László Márta kórházpedagógus

László Márta kórházpedagógus több évtizedes szakmai munkája elismeréseként Pedagógusnap alkalmából Németh László Díjat kapott.

László Márta 26 éve kórházpedagógus, és 1996 óta, immáron huszonegyedik éve matematika-fizika szakos tanárként látogatja a Heim Pál Gyermekkórház osztályait. A gyerekek örülnek a tanulás lehetőségének, hiszen ez az egyik záloga az iskolába való zökkenőmentes visszatérésüknek.

Nehéz feladat az övé, úgy kell jelen lennie mindenhol, hogy közben igazán nem tartozik egyik osztályhoz sem, el kell jutnia minden segítségre szoruló gyerekhez. Ehhez igazán ismernie kell a különböző osztályok működését, jó kapcsolatot kell ápolnia az ott dolgozó szakemberekkel.

Bár a kórház a testi gyógyulás színhelye, de mindannyian tudjuk, hogy a teljes egészségüket akkor nyerik vissza a gyerekek, amikor a betegségük után lelkileg- és szellemileg is felépülnek. Ehhez jelent nagy segítséget László Márta kórházpedagógus munkája. Hivatását nagy szeretettel, erejét és idejét nem kímélve végzi. A kórházi oktató munkája mellett odaadóan képviseli a kórházban fekvő gyerekek érdekeit. A gyerekekkel és családokkal való kapcsolata túlmutat a kórházi léten, sokszor az otthoni lábadozás alatt álló gyerekeknek is a segítségére siet.

Az elmúlt évek alatt a Csodalámpa Alapítvány önkénteseként sok, komoly betegségben szenvedő gyereket segített ahhoz, hogy teljesülhessen a titkos vágya.

Szabadidejében képzi magát, igyekszik a külföldön szerzett tapasztalatait a hazai viszonyokra adoptálni. Elhivatottan vesz részt a Kórházpedagógusok Egyesületének munkájában, ezen kívül ő hazánk képviselője az Európai Kórházpedagógus Szövetségben (HOPE).

 

Egyik tanítványa és édesanyja sorai álljanak itt zárásképp:

 

Kedves Márti!

 

Engedd meg először is a tegeződést, mivel már jó ideje ismerjük egymást. Ha a kezdetekre gondolok, eszembe jutnak a Heim Pál Kórházban töltött napok ahol megismertünk téged kevéssel azután, miután Noéminek be kellett feküdnie. Nagyon nehezen viselte a helyzetet ő is és mi, a szülők is. Majd egyik reggel jöttél, először csodálkoztunk, hogy mit is keresel “nálunk”. De egy rövid bemutatkozás után és egy kedves beszélgetésen túl úgy búcsúztunk el egymástól, hogy legközelebb is várjuk a látogatásodat. Azóta eltelt jó pár év, az ismeretségből barátság lett, és mi nagyon sok szeretettel gondolunk a Veled eltöltött időre, a kellemes és sokszor humoros történetekre, amiket megosztottál velünk. Persze a tanítási módszered sem volt hétköznapi, mert mindig igazodtál a kislányom lelki és fizikai állapotához, és sokszor az, ami ilyenkor a legnehezebb: mosolyt csaltál az arcára. Számtalan emléket tudunk még felidézni, azt is, hogy ha bármikor problémánk adódott, Te mindig igyekeztél segíteni, valami megoldást találni. Köszönünk mindent még egyszer, mint ember és mint tanár minden tiszteletünk a Tiéd. Befejezésül kívánunk neked jó egészséget, sok sikert a munkádhoz, és szívből gratulálunk a pedagógus napi díjadhoz!

Matuska Mariana és Noémi

H06014663

 

SAM_0064

 

SAM_0066