Gyermek MR és CT diagnosztikai Központ

Cím: 1089 Budapest, Üllői út 86. CT: A épület 2.emelet | MR: H épület földszint
Telefon: CT: 06-1 459 9100 / 1304 | MR: 06-1 459 9100 / 1168
További telefonszámok: CT közvetlen: 06-1 459 9215

Profil

Osztályunk 1994-ben kezdte meg működését,amikor az ország második akkor legkorszerűbb ú.n. spirál CT berendezése telepítésre került. Tekintettel arra, hogy gyermekek vizsgálatához célszerű kihasználni a legkorszerűbb rendelkezésre álló technika adottságait, az évtizedek során több ízben a CT berendezés cserére került, és jelenleg 2015 óta ún. multidetektoros (128 szeletes) CT működik osztályunkon. Ennek fő előnye a gyorsaság: 2-3 másodperc alatt képes a test egy régióját megvizsgálni. A gyors felvétel egyúttal pontosabb is, mert bármilyen mozgás (szív lüktetése,légzés,belek mozgása vagy a gyermek kisebb elmozdulása) kevésbé rontja a képminőséget.

Gyermekkorban CT vizsgálatot mindig csak indokolt esetben végzünk, amikor a röntgensugár terheléssel járó vizsgálat más módszerrel nem helyettesíthető. Ide tartoznak egyebek mellett a sürgősségi vizsgálatok pl. balesetek vagy más sérülések után, a tüdő és légzőszervek pontos ábrázolását igénylő állapotok és különféle veleszületett fejlődési rendellenességek.Csecsemők-kisgyermekek vizsgálata szükség esetén rövid altatásban történik, amiben kórházunk gyermek aneszteziológus munkatársai közreműködnek.

Osztályunkon a CT berendezés kapacitását a gyermek vizsgálatok nem töltik ki, így korlátozott számban felnőtt járóbetegek vizsgálatát is vállaljuk, elsősorban nagy forgalmú onkológiai centrumok terhelésének csökkentésére.

A CT vizsgálatról részletes betegtájékoztatót itt talál

2019 nyarán kezdte meg működését a kórház MR berendezése, mely a Delej utcai porta mellett felépült H épületben kapott helyet. Ez a főváros első gyermek ellátására dedikált laboratóriuma, melynek kialakítása és felszereléses során elsődleges szempont volt, hogy a gyermekkori betegségek kivizsgálásában egyre fontosabb szerepet betöltő MR vizsgálatokat optimális feltételek mellett, biztonságosan tudjuk elvégezni. Maga az MR berendezés ú.n. magas térerejű (3 Tesla) típusba tartozik, ami speciális igényeket támasztó idegrendszeri megbetegedések vizsgálatára is alkalmas. Emellett (a speciális kardiológiai vizsgálatok kivételével) minden más szervrendszer (mozgásszervek, emésztőszervek, érrendszer, daganatos betegségek… stb.) vizsgálatát el tudjuk végezni. A vizsgálat a CT-nél hosszabb időt vesz igénybe, akár 30-60 perc mozdulatlanságra is szükség lehet, így csecsemők-kisgyermekek MR vizsgálata is többnyire csak altatásban lehetséges. Ebben is gyakorlott gyermek aneszteziológus munkatársaink közreműködnek, akik speciális, erős mágneses térben is működőképes műszereket alkalmazva a viszonylag hosszabb altatásokat is biztonságosan tudják kivitelezni.

Az erős mágneses térbe való belépés kockázatos is lehet, ezért mielőtt vizsgálatra érkezik, kérjük figyelmesen olvassa el megfelelő tájékoztatónkat:

Mind a CT,mind az MR vizsgálat szakorvosi javaslat alapján történik, és elvégzéséhez írott szakorvosi beutalóra van szükségünk. Ezen több adatot pontosan kell feltüntetni, ezt összefoglalja az alábbi javasolt beutaló űrlap:

Javasolt CT / MR vizsgálati beutaló űrlap

A CT és MR vizsgálatok elvégzéséhez és kontrasztanyag adásához szükségünk van a beteg/szülő/gondviselő írásos beleegyezésére, amit az alább letölthető nyilatkozat kitöltésével és aláírásával tehet meg. Felhívjuk figyelmüket, hogy 18 éves kor alatti gyermekek vizsgálatára nem kerülhet sor, csak a törvényes gondviselő nyilatkozata alapján, tehát más közeli rokon vagy maga a még fiatalkorú beteg nyilatkozata nem elégséges.

CT vizsgálati beleegyező nyilatkozat                              MR vizsgálati beleegyező nyilatkozat

Radiológus szakképzés alatt álló orvosok:

 • Dr. Tógyer Lilla
 • Dr. Végvári Dóra
 • Dr. Varga-Láng Balázs
 • Dr. Czakó Krisztina

Részállású munkatársak:

  • Prof. Dr. Barsi Péter
   Radiológus, neuroradiológus
  • Dr. Gáti Georgina
   Radiológus
  • Dr. Gulácsi György
   Radiológus
  • Dr. Koller Orsolya
   Radiológus
  • Dr. Mezőfi Beáta
   Radiológus
  • Dr. Rudisch Tibor
   Radiológus
  • Dr. Solymosi Diána
   Radiológus
  • Prof. Dr. Rudas Gábor
   Radiológus, gyermekradiológus, gyermekgyógyász
  • Dr. Varga Andrea
   Radiológus, neuroradiológus

 

Vezető asszisztens:
Tomor Ibolya
061 459 9215
itomor@heimpalkorhaz.hu

Osztályvezető főorvos

orvos-foto
Dr. Balázs György osztályvezető főorvos 061 459 9215
balazsgy@yahoo.com

Orvosok

orvos-foto
Dr. Rimely Endre Radiológus és Gyermekradiológus szakorvos
rimelyendre@gmail.com
orvos-foto
Dr. Mátyus Enikő Radiológus szakorvos
eniko.drmatyus@gmail.com
orvos-foto
Dr. Kovács Éva Osztályvezető főorvos helyettes 061 459 9215
kovacseva@heimpalkorhaz.hu
_MG_2542
Dr. Harkányi Zoltán Prof. Dr. Alapító osztályvezető 061 459 9215
harkanyi@heimpalkorhaz.hu