Fül-orr-gégegyógyászati Osztály

Cím: 1089 Budapest, Üllői út 86. C épület magasföldszint
Telefon: 06 1 459 9102
További telefonszámok: 06 1 459 9100 / 1402

Profil

Szakrendelésre előjegyzés kizárólag a 06 30 149 3463 telefonszámon kérhető hétköznapokon 9-12 óra között

Tájékoztatjuk Kedves Betegeinket, hogy az érvényes miniszteri rendeletben foglaltaknak megfelelően, Önök és mindannyiunk egészsége érdekében, járóbeteg szakrendelésünk is korlátozza az orvos-beteg találkozások számát, a koronavírussal való kontaktálódás lehetőségének csökkentése érdekében.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel az alábbi tanácsokkal szeretnénk segíteni Önöknek a leggyakoribb gyermek fül-orr-gégészeti panasz, a fülfájás otthoni ellátásában!

TEENDŐK FÜLFÁJÁS ESETÉN!

A középfülgyulladás a hirtelen és intenzív fájdalom ellenére egy jóindulatú, spontán gyógyuló betegség. A szövődmények ritkák és nem előzhetők meg korai antibiotikum adásával. A fülpanaszok 86%-ban otthoni ápolás, tüneti terápia mellett rendeződnek 24-48 óra alatt.

Az első 24-48 órában 4-6 óránként adjon gyermekének fájdalomcsillapítót (Nurophen, Algoflex, Flamborin stb.), és fektesse ágyba. A patikában ezek a készítmények recept nélkül kaphatók. Amennyiben a fájdalomcsillapító adását követően a gyermek általános állapota jó, nincs ok aggodalomra!

A fájdalomcsillapító hatása 4-6 óra múlva megszűnik és a fájdalom kiújulhat. Ez esetben sem kell megijedni, a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású gyógyszer adása a panasztól függően 4-6 óránként ismételhető 24-48 órán át!

Nátha esetén, gondos orrtoilette, azaz a gyermek orrának gyakori leszívása és nyálkahártya-lohasztó orrcsepp (pl. Nasivin, Otrivin, Novorin, Rhinospray ill. Sterimar), rendszeres használata javasolt.

Ne engedje a gyermeket szabad levegőre, ne mossa a haját, kádban ne fürdesse. Alváskor az ágy fejvégét kissé emelje meg, amely a lüktető jellegű fülfájást enyhíti.

Melegítse a gyermek fülét párnával, sapkával, meleg sóval, lámpával, amennyiben a gyermek nem lázas és jól esik neki.

Forduljon háziorvosához vagy jelentkezzen fülészeti szakrendelésen, amennyiben a gyermek fülfájása 24-48 óra múlva is fennáll.

Mielőbb forduljon orvoshoz, ha az alábbi tünetek közül valamelyik a fülfájással egyidejűleg fennáll: gennyes fülfolyás, ismétlődő hányás, csillapíthatatlan magas láz, gyógyszerre nem szűnő fejfájás és fülfájás, elesett állapot, a fül mögötti területen fájdalmas duzzanat, a fülmögötti területen kifejezett bőrpír észlelhető.

Meddig várhatunk az orvosi vizsgálattal fülfájás esetén?
A 2 évesnél idősebb gyermekek esetében: 48-72 óra.
A 2 évesnél fiatalabb gyermeknél várakozás nélkül javasolt az orvosi vizsgálat magas láz, éjszakai nyugtalanság és etetési nehézség együttes fennállásakor

Mikor forduljunk mindenképpen orvoshoz?
Ha az alábbi tünetek közül valamelyik a fülfájással egyidejűleg fennáll:

  • Gennyes fülfolyás
  • Ismétlődő hányás
  • Csillapíthatatlan magas láz
  • Gyógyszerre nem szűnő fejfájás
  • Elesett állapot
  • A fül mögötti területen fájdalmas duzzanat és kifejezett bőrpír

Kérdés esetén telefonon is készséggel állnak rendelkezésükre a Fülészeti Osztály dolgozói.

Amit az osztályról tudni kell

A legnagyobb a hazai gyermek fül-orr-gégészeti osztályok közül. Évente több mint 2000 műtétet végzünk és szakambulanciáinkon éves szinten közel 25 000 beteget látunk el.

Tizennégy orvosunk közül négyen PhD tudományos fokozattal rendelkeznek, hatan főorvosi rangúak, közülük kettőnek 4, hatnak 3 szakvizsgája van. Az osztály „korfája” megfelelő, a tapasztalt idősebbek mellett lelkes fiatal orvosgárda is nevelődik.
Osztályvezető főorvosunk, dr. Csákányi Zsuzsanna PhD, főorvos, Magyar Fül-orr-gégeorvosok Egyesületének vezetőségi tagja, az Európai Gyermek Fül-orr-gégész Társaság tagja, vezetőségének (Counsil) volt tagja, a Gyermek Fül-orr-gégészeti szekció volt elnöke, a Gyermek Fül-orr-gégészeti Grémium tagja.

