A Heim Pál Gyermekkórház új országos újszülött műtüdő programja már a negyedik újszülött életét mentette meg

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet 2018-ban indította el országos életmentő gyermek műtüdő (VV ECMO) programját. Orvosaink és ápolóink olyan különleges, speciális képességeket és tudást szereztek külföldön, melyet mára nemzetközi szinten is elismernek. Ezidáig csak gyermekeknél, néhány hónapos kortól 18 éves korig végeztünk életmentő kezeléseket, mostanra azonban az újszülöttek műtüdő kezeléséhez szükséges speciális ismereteket is honosítani tudtuk. Ennek köszönhetően az elmúlt fél év alatt már a 4. újszülött életét sikerült megmenteni Magyarországon.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet egyedüliként végez az országban VV ECMO kezelést a gyermekek és most már az újszülöttek körében, amely óriási előrelépést jelent számos olyan betegség gyógyításában, melyek eddig gyermekek életét követelték.

A műtüdő kezelés az újszülöttkori súlyos légzési elégtelenség bizonyos fajtáiban tud esélyt adni azoknak az újszülötteknek, akiknek már semmilyen más terápiás beavatkozással nem sikerül javítani az állapotán. Az ECMO-készülék a tüdő olyan súlyos károsodásakor tudja helyettesíteni a tüdő működését, amikor az nem képes biztosítani a megfelelő oxigénellátást a szervezet számára, így lehetőséget teremt a tüdő szövetek gyógyulására.

A sikeres ECMO kezelés ​feltétele nem​csak a speciálisan képzett intenzíves team, hanem a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben folyamatosan rendelkezésre álló, a gyermekgyógyászat összes területét lefedő magas szintű szaktudás. Ugyanakkor a gyors életmentéshez a küldő intézményekkel való szoros együttműködés is szükséges az újszülöttek életben maradásához.

A Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályunk kollégáit 2022. május 3-6. között meghívták Európa egyik legnagyobb szimpóziumára, az Euro ELSO Kongresszusra, melyen két nagysikerű szakmai előadást tartottak. Az Extracorporeal Life Support Organisation (ELSO) egészségügyi intézmények és kutatók extracorporalis életfenntartó kezelésekkel kapcsolatos vezető európai szakmai szervezete, amelynek kongresszusán a világ legrangosabb kórházainak képviselői vesznek részt. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet egyetlen magyarországi intézményi tagként vesz részt azóta is az ELSO szakmai munkájában.

Szívügyünknek érezzük és elengedhetetlennek tartjuk hazánkban is az európai szintű betegellátás megvalósítását, folyamatos és naprakész tudással gyógyítjuk a ránk bízott gyermekeket. Köszönjük Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatónak a gyermek ECMO program újszülöttekre történő kiterjesztésének és folyamatos finanszírozásának a támogatását.

Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet
2022. 11. 22.

neonate child

Fotó: Sikó-Laky Ivett főnővér kezében tartja Margarétát, a negyedik újszülöttet, akinek az életét a műtüdő kezelés mentette meg a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben.