltozás (polypozitás)  miatt kereste fel a Gyermekkórház fülészeti szakrendelését. A növekmény kitöltötte az egész orrjáratot és mindkét oldalon az  arcüregeket és jelentősen nehezítette a gyermek légzését. Az elvégzett endoscopos és CT vizsgálatok igazolták, hogy alig van átjárható nyílás a gyermek orrában. A polipozitás mellett krónikus gyulladás is fennállt, és az itt képződő, a garatba és a légutakba lecsorgó, fertőzött váladék nagyban veszélyeztette a transzplantált tüdőt is. Mivel az elváltozás kitöltötte és benőtte az egész arcüreget, eltávolítása különleges technikai felkészültséget és szaktudást igényelt. Endoszkópos műtét mellett döntöttünk. Mivel a kis orr –és arcüregben nagyon kis területen kellett rendkívül i pontossággal dolgozni, az endoszkópos technika mellett lehetőségünk nyílt egy új navigációs eszköz bevonására is a műtét során.  Korábban gyermekeken hazánkban ezt az eszközt ilyen műtéthez még nem használták, csak felnőtteken, illetve néhány gyermek-idegsebészeti műtét során került alkalmazásra.

A program a gyermek koponyájáról készült CT felvételeket használja fel, és a tér 3 síkjában mutatja a bevezetett eszköz helyzetét folyamatos mozgásában a gyermek koponyájában, a csontos vázat, a nyílásokat, az ér és idegképletek helyzetét. Így a navigációval lehetőség van a műtét alatt folyamatosan kívülről nyomon követni a koponya belső területén az alkalmazott műszereink, eszközeink helyzetét. Meghatározhatjuk távolságukat a veszélyes ér-ideg képletektől, ezáltal nagy biztonsággal végezhetők az amúgy nem veszélytelen műtétek.

A műtét nagyon jól sikerült, a gyermek orrlégzése felszabadult, és a szövődményeket is sikerült elkerülnünk.

A berendezés nemcsak a fül-orr-gégészetben, hanem a traumatológiában, idegsebészetben, szemészetben is kiválóan használható gyermekkorban. Reményeink szerint a majdani sürgősségi-traumatológiai centrumunkban rutinszerűen rendelkezésre áll majd ez a korszerű technika.

 

Prof. Dr. Katona Gábor

osztályvezető főorvos

 

Navigáció - a CT felvételek 3 síkban

 

Navigációs műtét a Heim Pál Gyermekkórház Fül-orr-gégészeti osztályán