A középfülgyulladás műtéti megszüntetésének egy új módszerét tanulmányozták kollégáink Olaszországban


Az “EFOP-5.2.6-20 Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései” elnevezésű pályázat lehetővé teszi, hogy a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Magyarországon is meghonosítson egy új fülsebészeti eljárást.A digitális navigációval asszisztált subtotalis petrosectomia kifejlesztője az Olaszországban praktizáló Mario Sanna professzor. Magyar sebészek jártak nála a közelmúltban, ott ismerkedtek e korszerű eljárással. 

Intézetünk orvosai a gennyes középfülgyulladás műtéti megszüntetésének egy új módszerét tanulmányozták Piacenzában, hogy azt hamarosan meghonosítsák a magyar gyakorlatban is. A Mario Sanna professzor által vezetett Gruppo Otologico-nál megismert eljárás során a sebész a képalkotó eszközök mellett számítógépes navigációra is támaszkodhat. A műtéti precizitás növekedésével pedig kevesebb a szövődmény, s hamarabb épülnek fel a gyerekek.

Kollégáink a helyszínen nem csupán egy műtéti eljárást tanulmányozhattak, hanem betekintést nyertek a világ egyik vezető fül- és koponyaalap-sebészeti központjának napi működésébe is. Tapasztalataikat felidézve külön is kiemelték a szervezettséget, a rendkívül gondos műtéti előkészítést és a betegek gyors, korrekt ellátását.
A Gruppo Otologico igazi nagyüzem. A három műtője reggel 8-tól este 8-ig folyamatosan működik, hetente mintegy 60 beteget operálnak. Az orvosok kompetencia szerint szervezett teamekben dolgoznak, egy-egy hosszabb műtét alatt akár többen – fülsebész, idegsebész – is váltják egymást. A technikai kiszolgálás gyors, van megfelelő személyzet, a műtőben a tevékenység összehangolását pedig koordinátor végzi.
A sebészek felkészülését skill labor is szolgálja. Ott 14 munkahely áll rendelkezésre – mikroszkóppal, öblítő-szívóval, preparátum rögzítővel, valamint fúró és preparáló eszközökkel -, segítendő a fogások begyakorlását.
A betegek előkészítése is hasonlóan jól szervezett. A speciális vizsgáló helyiségeket az ambulanciával közös épületbe telepítették. A betegek egy délelőtt alatt kapnak megfelelő diagnózist, terápiás javaslatot és műtéti időpontot. A visszatérő betegek esetében az előzmények a digitális betegkartonból azonnal rendelkezésre állnak. A valamennyi orvos által figyelt, egységes dokumentációban helye van a személyes adatoknak, az anamnézisnek, a korábbi és az aktuális vizsgálati leleteknek. Ezen túlmenően stilizált ábrákkal is segítik a lényeges elváltozások feltüntetését. Ugyanott elérhetőek a Sanna professzor által előszeretettel készített vázlatos rajzos műtéti dokumentációk is. A betegvizsgálat adatainak digitális rögzítését, mint minden adminisztratív feladatot, a titkárság végzi.
A korrekt ellátás része a betegek tájékoztatása, s oktatása is. Minden a Gruppo Otologico központban kezelt betegségről készült részletes, gazdagon illusztrált tájékoztató füzet. Ezeket a páciensek a diagnózissal együtt kapják kézhez.

Fotó:
A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Fül-orr-gégészeti Osztályának olaszországi tanulmányúton résztvevő kollégái: dr. Csákányi Zsuzsanna osztályvezető főorvos, dr. Lanszki Judit és dr. Pálinkás Edina szakorvosok, valamint dr. Kovács Petra szakorvosjelölt.

IMG_4902

IMG-3447