Heim nővér 2010

A Fehér Kereszt Gyermekkórház 1885-től működött Budapesten. A Kórház gyermekgondozói tanfolyamokat is indított 1921-től dr. Heim Pál professzor (a kor híres gyermekgyógyásza, és a Fehér Kereszt Országos Lelencház Egyesület vezetője) vezetésével. A 2 éves továbbképzés és az eredményes záróvizsga után a nővérek gondozónői oklevelet kaptak, és az alábbi jelvényt is viselhették.

Az ápolásnak, az ápolóképzésnek a kórház életében mindig igen nagy szakmai szerepe rangja volt. A saját nővérképző iskolában sajátították el a gyermekápolói szakma legmagasabb szintű ismereteit azok a nővérek, akiket Heim Pál maga is oktatott. Heim – nővérnek lenni országos rangot jelentett.

nover_1Ma úgy mondanánk, márkanevet hordozott. A Heim – nővérek végzettségük megszerzése után egy kitűzőt kaptak, amit büszkén viseltek azok, akik ebbe a szakmai körbe tartozhattak. Az eredeti bross hiteles másolatát 2009-ben, a 100 éves kórház ünnepi gálaestjén adtuk át a kórház azon ápolóinak, akik kiemelkedő munkát végeznek vagy végeztek aktív életükben.

A kitüntetettek:

Almási Sándorné főnővér Sebészet, csecsemő, Intenzív osztály
Berender Borbála főnővér Urológiai Osztály
Balogh Ferencné főnővér II. sz. Belgyógyászati és Toxicológiai Osztály
Csomor Pálné főnővér I.számú Kisded, majd Gastroenterológia és Nephrológiai Osztály
Grosicsné Czéh Erika főnővér ápolási igazgatóhelyettes, Fül-Orr-Gégészeti Osztály
Gál Tiborné Hideg Katalin főnővér II. sz. Belgyógyászat
Kiss Julianna főnővér I. sz. Belgyógyászat, majd Sebészeti Osztály
Lipcsei Erzsébet főnővér Bőrgyógyászati Osztály
Marton Mária főnővér Neurológiai Osztály
Rácz Jánosné főnővér Orthopédiai Osztály
Pfiffer Istvánné főnővér II. sz. Kisded osztály majd Szemészet
Juhász Jánosné főnővér Vérellátó
Barlow Magdolna vezető asszisztens Laboratórium
Rimóczi Piroska vezető asszisztens Pathológia
Andik Ilona vezető asszintens Röntgen
Dr. Borsik Jánosné vezető asszisztens
Baukó Mária ápolási igazgató
Györfy Erzsébet szakoktató

2010-től az igazgatótestület döntése alapján évente egy ápoló részesül ebben az elismerésben. Az kapja meg a Heim nővér kitűzőt,aki kiemelkedő munkásságával példaképként szolgálhat a most itt dolgozók számára is.

A 2010 év kitüntetettje Báró Jánosné, Szép Magdolna gyermekápoló, a szemészeti osztály munkatársa. Több évtizede dolgozik az intézetbe, 1977 óta nővér. Mindannyiunk elismerését és tiszteletét kivívta szakmai munkájával, alázatával, mellyel a beteg gyermekekkel bánik, segítőkészségével, fegyelmével és szorgalmával.

Köszönjük a munkáját!

nover_2nover_4