Dr. Katona Gábor PhD, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Fül-orr-gégeorvosok Egyesületének elnökségi tagja, az Európai Gyermek Fül-orr-gégész Társaság volt elnökségi tagja, a Szakmai kollégium Fül-orr-gégészeti Tagozatának volt vezetője, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Kutatási és Fejlesztési igazgatója.

Dr. Benedek Pálma, alváslaborunk vezetője a Magyar Fül-orr-gégeorvosok Egyesülete Rhinológiai Szekciójának elnöke.

Jelenleg az Európai Gyermek Fül-orr-gégész Társaságban hazánkat osztályunk két főorvosa, Dr. Benedek Pálma és Dr. Sultész Mónika képviseli a „Counsil” tagjaként. Az osztály orvosai rendszeresen részt vesznek hazai és külföldi kongresszusokon, publikálnak magyar és idegen nyelveken. Több külföldi klinikával építettünk ki jó kooperációt.

Az osztály főnővére, Pereczné Fórián Ildikó, fiatal, lelkes, jól képzett nővérgárdát fog össze, amely igazi gyógyító közösséget alkot. Valamennyi nővérünk szakképzett, többnek felsőfokú diplomája van. A műtő személyzete is teljes, 3 műtősnő és 4 műtősfiú teljesít szolgálatot. Műtősnőink több évtizedes tapasztalata nagyban segíti az operatív munkát.

Légkondicionált műtőnk a legkorszerűbb operációs mikroszkóppal, merev és flexibilis endoszkópokkal, videó-rendszerrel, mikrokamerával, navigációs rendszerrel, idegmonitorral, lézerrel, valamennyi orr-fül-gégészeti műtét elvégzéséhez szükséges műszerrel fel vannak szerelve. A fotó- és videodokumentációt digitális adatrögzítésre és feldolgozásra alkalmas video-számítógépes rendszer segíti.

Műtéti profilunk a hazai gyermek-fül-orr-gégészetek viszonylatában a legszélesebb, a szakma teljes palettáját átfogja a mandulaműtétektől a hallásjavító műtétekig, az aryepiglottoplasztikától a hasadéksebészetig.
Több olyan műtéti típust is végzünk, amely hazánkban egyedülálló. Ilyen pl. a súlyos stridor megoldására ajánlott aryepiglottoplasztika, a légúti sztenózis megoldására alkalmazott ballon dilatáció, a kóros nyálcsorgás megszüntetésére, csökkentésére kidolgozott nyálkivezetőcső-hátrahelyezés, valamint a choanalis atrézia megoldására kidolgozott, orrüregen keresztül végezhető műtéti eljárás és a fülkürt ballon dilatációja. Több, mint 20 éve vezettük be – hazánkban elsőként – a BAHA implantációs műtéteket a súlyos vezetéses, illetve kevert típusú nagyothalló gyermekek rehabilitációjában. Azóta az implantációs tevékenységünk tovább bővült a Bonebridge BCI 602, a Vibrant Soundbridge és az Osia 2 implantációkkal.

Ambulanciáinkon 4 asszisztensnő – ápolási-, és audiológiai asszisztensek – valamint 2 gyógypedagógus tanárnő dolgozik, logopédiai, pszichológiai ill. szurdologopédiai szakképesítéssel.

Osztályunkon 3-4-7 ágyas szobákban ápoljuk betegeinket, szórakoztatásukról játékokkal, könyvekkel, játékos foglalkozásokkal gondoskodunk. Bohóc-doktoraink az osztályon fekvő és az ambulancián várakozó gyermekeket csütörtöki napokon rendszeresen látogatják és vidítják fel. Minden szoba műholdas programmal felszerelt színes TV készülékkel ellátott.

Ambulanciáinkon a vizsgálatok előjegyzés alapján történnek. Betegeket az egész országból fogadunk. Az osztályhoz audiológiai, foniátriai, allergológiai ambulancia is tartozik, folytatunk logopédiai rendelést is. 2021-től specializált team-ekben működünk, amelyekre szakrendelőnkön történő előzetes vizsgálat alapján adunk időpontot indokolt esetben.

2002-ben létrehoztuk a dr. Kallay Ferenc Alapítványt, amely az évek folyamán jelentős mértékben járult hozzá működésünkhöz. A rendelkezésünkre álló pénzösszegeket új műszerek beszerzésére, fejlesztések megvalósítására, továbbképzések finanszírozására, rászoruló betegeink támogatására, játékok vásárlására fordítjuk.

Feladatok

  1. Fülsebészet
    • Gyógyító és hallásjavító műtétek: a legújabb középfülsebészeti technikák, tympanoplasztikák, fülkürt ballon dilatáció,
      új hallásjavító eljárások, implantálható hallásjavító eszközök (BAHA, Bonebridge, Vibrant Soundbridge, Osia 2)
    • Mastoidectomiák, a középfülgyulladás szövődményeinek ellátása
    • Dobűri ventilációs tubus behelyezés
    • Fülkagyló plasztika
  2. Orr- és melléküreg sebészet
    • Orrplasztika, orrsövényplasztika
    • FESS, melléküreg gyulladások és szövődményeik terápiája, cisztás fibrózisban szenvedő gyermekek
      rhinológiai ellátása
    • Choanalis atrézia transznazális endoszkópos műtéte
    • Traumatológia
  3. Légúti sebészet
    • Gége- és légcsőszűkületek műtéti megoldása, fejlődési rendellenességek sebészete
    • Kanülviselő gyermekek gondozása
    • Gégepapillomák ellátása
    • Aryepiglottoplasztika
    • Légúti szűkületek ballon dilatációja
  4. Hasadéksebészet
    • Ajak-, és szájpadhasadékos gyermekek komplex ellátása
    • Fej-nyaki fejlődési rendellenességek komplex ellátása
    • Táplálási tanácsadás szájpadhasadékos csecsemők esetében
  5. Kóros nyálcsorgás műtéti megoldása
  6. Középső- és oldalsó nyaki ciszták műtéti megoldása
  7. Mandulaműtétek
  8. Broncho-oesophagológia
    • Légcső- és nyelőcső szűkületek kivizsgálása
    • Légúti- és nyelőcső idegentestek ellátása
  9. Allergológia – rhinitis allergica kivizsgálása és kezelése
  10. Audiológia
    • Újszülöttkori hallásszűrés, verifikációs központ
    • Újszülöttkori hallásszűrésen kiszűrt gyermekek további kivizsgálása
    • Objektív (OAE, BERA, ASSR) és szubjektív audiometria
    • Nagyothallások komplex kivizsgálása
    • Hallókészülék ellátás és gondozás
    • Középfül hallásjavító implantátumok beállítása
  11. Foniátria, logopédia – gyermekkori hangképzési-, és beszédzavarok kivizsgálása
  12. Gyermekkori alvásfüggő légzészavarok (obstruktív sleep apnoe, OSAS) kivizsgálása és ellátása

Orvosaink szakterületéről és rendelési idejéről ezen az elérhetőségen tájékozódhat, Orvosaink 2022

Osztályvezető főorvos

Dr. Csákányi Zsuzsanna
Dr. Csákányi Zsuzsanna PhD. Osztályvezető főorvos (www.csakanyi.hu) 06 1 459 9102
fuleszet@heimpalkorhaz.hu

Orvosok

Dr. Sultesz Monika
Dr. Sultész Mónika PhD. Főorvos 06 1 459 9102
Benedek_Palma
Dr. med.habil Benedek Pálma PhD Osztályvezető főorvos 06 1 459-9100
dr-majoros-tatjana
Dr. Majoros Tatjana Főorvos
Dr.Karabouta Irene
Dr. Karabouta Irene Adjunktus Messenger: Irene Karabouta
Dr. Lanszki Judit
Dr. Lanszki Judit Szakorvos 06 1 459 9102
Palinkas_Edina
Dr. Pálinkás Edina Szakorvos 06-1 459 9102
Dr.Kovács Petra
Dr. Kovács Petra Szakorvos 06 1 459 9102
Dr. Rupnik Zsuzsanna
Dr. Rupnik Zsuzsanna Szakorvos jelölt 06 1 459 9102
H B
Dr. Harmat Beáta szakorvos-jelölt
harmat.beata.szote@gmail.com
Szabo_Szende_Borbala
Dr. Szabó Szende Borbála Rezidens
Dr Vislóczki
Dr. Vislóczki Kristóf Rezidens
visloczki.kristof@gmail.com
dr. Katona Gábor
Prof. Dr. Katona Gábor PhD Kutatási és Fejlesztési igazgató (www.drkatonagabor.hu) 06-1 459-9102
katonag@heimpalkorhaz.hu

Az Ön adománya különbséget teremt!

Dr. Kallay Ferenc Alapítvány a fül-orr-gégebeteg és hallássérült gyermekekért.

Számlaszám: 10700024-26137908-51100005
Adószám: 18245897-1-43