Fül- Orr- Gégészeti Osztály

Cím: 1089 Budapest, Delej utca 13-15.
Telefon: 061 459 9102
További telefonszámok: 061 459 9100 / 1103

Profil


Tájékoztatjuk Kedves Betegeinket, hogy az érvényes miniszteri rendeletben foglaltaknak megfelelően, Önök és mindannyiunk egészsége érdekében, járóbeteg szakrendelésünk is korlátozza az orvos-beteg találkozások számát, a koronavírussal való kontaktálódás lehetőségének csökkentése érdekében.

Ezen okból szűrővizsgálatokat (pl. hallásvizsgálat, logopédia, foniátria, allergológia), valamint nem sürgős műtéti beavatkozásokat határozatlan ideig nem végzünk

A rendkívüli helyzetre való tekintettel az alábbi tanácsokkal szeretnénk segíteni Önöknek a leggyakoribb gyermek fül-orr-gégészeti panasz, a fülfájás otthoni ellátásában!

TEENDŐK FÜLFÁJÁS ESETÉN!

A középfülgyulladás a hirtelen és intenzív fájdalom ellenére egy jóindulatú, spontán gyógyuló betegség. A szövődmények ritkák és nem előzhetők meg korai antibiotikum adásával.A fülpanaszok 86%-ban otthoni ápolás, tüneti terápia mellett rendeződnek 24-48 óra alatt.

Az első 24-48 órában 4-6 óránként adjon gyermekének fájdalomcsillapítót (Nurophen, Algoflex, Flamborin stb.), és fektesse ágyba. A patikában ezek a készítmények recept nélkül kaphatók. Amennyiben a fájdalomcsillapító adását követően a gyermek általános állapota jó, nincs ok aggodalomra!

A fájdalomcsillapító hatása 4-6 óra múlva megszűnik és a fájdalom kiújulhat. Ez esetben sem kell megijedni, a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású gyógyszer adása a panasztól függően 4-6 óránként ismételhető 24-48 órán át!

Amennyiben a gyermek náthás, gondos orrtoilette, azaz a gyermek orrának gyakori leszívása és nyálkahártya-lohasztó orrcsepp (pl. Nasivin, Otrivin, Novorin, Rhinospray ill.Sterimar), rendszeres használata javasolt.

Ne engedje a gyermeket szabad levegőre, ne mossa a haját, kádban ne fürdesse. Alváskor az ágy fejvégét kissé emelje meg, amely a lüktető jellegű fülfájást némiképp mérsékli. Amennyiben a gyermek nem lázas, és jól esik neki, melegíthetik a fülét párnával, sapkával, meleg sóval, lámpával.
Amennyiben a gyermek fülfájdalma 24-48 óra múlva is fenn áll, forduljon háziorvosához vagy jelentkezzen fülészeti szakrendelésen.

Mielőbb forduljon orvoshoz, ha az alábbi tünetek közül valamelyik a fülfájással egyidejűleg fennáll: gennyes fülfolyás, ismétlődő hányás, csillapíthatatlan magas láz, gyógyszerre nem szűnő fejfájás és fülfájás, elesett állapot, a fül mögötti területen fájdalmas duzzanat, a fülmögötti területen kifejezett bőrpír észlelhető.

Meddig várhatunk az orvosi vizsgálattal fülfájás esetén?
A 2 évesnél idősebb gyermekek esetében: 48-72 óra.
A 2 évesnél fiatalabb gyermeknél várakozás nélkül javasolt az orvosi vizsgálat magas láz, éjszakai nyugtalanság és etetési nehézség együttes fennállásakor

Mikor forduljunk mindenképpen orvoshoz?
Ha az alábbi tünetek közül valamelyik a fülfájással egyidejűleg fennáll:

 • Gennyes fülfolyás
 • Ismétlődő hányás
 • Csillapíthatatlan magas láz
 • Gyógyszerre nem szűnő fejfájás
 • Elesett állapot
 • A fül mögötti területen fájdalmas duzzanat és kifejezett bőrpír

Kérdés esetén telefonon is készséggel állnak rendelkezésükre a Fülészeti Osztály dolgozói.

Amit az osztályról tudni kell

A legnagyobb a hazai gyermek fül-orr-gégészeti osztályok közül. Évente több mint 2000 műtétet végzünk és szakambulanciáinkon éves szinten közel 25 000 beteget látunk el.

Tizenkét orvosunk közül négyen PhD tudományos fokozattal rendelkeznek, hatan főorvosi rangúak, közülük háromnak 4, kettőnek 3 szakvizsgája van. Az osztály „korfája” megfelelő, a tapasztalt idősebbek mellett lelkes fiatal orvosgárda is nevelődik.

