Már 40 gyermek életét mentettük meg a koronafertőzés utáni, több szervet érintő gyulladás miatt

Nyáron még csak a nemzetközi médiából értesülhettünk arról, hogy maga a koronavírus fertőzés a gyerekeket nem veszélyezteti, de utána egy sokszervi gyulladás (MIS-C – Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) akár életveszélyes állapotot is okozhat.

“40 betegünk volt eddig, jórészük már meggyógyult és otthon van, de jelenleg is több gyermek van intenzív és belgyógyászati osztályon.
60%-ukat kezeltük az intenzíven nagyon súlyos és életveszélyes tünetekkel”
– nyilatkozta lapunknak Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (HOGYI) főigazgató főorvosa.

A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy az Intézet azonnal tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központot, a Magyar Gyermekorvosok Társaságát és a Házi Gyermekorvosok Szövetségét a MIS-C-ről, annak tüneteiről, a szükséges vizsgálatokról és a kezelési módokról.

„A koronavírus-fertőzés utáni sokszervi gyulladással szinte minden nap érkezik beteg. Az ország minden területéről azonnal fogadjuk a gyermekeket. Valószínűleg a karácsony környéki megbetegedések eredményét látjuk most ” – ezt már a HOGYI orvosigazgatója, Dr. Fekete Ferenc orvosigazgató nyilatkozta lapunknak. Szerinte a COVID-19 fertőzésen átesettek 1-2%-át érinti a ritka, de súlyos betegség.

Elmondása szerint tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel jelentkező fertőzés után általában 2-4 héttel jelentkezik a MIS-C. Vezető tünete a több napja tartó magas láz, lehet sebészeti kórképeket utánzó erős hasi fájdalom, hányással vagy hasmenéssel, gyakoriak a bőrtünetek, valamint a kétoldali kötőhártya gyulladás. A labor paraméterek rendkívül súlyos gyulladást igazolnak és a teljes vérképben gyakori akár több komponens alacsonyabb száma. A betegek többségénél jelen van valamilyen szív érintettség, ami jelentkezhet ritmuszavarban vagy szívizom gyulladásban is, mely a szív súlyos működészavarát okozhatja.

Az említett tünetek jelentkezésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Mindketten arra figyelmeztetnek, hogy gyorsan változhat rossz irányba a gyermek állapota.

Dr. Nagy Anikó főigazgató fontosnak tartja kiemelni, hogy a MIS-C (koronavírus-fertőzés utáni sokszervi gyulladás) nem keverendő össze a sokszor emlegetett Kawasaki-szindrómával, mely a koszorúerek tágulatát okozhatja, ahol szintén valamilyen fertőző ágens, mint szuperantigén szerepét feltételezik. A MIS-C-ben inkább keringési elégtelenség, shock jelenti a nagy veszélyt a több szervre, szervrendszerre kiterjedő gyulladással együtt. Tehát fontos megértenünk, hogy a két betegség nem ugyanaz.

A MIS-C tulajdonképpen egy fékevesztett immunválasz a covidra, a szervezet védekező képességét immunglobulin kezeléssel lehet visszaállítani. Ebből általában egy, maximum két kezelés szükséges. Az esetek döntőtöbbségében gyorsan, néhány nap alatt úrrá tudnak lenni a gyulladásos folyamatokon a terápiákkal, ha korán el tudják kezdeni azt.A kórkép rendkívül változatos és súlyos megjelenésű, így mind a diagnózisa, mind terápiája komoly kihívásokkal jár. Éppen ezért a gyerekek gyógyítása kórházunkon belül is igazi multidiszciplináris feladat, mely számos szakterület szoros együttműködését igényli – hangsúlyozta a főigazgató.

Dr. Fekete Ferenc orvosigazgató elmondta: volt 3 éves és 17 éves MIS-C-es beteg is, de az átlag 8-9 évesek, fiúk, lányok vegyesen. A betegek többségében pedig már nem volt kimutatható a koronavírus PCR-teszttel, ezért csak antitest vizsgálatokkal volt igazolható a korábbi fertőzés.

Az Intézet figyeli az érintett gyermekeken a hosszú távú szövődményeket. A hazaengedés után 6 héttel egy mindenre kiterjedő nagy vizsgálat következik, az alapján döntenek, hogy teljesen visszaengedik-e a gyermeket a normális életébe vagy azt kérik, ne menjen tömegbe, ne sportoljon, és szigorúan pihenjen.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben műtüdővel (ECMO) és műszívvel is kellett már gyermeket menteni. Életveszélyes állapotban sokan voltak, de senki nem halt meg. Ehhez az kell, hogy az orvosok mellett a szülők is ismerjék a lehetséges tüneteket, tudatosan figyeljék gyermekeiket és azonnal jelezzék a gyermekorvosnak, ha hasonló tüneteket tapasztalnak gyermekükön.

Forrás: COVID utáni súlyos betegségek