Koronavírus: a gyermekek védelmét támogatja Albrecht Ottó adománya

A koronavírus fertőzés kimutatásának legbiztosabb eszközét, azaz genetikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas diagnosztikai berendezést vásárolt az ismert kockázati befektető, Albrecht Ottó a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet részére.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet jelenleg a gyermekellátás területén kijelölt járványkórházként működik, március 20-a óta fogadja és ellátja a koronavírus okozta fertőzéssel érintett, kórházi felvételt igénylő gyermekeket – mondta el Dr. Nagy Anikó főigazgató főorvos. – A kórházi felvételre és kezelésre váró gyermekek elkülönítése már a beléptetéskor megtörténik: a betegek vagy az egészséges osztályokra kerülnek, vagy pedig az izolációs zónákba, ahol az ellátásuk és szükséges műtéteik elkülönítetten történnek meg. A nemrégiben az intézetnek adományozott PCR berendezés ezért a lehető legjobb helyre került.

A koronavírus kimutatására szolgáló gyorstesztek hatékonysága vitatott, mivel azok csak 9-11 nappal a fertőzést követően jelzik a szervezet által termelt ellenanyagokat (immunglobulinok), tehát akkor, amikor a vizsgálat alanya már nagy eséllyel megfertőzheti környezetét.

A legmegbízhatóbb eszköz ebből a szempontból az úgynevezett PCR technológia, mely nem az ellenanyagot, hanem magát a kórokozót, illetve annak genetikai anyagát mutatja ki a szervezetben – akár már néhány nappal a fertőzés után.

A járvány megfékezése érdekében fontos, hogy minél korábban ki lehessen szűrni a még tünetmentes, ám már fertőző vírushordozókat, hiszen csak így lehet időben megakadályozni a továbbfertőzéseket és ezáltal az újabb gócpontok kialakulását. A fertőzés korai szakaszában már biztos eredményt produkáló PCR berendezések a járvány elleni küzdelem legfontosabb fegyverei lehetnek.

Az április elején beszerzett új berendezés képes a nukleinsavakat kivonni többféle mintából, így légúti mintatípusokból is. Ez az izolált RNS szükséges a további, PCR-alapú vizsgálatok elvégzéséhez. Az eszköz tehát lehetővé teszi, hogy a koronavírus teszteket helyben, rövid idő alatt végezzék el, így jelentősen csökken a várakozási idő, a gyermekkórházba érkező betegeket nem kell több napon át karanténban tartani, alig pár óra után már biztos eredmény birtokában kezdhetik el a szükséges kezelést, beavatkozást.

A PCR vizsgálat azonnali, biztonságos elvégzéséhez persze nem elegendő a nagy értékű berendezés, emellett szükség van megfelelő laboratóriumi körülményekre és virológiai diagnosztikai szaktudással rendelkező szakemberekre is. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben rendelkezésre áll a megfelelő tudás és sok kisgyermek várja a mielőbbi gyógyulást. Ezért határozott úgy Albrecht Ottó, hogy a 12 millió forint értékű eszközt ennek az intézetnek adományozza.

A számos egészségügyi, egészségipari, orvosbiológiai befektetést támogató kockázati befektető március végén döntött a nagy értékű támogatásról, azzal a reménnyel, hogy a járvány idején Magyarországon egyetlen gyermek sem marad megfelelő orvosi ellátás nélkül, bízva továbbá abban, hogy a jó példák hatására a hazai nagyvállalkozók egyre nagyobb mértékben veszik ki részüket a járvány elleni küzdelemből.