Osztályvezető főorvosunk, Prof. habil. dr. Katona Gábor PhD, címzetes egyetemi tanár, az Európai Gyermek Fül-orr-gégész Társaság elnökségi tagja, a Szakmai kollégium Fül-orr-gégészeti Tagozatának vezetője, a Magyar Fül-orr-gégeorvosok Egyesületének elnökségi tagja, a Gyermek Fül-orr-gégészeti szekció volt elnöke, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet kutatási és fejlesztési igazgatója.

Az osztályvezető helyettese dr. Csákányi Zsuzsanna PhD, főorvos, a Magyar Fül-orr-gégeorvosok Egyesületének vezetőségi tagja, az Európai Gyermek Fül-orr-gégész Társaság vezetőségének (Counsil) volt tagja, a Gyermek Fül-orr-gégészeti szekció volt elnöke. Utóbbi szekció jelenlegi titkára osztályunk főorvosa, dr. Garay Zsolt.

Jelenleg az Európai Gyermek Fül-orr-gégész Társaságban hazánkat osztályunk két főorvosa, dr. Benedek Pálma és dr. Sultész Mónika képviseli a „Counsil” tagjaként. Az osztály orvosai rendszeresen részt vesznek hazai és külföldi kongresszusokon, publikálnak magyar és idegen nyelveken. Több külföldi klinikával építettünk ki jó kooperációt.

Az osztály főnővére, Pereczné Fórián Ildikó, fiatal, lelkes, jól képzett nővérgárdát fog össze, amely igazi gyógyító közösséget alkot. Valamennyi nővérünk szakképzett, többnek felsőfokú diplomája van. A műtő személyzete is teljes, 3 műtősnő és 4 műtősfiú teljesít szolgálatot. Műtősnőink több évtizedes tapasztalata nagyban segíti az operatív munkát.

Egy vagy két műtőben dolgozunk, szükség szerint, a hét minden munkanapján végzünk műtéteket. Légkondicionált műtőink a legkorszerűbb operációs mikroszkópokkal, merev és flexibilis endoszkópokkal, videó-rendszerrel, mikrokamerával, valamennyi orr-fül-gégészeti műtét elvégzéséhez szükséges műszerrel fel vannak szerelve. A fotó- és videodokumentációt digitális adatrögzítésre és feldolgozásra alkalmas video-számítógépes rendszer segíti. További 4 operációs mikroszkóp áll rendelkezésre a szakrendelőkben, valamint a gyakorló laboratóriumunkban is.

Műtéti profilunk a hazai gyermek-fül-orr-gégészetek viszonylatában a legszélesebb, a szakma teljes palettáját átfogja a mandulaműtétektől a hallásjavító műtétekig, az aryepiglottoplasztikától a hasadéksebészetig.

Több olyan műtéti típust is végzünk, amely hazánkban egyedülálló. Ilyen pl. a súlyos stridor megoldására ajánlott aryepiglottoplasztika, a kóros nyálcsorgás megszüntetésére, csökkentésére kidolgozott nyálkivezetőcső-hátrahelyezés, valamint a choanalis atrézia megoldására kidolgozott új, orrüregen keresztül végezhető műtéti eljárás. Több, mint 10 éve vezettük be – hazánkban elsőként – a BAHA implantációs műtéteket a súlyos vezetéses illetve kevert típusú nagyothalló gyermekek rehabilitációjában. Azóta az implantációs tevékenységünk tovább bővült a Bonebridge, a Vibrant Soundbridge és a Ponto implantációkkal.

Ambulanciáinkon 5 asszisztensnő – közülük ketten audiológus asszisztensek – valamint 2 gyógypedagógus tanárnő dolgozik, logopédiai, pszichológiai ill. szurdologopédiai szakképesítéssel.

Osztályunkon 3-4 ágyas szobákban ápoljuk betegeinket, szórakoztatásukról játékokkal, könyvekkel, játékos foglalkozásokkal gondoskodunk. Bohóc-doktoraink az osztályon fekvő és az ambulancián várakozó gyermekeket csütörtöki napokon rendszeresen látogatják és vidítják fel. Minden szoba műholdas programmal felszerelt színes TV készülékkel ellátott, a betegváróban szintén színes TV, video, színesceruzák állnak kis betegeink rendelkezésére.

Természetesen lehetőség van arra, hogy a szülő éjszaka is gyermeke mellett maradhasson.

