A Neurológiai szakrendelés megváltozott munkarendje

Tanácsok epilepsziás betegeknek és szüleiknek

Kedves Betegeink és Hozzátartozóik!
A gyermekneurológiai betegek ellátása a koronavírus járvány időszakában az alábbiak szerint módosul:

A neurológiai és EEG szakrendelésen csak sürgős esetek ellátására van lehetőség, az előjegyzett betegeket is csak sürgős esetben tudjuk fogadni. Igyekszünk minden előjegyzett új beteg hozzátartozójával telefonon felvenni a kapcsolatot, annak mérlegelésére, hogy halasztható-e a vizsgálat.

A sürgős betegek első vizsgálatára, amennyiben nem mentővel érkeznek, előzetes telefonos egyeztetést követően a szakrendelőben kerül sor. A járóbeteg regisztrációban való bejelentkezés változatlanul szükséges, új betegeknek háziorvosi beutalóval, kontroll vizsgálatra érkezőknek az előző ambuláns lappal.

A szakrendelőben minden munkanapon 8-14 h között telefonos ügyeletet tartunk a 4599100/1384 melléken, itt asszisztenseink segítenek a felmerülő problémák megoldásában és délig egy orvoskolléga is ott tartózkodik.

Gondozott betegeinkkel előnyben részesítjük az e-mailben történő kapcsolat tartást: neurologia@heimpalkorhaz.hu címen. Ez esetben kérjük, hogy a beteg nevét és TAJ számát is írják meg, mert így könnyebben megkeressük a kórházi adatbázisban.

Amennyiben személyesen szeretnének gondozó orvosukkal konzultálni, vagy a 1384-s, vagy a 1393-s melléken az osztályon hagyják meg telefonszámukat, a gondozott gyermek nevét és TAJ számát. Visszahívjuk Önöket.

Kérjük gondozott betegeinket, hogy akiknek előjegyzett időpontja a korlátozás alatti időszakra esik, új időpontot csak a járvány lezajlását követően kérjenek.

A sürgős betegek kivizsgálása osztályunkon továbbra is folyamatosan történik, erre a 1340-s melléken tudnak időpontot kérni.

Szeretnénk epilepsziával élő betegek számára a koronavírus járvány (COVID-19) idejére néhány tanácsot adni:

  1. A legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésükre antiepileptikum.
    Ezért ellenőrizzék az otthoni készletet és legalább 2 heti tartalék legyen otthon!
    Javasolt egyszerre 3 havi adag felíratása és kiváltása, 14 év feletti betegeink részére lehetőleg kizárólag elektronikus (e-recept) formában.
    Amennyiben a saját korábban szedett gyógyszereik nem elérhetőek, mint erre az elmúlt héten több jelzés érkezett, akkor fogadják el a gyógyszerész kollégák által ajánlott azonos hatóanyag tartamú, csak más gyógyszernévvel bíró (generikus) készítményeket.
  2. Amennyiben az epilepszia ellenes szereken kívül egyéb gyógyszereket is szed gyermekük rendszeresen, azok együttes kiváltása javasolt, így lecsökkenthető az érintkezések száma az ellátó egészségügyi személyzettel és patikákkal. Amennyiben az adott ellátó gyógyszertár esetén van lehetőség a gyógyszerek házhozszállítására, kérjük ezt vegyék igénybe.
  3. Ha a háziorvos részére kiállított gyógyszer-felírási javaslat a vészhelyzet időtartama alatt jár le, akkor az automatikusan meghosszabbodik! Amennyiben ezt nem fogadják el, e-mailben küldünk új javaslatot.
  4. Házi gyermekorvosuk távolléte és helyettesítés hiányában receptet is tudunk postán küldeni, csak számolni kell ennek hosszabb átfutási idejével.
  5. Eddigi adatok alapján a koronavírus általánosságban nem rontja az epilepszia betegséget. Vírusos megbetegedéseket kísérő lázas állapotokhoz hasonlóan provokálhat epilepsziás rosszullétet az arra fogékony betegeknél. Ezen esetben a korábban egyeztetett akut görcsgátló gyógyszert kell használni.

A Neurológia osztály és ambulancia és az EEG labor munkatársai nevében

Dr Rosdy Beáta Ph.D
osztályvezető főorvos