Ambulanciáink egy részén a vizsgálatok előjegyzés alapján történnek. Betegeket az egész országból fogadunk. Az osztályhoz audiológiai, foniátriai, allergológiai ambulancia is tartozik, folytatunk logopédiai rendelést is.

2002-ben létrehoztuk a dr. Kallay Ferenc Alapítványt, amely az évek folyamán jelentős mértékben járult hozzá működésünkhöz. A rendelkezésünkre álló pénzösszegeket új műszerek beszerzésére, fejlesztések megvalósítására, továbbképzések finanszírozására, rászoruló betegeink támogatására, játékok vásárlására fordítjuk.

Feladatok

 • Fülsebészet
  • Gyógyító és hallásjavító műtétek, tympanoplasztikák, BAHA, Bonebridge, Vibrant Soundbridge, Ponto
  • Mastoidectomiák
  • Dobűri ventillációs tubus behelyezése
  • Fülkagyló plasztika
 • Orr- és melléküreg sebészet
  • Orrplasztika, orrsövényplasztika
  • FESS
  • choanalis atrézia transznazális endoszkópos műtéte
  • traumatológia
 • Gégesebészet
  • gége- és légcsőszűkületek műtéti megoldása, fejlődési rendellenességek sebészete
  • kanülviselő gyermekek gondozása
  • gégepapillomák ellátása
  • aryepiglottoplasztika
 • Hasadéksebészet
 • Kóros nyálcsorgás műtéti megoldása
 • Középső- és oldalsó nyaki ciszták műtéti megoldása
 • Mandulaműtétek
 • Broncho-oesophagológia
  • Légcső- és nyelőcső szűkületek kivizsgálása
  • Légúti- és nyelőcső idegentestek ellátása
 • Allergológia
 • Audiológia
  • Nagyothallások kivizsgálása
  • Hallókészülék ellátás
  • Újszülöttkori hallásszűrésen kiszűrt gyermekek további kivizsgálása
  • Objektív audiometria: OAE, BERA, ASSR
 • Foniátria – logopédia
 • Gyermekkori alvásfüggő légzészavarok (obstruktív sleep apnoe, OSAS) kivizsgálása

Orvosaink szakterületéről és rendelési idejéről ezen az elérhetőségen tájékozódhat, Orvosaink 2020

Osztályvezető főorvos

Dr. Katona Gábor
Prof. Dr. Katona Gábor PhD. Kutatási és fejlesztési igazgató 06-1 459-9102
drkatona@drkatonagabor.hu

Orvosok

Dr. Csákányi Zsuzsanna
Dr. Csákányi Zsuzsanna PhD. Osztályvezető-helyettes főorvos (www.csakanyi.hu) 06 1 459 9102
Dr. Sultesz Monika
Dr. Sultész Mónika PhD. Főorvos 06 1 459 9102
Benedek_Palma
Dr. Benedek Pálma Főorvos 06 1 459-9100 / 1249
Dr. Garay Zsolt
Dr. Garay Zsolt Főorvos (www.garaydr.hu - 06 30 970 1995) 06 1 459 9102
Dr.Karabouta Irene
Dr. Karabouta Irene Adjunktus 06 1 459 9102 (Messenger: Irene Karabouta)
dr-majoros-tatjana
Dr. Majoros Tatjana Főorvos 06 1 459 9102
Dr. Lanszki Judit
Dr. Lanszki Judit Szakorvos Közvetlen elérhetőség: 06 1 459 9102 (06 20 357 2884, 06 30 229 5829)
Dr. Bárány Edina
Dr. Bárány Edina Szakorvos (Jelenleg távol) 06 1 459 9102
Dr.Balogh_Illés
Dr. Balogh Illés Szakorvos (Jelenleg távol) 06 1 459 9102
Dr. Keserű Fanni
Dr. Keserű Fanni Szakorvos-jelölt Közvetlen elérhetőség: 06 1 459 9102 (06 30 961 1341 sms/viber)
keseru.fanni@heimpalkorhaz.hu
Dr.Kovács Petra
Dr. Kovács Petra Szakorvos-jelölt 06 1 459 9102
kovacs.petra@heimpalkorhaz.hu
Dr. Rupnik Zsuzsanna
Dr. Rupnik Zsuzsanna Rezidens 06 1 459 9102

Az Ön adománya különbséget teremt!

Dr. Kallay Ferenc Alapítvány a fül-orr-gégebeteg és hallássérült gyermekekért.

Számlaszám: 10700024-26137908-51100005
Adószám: 18245897-1-43